Μια πανεθνική απεργία στη Γαλλία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης έβγαλε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στους δρόμους την περασμένη Πέμπτη πριν οι διαδηλώσεις αυτές καταλήξουν σε συγκρούσεις ακραίας βίας με την αστυνομία στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Η διαμαρτυρία ήρθε μετά από απεργία παρόμοιου μεγέθους τον Ιανουάριο και αρκετές ημέρες μικρότερων απεργιών και διαδηλώσεων ενδιάμεσα. Και περισσότερες δράσεις προγραμματίζονται για την επόμενη εβδομάδα.
- Αυτό που εξοργίζει τόσο τους Γάλλους είναι η νέα ηλικία συνταξιοδότησης που θα εξακολουθεί να είναι μία από τις χαμηλότερες στον βιομηχανοποιημένο κόσμο.
Σύμφωνα με νέο νόμο, που προωθήθηκε από το κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα, η ηλικία συνταξιοδότησης για τους περισσότερους Γάλλους εργαζόμενους θα αυξηθεί από τα 62 στα 64.
Σημειώνουμε εδώ πως τα 64 έτη αφορούν την πλήρη σύνταξη με 43 έως 45 έτη ασφάλισης όπως ισχύει σε πολλές χώρες συνήθως, γιατί, με λιγότερα έτη στα 67 παίρνουν πλήρη σύνταξη δηλ. χωρίς μειώσεις, ανάλογα με τα συνολικά έτη ασφάλισης, τις εισφορές και τον μισθό τους.
Σχεδόν σε όλες τις χώρες υπάρχουν μικρότερα όρια ηλικίας αλλά με πρόστιμα δηλ μειωμένες συντάξεις σε σχέση με την πλήρη σύνταξη.
- Αυτό θα διατηρήσει τη Γαλλία κάτω από τον κανόνα στην Ευρώπη και σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου η ηλικία στην οποία ισχύουν τα πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα είναι στα 65 έτη ενώ οι διαδικασίες κινούνται διεθνώς όλο και περισσότερο προς τα 67.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ηλικία συνταξιοδότησης είναι μεταξύ 66 και 67 ετών, ανάλογα με το έτος γέννησης.
Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει περαιτέρω αύξηση από 67 σε 68 στη Βρετανία μεταξύ 2044 και 2046 (αν και ο χρόνος αυτής της αύξησης επανεξετάζεται και θα μπορούσε να αλλάξει).
Στην Γερμανία, η τρέχουσα ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 65 έτη – προς το παρόν. Αλλά πρόκειται να φτάσει στα 67 έτη έως το 2031, με την κυβέρνηση να αντιδρά στις εκκλήσεις των εργοδοτικών ενώσεων και των βιομηχανικών ομίλων για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 έτη.
- Η τυπική ηλικία του ΟΟΣΑ και της ΕΕ είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο των 65 ετών με προοπτική τα 67.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ του 2021, τα όρια συνταξιοδότησης είναι:
Γερμανία – 65,7 έτη (κανονικά), 63,7 έτη (πρόωρα).
Αυστρία – 65 έτη για τους άνδρες (τυπική), 62 έτη για τους άνδρες (πρόωρα), 60 έτη για τις γυναίκες (και τα δύο)
Βέλγιο – 65
Δανία – Εξαρτάται από την ασφάλιση, 65,5 έτη στις περισσότερες περιπτώσεις
Ισπανία – 65 + 3 μήνες για άνδρες και γυναίκες και σταδιακή αύξηση στα 67 έως το 2027.
Ελλάδα – 67 έτη για πλήρη σύνταξη και 62 έτη για τη μειωμένη σύνταξη.
Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα λήψης πλήρους σύνταξης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που συγχωνεύθηκαν στον ΕΦΚΑ στα 62 έτη με την προϋπόθεση οι ασφαλισμένοι να έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης ή 12.000 ημέρες ασφάλισης
Ιρλανδία – 66
Ισλανδία – 67
Ιταλία – 66 για άνδρες και τα 64 για γυναίκες
Νορβηγία – 67 (κανονικό), 62 (πρόωρο, διαθέσιμο στο πλαίσιο ορισμένων προγραμμάτων)
Ολλανδία – 65 +3 μήνες και σταδιακή αύξηση στα 67 έως το 2024.
Πολωνία – 67
Ηνωμένο Βασίλειο – 66
Σουηδία – 65 (κανονικά), 62 (πρόωρα, αν και ορισμένα προγράμματα επιτρέπουν ακόμη γρηγορότερη συνταξιοδότηση)
Ελβετία – 65 για τους άνδρες (κανονικό), 64 για τις γυναίκες (κανονικό), 63 για τους άνδρες (πρόωρο), 62 για τις γυναίκες (πρόωρο) – αν και ορισμένα προγράμματα επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες στα 58 έτη.
Σλοβενία – 64 έτη + 4 μήνες για άνδρες και γυναίκες.
Εσθονία – 63ο έτος και σταδιακή αύξηση στα 65 έως το 2023.
Λιθουανία – 63,2 έτη για τους άνδρες και τα 61,4 έτη για γυναίκες, με σταδιακή αύξηση στα 65 έτη έως το 2026.
Αυστραλία – 66
Νέα Ζηλανδία – 65
Καναδάς – 65
Ηνωμένες Πολιτείες – 66 (κανονική), 62 (πρόωρη)
Η γαλλική ιδιαιτερότηταΟι κρατικές συντάξεις στη Γαλλία είναι επίσης πιο γενναιόδωρες από αλλού.
Σχεδόν στο 14% του ΑΕΠ το 2018, οι δαπάνες της χώρας για τις κρατικές συντάξεις είναι μεγαλύτερες από τις περισσότερες άλλες χώρες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Η γαλλική κυβέρνηση υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος —η οποία περιλαμβάνει και άλλες αλλαγές που είναι αναγκαίες για τη διατήρηση της χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
- Οι φόροι στους σημερινούς εργαζομένους πληρώνουν για τα οφέλη των συνταξιούχων, και καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και περισσότεροι baby boomers συνταξιοδοτούνται, το σύστημα χωρίς αλλαγή θα χρεοκοπούσε τελικά.
Η χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών συστημάτων αποτελεί ανησυχία σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες.
«Οι κυβερνητικές υπηρεσίες προβλέπουν τεράστια ελλείμματα τα επόμενα χρόνια, καθώς οι boomers συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται και πρέπει να κάνουν αλλαγές πολύ γρήγορα – διαφορετικά θα χάσουν χρήματα για να επενδύσουν σε άλλα πράγματα», Renaud Foucart, λέκτορας οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Lancaster στην Αγγλία. , είπε στο CNN τον Ιανουάριο όταν προτάθηκε το γαλλικό σχέδιο.
Η μεταρρύθμιση των συντάξεων «θεωρείται ως ταμπού» στη Γαλλία, σύμφωνα με τον Foucart.