Εν έτει 1962.. ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ Κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1962 από ομάδα Ταχυδρομικών υπαλλήλων, το διμηνιαίο επιστημονικό και επαγγελματικό περιοδικό με τίτλο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ». Το περιοδικό ήταν συνδρομητικό 32 σελίδων. Ανάμεσα στους τακτικούς συνεργάτες της «Ταχυδρομικής Επιθεώρησις» ήταν οι: Βλασσόπουλος Αντώνιος Βαβουγιός Παναγιώτης Κόλλιας Χρήστος Κυριακόπουλος Νικόλαος Φωτόπουλος Γεώργιος κ.α.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 190 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Εν έτει 1968… OΣΙΟΣ ΖΗΝΩΝΑΣ Ο προστάτης των Ταχυδρομικών Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2019 γιόρταζε ο Όσιος Ζήνων, ο προστάτης πάντων των Ταχυδρομικών υπαλλήλων. Ο Άγιος Ζήνων ανακηρύχθηκε προστάτης των Ταχυδρομικών υπαλλήλων, με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης των Ελληνικών Ταχυδρομείων το 1968. (Αρ. αποφ. 32219/2159/9-4-1968).
Εν έτει 1975… ΕΝ ΟΨΕΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Με τον παραπάνω τίτλο κυκλοφόρησε ως έκτακτη έκδοση η Δεκαπενθήμερος εφημερίδα της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΕΛ.ΤΑ. «ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ», στις 26 Σεπτεμβρίου 1975/αρ. φυλ. 53. Το σύνολο των αιτημάτων του κλάδου περιλαμβάνονταν στο ψήφισμα της μεγάλης συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «ΑΜΙΡΑΛ» στις 14 Απριλίου 1975. Από την πρώτη σελίδα: «…αντιθέτως κεκτημένα δικαιώματα του προσωπικού ως η αποζημίωσης του Ν.2112 αμφισβητούνται ήδη μετά από τόσα έτη αναγνωρίσεως των και κινδυνεύουν σοβαρώς να απωλεσθούν εξ αιτίας μιας απαραδέκτου μεροληπτικής δυσμενούς μεταχειρίσεως της Ταχ. Υπηρεσίας και του προσωπικού της το οποίον όχι μόνον εμπαίζεται δια της παρελκύσεως των χρονιζόντων αιτημάτων του αλλά και τίθεται κυριολεκτικώς εν διωγμώ»
Εν έτει 1983… Μνήμη Πολυτεχνείου Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για να τιμήσουν και με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ( 1973 – 1983), εξέδωσαν στις 17 Νοεμβρίου 1983, δυο αναμνηστικά γραμματόσημα, καθώς και φάκελο πρώτης ημέρας κυκλοφορίας. Τα γραμματόσημα σχεδίασαν η Βάσω Κατράκη και ο Παναγιώτης Γράββαλος.
Εν έτει 1984… Τα μάρμαρα της Ακρόπολης ανήκουν στο λαό που τα δημιούργησε. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θέλοντας να βοηθήσουν στην εκστρατεία επαναπατρισμού των μαρμάρων του Παρθενώνα, εξέδωσαν στις 15 Μαρτίου 1984, αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων 5 αξιών με παραστάσεις του αετώματος, μπλοκ – φεγιέ και 2 διαφορετικούς φακέλους πρώτης ημέρας κυκλοφορίας. Με τον τρόπο αυτό, δόθηκε παγκόσμια διάσταση (με την κυκλοφορία των γραμματοσήμων σε όλο τον κόσμο) στο δίκαιο αίτημά μας.
Εν έτει 1937… ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ….ΜΕΣΩ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ Η άδεια για την κατοχή και τη λειτουργία ραδιοφώνου το 1937 δίνονταν από την Ραδιοηλεκτρική Υπηρεσία που ανήκε στα Τ.Τ.Τ., με τον χαρακτήρα της προσωρινότητας και πολύ αυστηρούς όρους. Εκτός από την άδεια , στα Ταχυδρομεία και στους Ταχυδρόμους είχε ανατεθεί το έργο της είσπραξης των συνδρομών όσων κατείχαν ραδιόφωνο. Όσοι αμελούσαν να πληρώσουν, οι οφειλές τους βεβαιώνονταν στο Δημόσιο ταμείο για τα περεταίρω. «Εν τη οικία σας προς τέρψην…», είναι και η παρακάτω αποδοθείσα άδεια με Αριθ. Πρωτ. 429513, για ραδιόφωνο τύπου R.C.A. που θα ψυχαγωγεί και μόνο.
