ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ
ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ... ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΠΡΙΝ ΤΑ 62
ΑΠΛΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ (εντός του 2015 το πιό πιθανό)
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ - ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΜΕΣΑ
ΤΙ ΔΕΧΤΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Πρόωρες (πριν τα 62):
Τέλος, με σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας και χρόνου ασφάλισης αλλά και με πέναλτι... 10% επιπλέον του 6% (θέλουμε να ελπίζουμε στο σύνολο και όχι ανά έτος) όπως ισχύει μέχρι τώρα.
Εκτός από το μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης υπάρχουν και οι παραμετρικές αλλαγές που συνέχεια δίνεται μάχη μεταξύ των <<θεσμών>> και της κυβέρνησης αλλά έχουν καθαρά δημοσιονομικό και προσωρινό χαρακτήρα γιατί δεν συνοδεύονται με αναπτυξιακά μέτρα και λύσεις μακροπρόθεσμες.
Τα μέτρα πάντως και πάλι είναι τραγικά επώδυνα και απρόσμενα για
τους περισσότερους αφού ανατρέπουν προγραμματισμούς και
προσδοκίες με δεδομένο ότι μέχρι πρότινος σε άλλη
κατεύθυνση ήταν οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις για το
ασφαλιστικό τουλάχιστον και όχι μόνο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ
Επειδή επικρατεί δικαιολογημένος πανικός στους ασφαλισμένους σχετικά με το χρόνο εφαρμογής, παρακαλούνται οι συνάδελφοι ασφαλισμένοι να περιμένουν τις τελικές ρυθμίσεις κυρίως ως προς το χρόνο έναρξης εφαρμογής των νέων μέτρων αλλά όσοι έχουν θεμελιωμένα συναταξιοδοτικά δικαιώματα και μπορούν να αποχωρήσουν παίρνοντας άμεσα σύνταξη, η απόφαση είναι στο χέρι τους πότε θα αποχωρήσουν.
Πάντως
Τι άλλο από εισπρακτικά και υφεσιακά μπορούν να
χαρακτηριστούν μέτρα όπως η αύξηση των εισφορών από 4% σε 6% για τα φάρμακα στην
κύρια σύνταξη και στις επικουρικές που μέχρι τώρα δεν
γίνονταν καθόλου κρατήσεις;
Ποιός πληρώνει την αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης,
εισιτήρια κ.λ.π. περισσότερο εκτός των μισθωτών, των
συνταξιούχων ή ανέργων;
Τα βάρη φορτώνονται στα γνωστά υποζύγια ξανά και ξανά....
Δυστυχώς χωρίς οριστική και δίκαιη ρύθμιση του χρέους και χωρίς αναπτυξιακή πολιτική άμεσα και μακροπρόθεσμα, τα προβλήματα θα ξανάρχονται τακτικά για τη χώρα και το λαό της πάντα με εκβιαστικά διλλήματα από τους <<θεσμούς>> και νέα μέτρα για το λαό ενώ κάποιοι θα πανηγυρίζουν για την υπερήφανη διαπραγμάτευση και έντιμη συμφωνία και κάποιοι άλλοι θα μιλάνε για <<προδοτική>> συμπεριφορά και συμβιβασμό.
Τα μνημόνια όμως... θα συνεχίζονται όπως και να τα βαφτίζουν είτε τα βλέπουν από <<δεξιά>> είτε από <<αριστερή>> γωνία και ψευδαίσθηση.
Έχουμε μπροστά μας λοιπόν ζωντανά το τρίτο μνημόνιο με άλλη κυβέρνηση αλλά στην ίδια και χειρότερη κόπια.
Χωρίς ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας με ικανοποιητικούς μισθούς για τους νέους εργαζόμενους, ούτε το ασφαλιστικό έχει προοπτική με την ανεργία στα σημερινά επίπεδα και τα ισχνά έσοδα.
Όσο και να κοπούν οι συντάξεις και να αυξηθούν τα όρια ηλικίας δεν υπάρχει ελπίδα εάν δεν μπαίνουν έσοδα στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης γιατί έχει αποδειχτεί πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι δαπάνες και οι παροχές όσο οι πόροι που πρέπει να εισρέουν σε αυτό.
Όπως είναι μη βιώσιμο και το χρέος της χώρας που χωρίς κούρεμα ή
αναδιάρθρωση δεν βγαίνει.
Από φέτος και ανάλογα με το τελικό σχέδιο θα γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία, θα αυξηθεί σταδιακά ο χρόνος ασφάλισης κατά ένα εξάμηνο μάλλον και για κάθε έτος που χρειάζεται κάποιος για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και εφόσον αποχωρεί πριν το όριο ηλικίας των 62 ετών.
