ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ -

 

Πόσο μειώνονται οι συντάξεις με το νέο σύστημα παρακράτησης φόρου που ισχύει από την 1η Αυγούστου 2014

 

 

Την αύξηση των φόρων που κρατούνται κάθε μήνα από τις συντάξεις έχει προκαλέσει το νέο σύστημα υπολογισμού της παρακράτησης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.), το οποίο ισχύει από 1η Αυγούστου 2014.

Προσωρινά και τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο θα εφαρμοστεί ένα σύστημα το οποίο αντιθέτως θα επιφέρει μείωση στην παρακράτηση για τις επικουρικές συντάξεις και επομένως αύξηση του καθαρού ποσού που θα εισπράττουν κάθε μήνα οι δικαιούχοι.

Με το νέο σύστημα, ο φόρος για τις επικουρικές συντάξεις δεν θα υπολογίζεται πλέον αυτοτελώς, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Το ποσό της επικουρικής σύνταξης θα προστίθεται στην κύρια σύνταξη και ο φόρος θα υπολογίζεται επί του συνόλου.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η συνολική σύνταξη θα "ανεβαίνει" στην κλίμακα φόρου και θα επιβαρύνεται με υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.

Έτσι, για 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, οι συντάξεις που λαμβάνουν από τον Φεβρουάριο θα είναι μειωμένες κατά 2,8% έως και 7,5%.

Από την 1η Αυγούστου, οι συνταξιούχοι θα δούν ότι τα συνολικά καθαρά μηνιαία ποσά των αποδοχών τους (τα συνολικά καθαρά ποσά κύριων και επικουρικών συντάξεων) θα έχουν υποστεί μειώσεις κατά 54 έως και 400 ευρώ.  Οι μειώσεις αυτές θα αφορούν τους 2 πρώτους μήνες του 2014, δηλαδή σε μηνιαία βάση θα κυμαίνονται από 27 έως 200 ευρώ. Θα οφείλονται δε στην αναδρομική – από 1ης-1-2014 - εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013). με τις οποίες προβλέπεται νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού των μηνιαίων κρατήσεων Φ.Μ.Υ. για όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις.

Τι ίσχυε μέχρι τώρα

Μέχρι το τέλος του 2013, οι κρατήσεις Φ.Μ.Υ. υπολογίζονταν αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο για τις συντάξεις που αυτό κατέβαλε στους ασφαλισμένους του. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 31-12-2013 ίσχυαν οι διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρο 57 του ν. 2238/1994), σύμφωνα με τις οποίες:

-Για τις κύριες συντάξεις, ο υπολογισμός των μηνιαίων κρατήσεων Φ.Μ.Υ. γινόταν με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή με συντελεστές 22%, 32% και 42%.

-Για τις επικουρικές συντάξεις και τα λοιπά βοηθήματα που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι από ταμεία επικουρικά, αρωγής κ.λπ. ίσχυε άλλη, ξεχωριστή κλίμακα υπολογισμού του Φ.Μ.Υ. με πολύ πιο χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές 5%, 10% και 15%. Ειδικότερα, με την κλίμακα αυτή, η παρακράτηση Φ.Μ.Υ. υπολογιζόταν ως εξής:

-με συντελεστή 5% εφόσον το ποσό των επικουρικών συντάξεων κ.λπ. δεν υπερέβαινε τα 2.500 ευρώ σε ετήσια βάση

-με συντελεστή 10% εφόσον το ποσό των επικουρικών συντάξεων ήταν σε ετήσια βάση μεγαλύτερο των 2.500 ευρώ αλλά δεν υπερέβαινε τα 4.500 ευρώ

-με συντελεστή 15% εφόσον το ποσό των επικουρικών συντάξεων ήταν σε ετήσια βάση μεγαλύτερο των 4.500 ευρώ.