Εν έτει 1964… Υπερωριακή απασχόληση λόγω εορτών Οι Σύλλογοι των Ταχυδρομικών υπαλλήλων Α?,Β? και Γ? κατηγορίας Θεσσαλονίκης, διαμαρτύρονται έντονα με τηλεγράφημά τους στις 24 Απριλίου 1964, προς τον υπουργό Συγκοινωνιών κ. Αρβανιτάκη. Το αίτημά τους αφορά το ύψος των υπερωριών από την αύξηση του όγκου εργασίας λόγω εορτών του Πάσχα και τον τρόπο διανομής τους στους εργαζομένους, καθιστώντας τον υπεύθυνο για την οποιαδήποτε καθυστέρηση της αλληλογραφίας. Σε έτερο τηλεγράφημα στις 28 Απριλίου 1964 τον ευχαριστούν για το ενδιαφέρον που έδειξε για την διευθέτηση του αιτήματός τους.
Εν έτει 1948… Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια ( 1948-2018) από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα . 9 Ιανουαρίου 1948: Με το άρθρο 1 του Νόμου υπ' αριθμ. 518 "Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα, της Δ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων ορίζεται ότι: "Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως και Καστελλόριζον, ως και αι παρακείμεναι νησίδες, είναι προσηρτημέναι εις το Ελληνικόν Κράτος από της 28 Οκτωβρίου 1947". Με τον νόμο αυτό, που αποτελεί τη ληξιαρχική πράξη της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στη μητέρα Ελλάδα, τερματίζεται το μεταβατικό στάδιο της ελληνικής στρατιωτικής διοίκησης. Η 7η Μαρτίου 1948 ορίζεται ως ημέρα της πανηγυρικής τυπικής ενσωμάτωσης
Εν έτει 1990 … 28η Οκτωβρίου 1940 Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για να τιμήσουν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την επέτειο του «ΟΧΙ» εξέδωσαν στις 11 Οκτωβρίου 1990 Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων. Η σειρά αποτελούνταν από 3 αξίες: α] 50 Δραχμών –Λιθογραφία της Βάσως Κατράκη β] 80 Δραχμών – Λιθ. Γιώργου Γουναρόπουλου γ] 100 Δραχμών – Λιθ. Κώστα Γραμματόπουλου
Εν έτει 1927 … “Εφημερίς των Τ.Τ.Τ.?? Πριν από 92 χρόνια, το Δεκέμβριο 1926, ξεκίνησε την κυκλοφορία της η μηνιαία συνδρομητική “ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ Τ.Τ.Τ”, όργανο της Πανελληνίου Ομοσπονδίας των Τριατατικών υπαλλήλων της Ελλάδας. Μέσα από τις σελίδες της προβάλλονταν οι θέσεις του κλάδου, σκέψεις, κρίσεις και αιτήματα των Τριατατικών υπαλλήλων.
Εν έτει 1947 … Τα Ταχυδρομικά δέματα θα κατατίθενται ανοικτά… Με επείγον έγγραφό του το Υπουργείο των Τ.Τ.Τ., προκειμένου να ασκείται έλεγχος του περιεχομένου των δεμάτων, ενεργοποιεί το νόμο 5422 του 1932. Ό,τι αποστέλλεται στο εξωτερικό, θα κατατίθεται ανοικτό για να ελέγχεται. Εξαιρούνται μόνο η συστημένη επίσημη ανταπόκριση των δημοσίων αρχών.
Εν έτει 1939 … Δια την προστασίαν εκ των εναερίων κινδύνων… Το 1939 η Διεύθυνση των Τ.Τ.Τ. του Υπουργείου Συγκοινωνίας, Τμήμα Πολιτικής Επιστρατεύσεως, μεριμνά για την έκδοση βιβλίου με οδηγίες αυτοπροστασίας από πυρκαγιά, χημικές πολεμικές ουσίες, αντιαεροπορικά καταφύγια, μέσα ατομικής προστασίας και οργάνωση προστασίας του άμαχου πληθυσμού με τίτλο:
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ Π.Ο.Σ.Τ. :: Χαριλάου Τρικούπη 5, Αθήνα, 106 78 :: E-Mail: [email protected] :: Τηλέφωνο: 210 5200301