Δηλ. εάν κάποιος συμπληρώνει μετά την ημερομηνία που θα οριστεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και θεμελιώνει τότε συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα υποστεί την αύξηση του χρόνου ασφάλισης κατά 6 μήνες.
Εάν θεμελιώνει μετά την νέα ημερομηνία εντός του 2015, επί πλέον 1 6μηνο.
Εάν θεμελιώνει απο 1/1/ 2016 και μετά θα χρειάζεται επί πλέον 2 6μηνα.
Εάν θεμελιώνει από 1/1/2017 επί πλέον 3 6μηνα κ.ο.κ.
Αυτό θα ισχύει μέχρι την καταληκτική χρονολογία (πιθανόν το 2022) που εφεξής δεν θα συνταξιοδοτείται κανείς πριν τα 62 εκτός ειδικών κατηγοριών που είναι οι ασφαλισμένοι στα βαρέα και ανυγιεινά και μητέρες με ανάπηρα παιδιά.
Για όσους θα βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη, θα υπάρχει ένα πέναλτι μείωσης των συντάξεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επί πλέον του 6% που ήδη ισχύει για κάθε έτος πρόωρης εξόδου πριν από το προβλεπόμενο έτος ηλικίας για πλήρη σύνταξη.
Ελπίζουμε όμως το 10% να μπαίνει μετά το συνολικό πέναλτυ και όχι 16% ανά έτος γιατί στην περίπτωση αυτή με 5 έτη πρόωρη συνταξιοδότηση η μείωση θα φτάσει στο 80% και η σύνταξη θα είναι στο 20% δηλ. 150 - 200€ το μήνα περίπου.
Μιλάμε για δραματική, οδυνηρή και απίστευτη εξέλιξη αλλά ας αναμένουμε το τελικό σενάριο...
Έτσι,
είναι σαφές ότι με τις νέες αναμενόμενες ρυθμίσεις και απαιτήσεις των << θεσμών >> και <<μετά από τις σκληρές διαπραγματεύσεις>>, θα μπει οριστικό τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για όσους αποχωρούσαν πριν τα 62, με αύξηση των ορίων ηλικίας και των ετών ασφάλισης ανεξάρτητα εάν έχουν 25, 35, 37 έτη ασφάλισης.
Το ερώτημα που μένει είναι μέχρι που θα φτάσει η παρέμβαση ως προς τα θεμελιωμένα, τα κατοχυρωμένα και τα <<ώριμα>> δικαιώματα των ασφαλισμένων γιατί αυτά ορίζονται και απο τις συνταγματικές επιταγές.
Μία μεταβατική χρινική περίοδος ήταν πάντα εύλογη μέχρι πρότινος για να μη ανατραπούν άμεσα τα όποια δικαιώματα και να μη είναι μεγάλη άμεσα η επιβάρυνση με τον επί πλέον χρόνο ασφάλισης που μπορεί να είναι 1 6μηνο ανά έτος με το ελαφρύ σενάριο.
Καταρχήν διασώζονται - άσχετα με το έτος/μήνα εφαρμογής των νέων μέτρων - όσοι/ες έχουν ήδη συμπληρώσει τόσο τα έτη ασφάλισης όσο και το απαιτούμενο σε κάθε περίπτωση όριο ηλικίας.
Αυτά είναι τα θεμελιωμένα δικαιώματα που ότι και να γίνει δεν θίγονται και ο ασφαλισμένος μπορεί να συνεχίσει την εργασία του χωρίς να αλλάξει κάτι ως προς το καθεστώς συνταξιοδότησής του οποτεδήποτε και αν αποχωρήσει.
Αντίθετα εκείνοι που θα θιγούν είναι όσοι/ες έχουν τα έτη ασφάλισης και κυνηγούν την ηλικία ή έχουν την ηλικία και αναμένουν τη συμπλήρωση των ετών ασφάλισης για να πάρουν σύνταξη ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν.
Παράδειγμα:
Μητέρα με ανήλικο και 5.500 η.α. το 2010 που είναι τώρα 49 ετών είχε κατοχυρώσει το 50ο έτος με μειωμένη και το 55ο με πλήρη σύνταξη.