Τι ισχύει στο εξής

Από την 1η-8-2014, τίθενται πλέον σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σύμφωνα με τις οποίες ο Φ.Μ.Υ. που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα από τις μηνιαίες αποδοχές των συνταξιούχων θα υπολογίζεται ενιαία, στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή με βάση τους συντελεστές 22%, 32% και 42%! Ουσιαστικά, καταργείται η αυτοτελής κλίμακα υπολογισμού των μηνιαίων κρατήσεων Φ.Μ.Υ. για τις επικουρικές συντάξεις, η οποία προέβλεπε πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές 5%, 10% και 15%, και ορίζεται ότι οι επικουρικές συντάξεις θα αθροίζονται με τις κύριες και θα υπόκεινται κι αυτές σε παρακράτηση με τους συντελεστές 22%, 32% και 42%.

Όπως γίνεται αντιληπτό, όλες οι μηνιαίες συντάξεις που καταβάλλονται σε κάθε δικαιούχο – κύριες και επικουρικές - θα αθροίζονται και επί του συνόλου που θα προκύπτει θα υπολογίζεται πλέον ο μηνιαίος Φ.Μ.Υ. που πρέπει να παρακρατηθεί. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, οι συνολικές φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές για πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους να ανέβουν σε πολύ πιο υψηλά φορολογικά κλιμάκια όπου ισχύουν μεγαλύτεροι συντελεστές φόρου και η τελική επιβάρυνση - μέσω των μηνιαίων κρατήσεων Φ.Μ.Υ. - να αυξηθεί σημαντικά.

Μάλιστα, θα προβλέπεται ότι ο μηνιαίος Φ.Μ.Υ. που πρέπει να παρακρατηθεί από το σύνολο των κύριων και επικουρικών συντάξεων κάθε συνταξιούχου θα υπολογίζεται κεντρικά από την εταιρεία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.). Στη συνέχεια, το συνολικό ποσό του μηνιαίου Φ.Μ.Υ. που θα προκύπτει από τον ενιαίο υπολογισμό βάσει της κλίμακας, θα επιμερίζεται σε κάθε σύνταξη ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής της στο συνολικό ποσό των συντάξεων που λαμβάνει ο δικαιούχος!

Από τα αναλυτικά ενδεικτικά παραδείγματα προκύπτει ότι, με την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού του Φ.Μ.Υ., τα συνολικά καθαρά ποσά κύριων και επικουρικών συντάξεων θα μειωθούν αναδρομικά από την 1η-8-2014, κατά 27 έως και 200 ευρώ για πολύ μεγάλο αριθμό συνταξιούχων. Σε ποσοστά οι μειώσεις που θα υποστούν τα συνολικά καθαρά ποσά αποδοχών μεγάλου αριθμού συνταξιούχων αναμένεται να κυμανθούν από 2,8% έως και 7,5%!

Το νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης Φ.Μ.Υ. από τις συντάξεις αποσκοπεί βεβαίως στο να εξαντλήσει τη φορολογική υποχρέωση των συνταξιούχων κατά την καταβολή των συντάξεων, ώστε όταν θα έλθει η ώρα της τελικής εκκαθάρισης του φόρου (με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος) να μην προκύπτει κανένα χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή, όσον αφορά τα εισοδήματα από συντάξεις.
Δηλαδή, η παρακράτηση του Φ.Μ.Υ. αυξάνεται αλλά το 2015 το εκκαθαριστικό σημείωμα που θα εκδοθεί για κάθε συνταξιούχο δεν θα αναγράφει κανέναν επιπλέον φόρο προς πληρωμή!

Ωστόσο, οι μειώσεις κατά 27 έως και 200 ευρώ στα συνολικά ποσά τα οποία θα λαμβάνουν κάθε μήνα «στο χέρι» πάρα πολλοί συνταξιούχοι θα επιβληθούν σε μια παρά πολύ δύσκολη περίοδο, όπου τα «χαράτσια» στα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους πέφτουν ... βροχή, οι δε συνολικές μηνιαίες αποδοχές των τους έχουν ήδη υποστεί δραματική συρρίκνωση από προηγούμενες αλλεπάλληλες περικοπές που έφθασαν μέχρι και το 40%.
Στο ΤΕΑΠ - ΕΛ-ΤΑ  (επικουρικό) οι μειώσεις έχουν ξεπεράσει το 60% και βλέπουμε.