Εάν οι αλλαγές ισχύσουν από το 2015 τότε η ασφαλισμένη αυτή θα υποστεί τις όποιες επιβαρύνσεις μέχρι το 2021 που θα είναι 55 ετών, θα χρειάζεται επί πλέον 3,5 έτη (7 6μηνα) και θα φύγει στα 58,5 γιατί προλαβαίνει στο σύντομο αυτό μεταβατικό στάδιο να πιάσει το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη ενώ θα έχει το 50 έτος το 2016 για μειωμένη και θα μπορεί να φύγει στα 51 (2 6μηνα επί πλέον) αλλά με το ανάλογο πρόστιμο που δεν θα μπορεί να φύγει με το ποσό (βοήθημα πρόνοιας) της σύνταξης που θα της αναλογεί.
Στην περίπτωση αυτή έχουμε τα κατοχυρωμένα δικαιώματα που θίγονται σίγουρα αλλά τι θα γίνει όταν έχουν θεμελιώσει για μειωμένη και κατοχυρώσει για πλήρη;
Αυτό θα φανεί τόσο στο νόμο όσο και τις εγκυκλίους που θα ακολουθήσουν.
ΠΕΝΑΛΤΥ ΛΟΓΩ ΠΡΟΩΡΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ
Μένουν πολλά να απαντηθούν αργότερα βέβαια αλλά στο τραπέζι βρίσκονται και οδυνηρά οικονομικά αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ώστε να αποτρέπεται ως εντελώς ασύμφορη η έξοδος νωρίτερα από το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη.
Μέχρι σήμερα ως γνωστόν υπάρχει <<πρόστιμο>> 0,5% για κάθε μήνα (6% ανά έτος) για κάποιον που αποχωρεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη ( δηλ.με μειωμένη σύνταξη) και με ανώτερο πρόστιμο μέχρι 5 έτη δηλ. 30%.
Τώρα, σύμφωνα με τα νέα σενάρια που γράφονται, εκτός του προστίμου αυτού και εφόσον κάποιος αποχωρεί νωρίτερα, τότε θα προστίθεται στο 6% ανά έτος ένα επιπλέον 10% στο σύνολο όπως θέλουμε να πιστεύουμε και όχι 16% ανά έτος ενώ με άλλα σενάρια 16% ανά έτος πρόωρης αποχώρησης.
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΕΤΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα πλασματικά χρόνια δίνουν μία διέξοδο για όσους μπορούν να τα αξιοποιήσουν και να θεμελιώσουν ή να κατοχυρώσουν άμεσα συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά...
Εάν τα νέα όρια ηλικίας και τα επί πλέον έτη ασφάλισης αλλάξουν σύντομα, σύμφωνα με τα νέα σενάρια, τότε θέλει προσοχή από τους ασφαλισμένους που συμπληρώνουν το κατοχυρωμένο όριο ηλικίας μετά το καταληκτικό έτος εφαρμογής ( 2022) και το οποίο κατοχύρωναν με αναγνώριση πλασματικών ετών.
Δηλαδή θα πληρώσουν ή πλήρωσαν πιθανόν για κατοχύρωση δικαιώματος που μάλλον θα χάσουν εφόσον συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας μετά το καταληκτικό έτος εφαρμογής των νέων μέτρων ενώ θα μπορούν μάλλον να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο με πραγματική ασφάλιση χωρίς εξαγορά πλασματικού χρόνου.
Ας αναμένουν τις νέες ρυθμίσεις λοιπόν όσοι είναι στην κατηγορία αυτή.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
Μητέρα ανηλίκου που εξαγόρασε 4 πλασματικά έτη (σπουδές), για να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις του 2012 ( 25ετία και ανήλικο ) το όριο ηλικίας των 55 ετών για πλήρη σύνταξη, κινδυνεύει σίγουρα να υποστεί τις συνέπειες εφόσον μέχρι το καταληκτικό έτος εφαρμογής του νέου σεναρίου ( 2022) δεν έχει συμπληρώσει τα 55.
Δηλαδή εάν κάποιος συμπληρώνει και με πλασματικά έτη μέχρι 31/12/2012 τα χρόνια ασφάλισης που απαιτούνται και έχει φέτος ( 2015 ) το όριο ηλικίας ή το συμπληρώνει μέχρι το 2022, πρέπει να τα αναγνωρίσει και να γλιτώσει τα 62 και να υποστεί βέβαια τα επί πλέον 6μηνα.
Σαν συμπέρασμα πάντως λάβετε υπόψη σας ότι τα θεμελιωμένα δικαιώματα διασώζονται ενώ τα κατοχυρωμένα είναι στον αέρα και μέχρι τώρα είναι άγνωστο τι και πότε θα συμβεί.
Κατοχυρωμένα ή θεμελιωμένα δικαιώματα με όρια ηλικίας που αποχωρούσαν πριν τα 62 έχουν μέχρι τώρα όλοι όσοι μέχρι 31/12/2012 είχαν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις που όριζε ο νόμος ως πρός τα όρια ηλικίας ή τα έτη ασφάλισης γιατί όσοι τα συμπλήρωναν μετά την ημερομηνία αυτή, αποχωρούν με τα γενικά όρια ηλικίας στα 62 μειωμένη και 67 με πλήρη ή 62 ετών και 40 έτη ασφάλισης με πλήρη σύνταξη οι μετά το 1983 ασφαλισμένοι.
Επίσης πριν τα 62 αποχωρούν μέχρι τώρα οι πριν το 1983 ασφαλισμένοι με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης (35ετία) χωρίς όριο ηλικίας ή με ειδικότερες και πιό ευνοϊκές διατάξεις οι γυναίκες και άλλες κατηγορίες, όπως αναλύονται και στον Οδηγό Ασφαλισμένου της Π.Ο.Σ.Τ. ή στις σχετικές με το θέμα ηλεκτρονικές σελίδες της Ομοσπονδίας μας.
Με την επιφύλαξη ότι δεν θα υπάρξει πλήρης χρονική και νομοθετική ανατροπή - εκτροπή, αναλύουμε παρακάτω το καθεστώς που ισχύει στο ταμείο μας για τους εργαζόμενους στα Ταχυδρομεία.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ:
ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΥΛΟΓΟ Ή ΟΧΙ;
Εδώ βρίσκεται το κλειδί για να πούμε με βεβαιότητα ποιοί θίγονται πόσο και από πότε.
Ας δούμε όμως ποιες κατηγορίες αποχωρούν πριν τα 62 και κινδυνεύουν.
ΕΙΔΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ - ΤΑΠ-ΟΤΕ - ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΜΕΙΟ (ΕΛ-ΤΑ)
ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΤΑ 62
Μπορούμε να πούμε τι προβλέπουν οι διατάξεις στο ταμείο μας για τους εργαζόμενους στα ΕΛ-ΤΑ και ασφαλισμένους στο ΤΑΠ-ΟΤΕ μέχρι 31/12/1992 που τους αφορά γιατί πολλοί αποχωρούν πριν τα 62 και σίγουρα κινδυνεύουν.
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ 31/12/1982
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
- Γυναίκες (άγαμες, χήρες, διαζευγμένες) ασφαλισμένες μέχρι 31/12/1982 που αποχωρούν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας ή στα 60 με 25ετία το 2010.
- Γυναίκες έγγαμες με ή χωρίς παιδιά ή με ενήλικα παιδιά που αποχωρούν πριν τα 62 ή μέχρι 32 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας ανάλογα πότε συμπληρώνουν συγκεκριμένα έτη ασφάλισης και τα επί πλέον 6μηνα.
- Γυναίκες με ανήλικο παιδί στα 50 έως 52 ή μέχρι 32 έτη χωρίς όριο ηλικίας με τα επί πλέον 6μηνα.
- Γυναίκες με ανήλικο και 5.500 ένσημα το 2010 αποχωρούν στα 50 με μειωμένη και στα 55 με πλήρη σύνταξη.
- Γυναίκες με ανήλικο και 5.500 η.α. το 2011 στα 52 μειωμένη και στα 57 με πλήρη.
- Γυναίκες με ανήλικο και 5.500 η.α. το 2012 στα 55 μειωμένη και στα 60 πλήρη.
- Γυναίκες με ανήλικο και 5.500 η.α. από 1/1/2013 και μετά στα 62 μειωμένη και στα 67 πλήρη σύνταξη.
- Γυναίκες γενικά ασφαλισμένες μέχρι 31/12/1992 με 25ετία, ανάλογα με το έτος συμπλήρωσης του 55ου ή 60ου έτους της ηλικίας τους.
55 ετών και 25ετία το 2010 στα 55 μειωμένη και στα 60 με πλήρη σύνταξη (ειδική ρύθμιση).
Μετά ακολουθούν την ηλικία ανάλογα με το πότε συμπληρώνουν τα 55 ή τα 60 ως εξής:
55 ή 60 ετών το 2011 στα 56 με μειωμένη και στα 61 με πλήρη.
55 ή 60 ετών το 2012 στα 57 με μειωμένη και στα 62 με πλήρη σύνταξη.
55 ή 60 ετών από 1/1/2013 και μετά στα 62 με μειωμένη και στα 67 με πλήρη.
ΑΝΔΡΕΣ
- Άνδρες ασφαλισμένοι πριν το 1983 που αποχωρούν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας.
Αυτοί λοιπόν, ανάλογα με το έτος/μήνα συμπλήρωσης της 35ετίας (από 1/10/2015 ενδεικτικά) και μετά, θα χρειάζονται επί πλέον ένα (1) 6μηνο και για κάθε ημερολογιακό έτος εφεξής που θα συμπληρώνουν την 35ετία.
Δηλ. εάν συμπληρώνουν την 35ετία την 1/10/ 2015 πρέπει να συνεχίσουν την εργασία τους για ακόμα 6 μήνες και μετά συνταξιοδοτούνται Χωρίς Όριο Ηλικίας.
Με την 35ετία το 2016 επί πλέον 2 6μηνα Χ.Ο.Η.
Με την 35ετία το 2017 επί πλέον 3 6μηνα Χ.Ο.Η. κ.ο.κ.
Μετά την καταληκτική ημερομηνία (2022) όλοι στα 62 το νωρίτερο.
- Άνδρες με 25ετία το 2012 στα 60 με μειωμένη και στα 65 με πλήρη.
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1983 - 1992
ΑΝΔΡΕΣ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ ασφαλισμένοι την περίοδο 1983 - 1992 που συμπλήρωσαν την 35ετία μέχρι 31/12/2012 - και με πλασματικά χρόνια - και αποχωρούν με αυξημένα έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας. π.χ. 35ετία το 2012, με 37 έτη ασφάλισης και 59 ετών.
- Μητέρες ανηλίκου και με 25ετία το 2010 που αποχωρούν στα 50 με πλήρη σύνταξη.
- Με 25ετία και ανήλικο το 2011 στα 52 με πλήρη και στα 50 μειωμένη.
- Με 25ετία και ανήλικο το 2012στα 55 με πλήρη και στα 53 με μειωμένη.
- Με 25ετία και ανήλικο το 2013 και μετά στα 62 μειωμένη και στα 67 με πλήρη σύνταξη.
Επίσης:
- Μητέρες ανηλίκου με 5.500 η.α. το 2010 στα 55 με πλήρη και στα 50 με μειωμένη.
- Μητέρες ανηλίκου με 5.500 η.α. το 2011 στα 57 με πλήρη και στα52 με μειωμένη.
- Μητέρες ανηλίκου με 5.500 η.α. το 2012 στα 60 με πλήρη και στα 55 με μειωμένη.
- Μητέρες ανηλίκου με 5.500 η.α. απο 1/1/2013 και μετά στα 67 πλήρη και 62 μειωμένη.
- Άνδρες με 25ετία μέχρι 31/12/2012 στα 60 με μειωμένη και στα 65 με πλήρη.
3ΤΕΚΝΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΧΡΙ 31/12/1992
Με 20ετία το 2010 χωρίς όριο ηλικίας
Με 20ετία το 2011 στα 52
Με 20ετία το 2012 στα 55
Με 20ετία από 1/1/2013 στα 67
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ 1/1/1993
Μητέρες/χήροι πατέρες ανηλίκου με 20ετία μέχρι 31/12/2012:
αποχωρούν στα 50 με μειωμένη και στα 55 με πλήρη σύνταξη
Με 20ετία από 1/1/2013 και μετά στα 62 μειωμένη και στα 67 με πλήρη σύνταξη.
Το καθεστώς με 40 έτη ασφάλισης (και με πλασματικά) και 62 ετών δεν θίγεται σε καμία περίπτωση.
Το όριο ηλικίας των 67 ετών για πλήρη σύνταξη ισχύει για όσους έχουν λιγώτερα χρόνια ασφάλισης.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ
( π.χ. μητέρες ανηλίκου με 25ετία γιατί με 5.500 η.α. δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα)
Πρόκειται για ασφαλισμένες που έχουν πάρει συνταξιοδοτική απόφαση αλλά η σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται όταν συμπληρώσουν το απαιτούμενο όριο ηλικίας.
Πολλοί/ες έχουν πάρει σύνταξη με αναστολή αλλά συμπληρώνουν το όριο ηλικίας το 2016, 2017 και μετά.
Οι περιπτώσεις αυτές είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θίγονται γιατί έχουν συνταξιοδοτική απόφαση στα χέρια τους, θεωρούνται συνταξιούχοι με αναστολή ενώ τυχόν αλλαγή στην κατηγορία αυτή σημαίνει ακύρωση της απόφασης συνταξιοδότησης κάτι που θεωρείται αντισυνταγματικό.
Συναδέλφισες/οι
Κατανοούμε την αγωνία και την ανησυχία σας για το σοβαρό αυτό θέμα του ασφαλιστικού μετά από τόσα που λέγονται και γράφονται καθημερινά.