ΟΧΙ ΣΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ

 Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταχυδρομείο και οι Εργαζόμενοι, είναι τόσο έντονα που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Δεν αφήνουν όμως και κανένα περιθώριο για πειραματισμούς, για σπασμωδικές ενέργειες, για πισωγυρίσματα και πολύ περισσότερο για παλαιοκομματικές πρακτικές, που έχουν καταδικαστεί από το σύνολο των εργαζομένων.

Η Διοίκηση του ΕΛΤΑ επέλεξε αυτή την κρίσιμη για τον ΕΛΤΑ στιγμή, αντί να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα του Ταχυδρομείου, να αναλώσει τη δυναμική της, σε θέματα που αποδιοργανώνουν τον ΕΛΤΑ και απογοητεύουν τους εργαζόμενους.

Με αποφάσεις έξω  από κάθε λογική και θεσμική διαδικασία, τις ημέρες του Πάσχα και σε συνεδριάσεις παρασυναγωγής, αποφάσισε παρεμβάσεις στη λειτουργία του ΕΛΤΑ και σε θέματα προσωπικού, που από την ανακοίνωση τους και μόνο επέφεραν αρνητικά αποτελέσματα.

Έτσι λοιπόν τη Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή την ώρα που μας καλούσαν σε προσχηματικό διάλογο, παραβίαζαν κάθε κανόνα θεσμικού πλαισίου και με τις αποφάσεις τους, άφησαν έκθετο το δίκτυο του ΕΛΤΑ και ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές, όπως  είναι τα νησιά και το λεκανοπέδιο της Αττικής, που αποδεδειγμένα έχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ενώ παράλληλα άρχισαν να μοιράζουν διευθυντικές καρέκλες στους ημετέρους.

Ο «διάδρομος» και οι παρατρεχάμενοι είχαν προαναγγείλει τις αποφάσεις, αλλά δεν γίνονταν πιστευτοί. Οι εργαζόμενοι θεωρούσαν ότι η Διοίκηση θα είχε τουλάχιστον τη στοιχειώδη σοβαρότητα. Ήρθαν όμως οι αποφάσεις και επιβεβαίωσαν τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποδομήσει το Δίκτυο του ΕΛΤΑ και να καταστρατηγήσει το Θεσμικό μας Πλαίσιο.

Θα τα διαφυλάξουμε και τα δύο ως «κόρη οφθαλμού», γιατί προασπίζουν τα συμφέροντα του ΕΛΤΑ και κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 συνεδριάζει εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για να πάρουμε τις αποφάσεις που θα αποτρέψουν στη γέννηση τους τα φαινόμενα εκφυλισμού.

Δεν μπορούμε να παραμένουμε θεατές σε ένα έργο που ήδη φαίνεται η καταστροφική κατάληξη του. Το Ταχυδρομείο είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Σας παραθέτουμε για την ενημέρωση σας αυτούσιες τις επιστολές του Διευθύνοντος Συμβούλου ΕΛΤΑ και της Ομοσπονδίας.

 

 

  Διευθύνων Σύμβουλος

 

Αθήνα, 28 Απριλίου 2016

 

Πρόεδρο

Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (Π.Ο.Σ.Τ.)

κ. Γεώργιο Βασιλόπουλο

Αριστοτέλους 11-15

104 32 ΑΘΗΝΑ

 

 

 

                                                                            

 

 

 

 

 

Κύριοι,

 

Λαμβάνοντας υπόψη:

·        Την από 14.04.2016 Κοινή Συμφωνία ΕΛΤΑ – ΠΟΣΤ στην οποία συνομολογείται η ανάγκη ταχύτατης έναρξης και ολοκλήρωσης του διαλόγου για την αναδιοργάνωση μέχρι 31.05.2016,

·        Το γεγονός ότι η αναδιοργάνωση της διανομής βρίσκεται σε κατάσταση υψηλής ωριμότητας αφού έχει προηγηθεί σχετική διαβούλευση μέσω της οποίας οι υπηρεσίες της παραγωγής έχουν θέσει τις παραμέτρους του ανασχεδιασμού  (Συνημμένα 1 και 2) και είναι έτοιμος ο σχετικός σχεδιασμός προσαρμογής της παραγωγής συνολικά, στο υφιστάμενο προσωπικό της εταιρίας,

·        Τα δεδομένα ρευστότητας και την κρίσιμη κατάσταση της εταιρίας που απαιτούν την ελαχιστοποίηση αν όχι τον μηδενισμό δαπανών ιδιαίτερα όπως η υπερεργασία με στόχο την περιφρούρηση των εισοδημάτων του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησης,

·        Την ανάγκη του έγκαιρου προγραμματισμού χορήγησης των Κανονικών Αδειών 2016 σε συνδυασμό με την επικείμενη πρόσληψη ΕΣΟΧ,

σας καλούμε σε συνάντηση στην Αίθουσα Διοικητικού Συμβουλίου ΕΛΤΑ την Πέμπτη 05.05.2016 και σε ώρα που θα συμφωνηθεί από κοινού κατά την οποία θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία εφαρμογής του νέου ανασχεδιασμού που δεν μπορεί να ξεπερνά την 31.05.2016.

 

                        Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

                             ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΡΟΛΙΑΓΚΗΣ

 

 

 

 

 

 

Aρ. Πρωτ.: 83

Aθήνα, 4…/5…/…2016…       

Προς

Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛΤΑ κ. Ιωάννη Ζαρολιάγκη

 

Κύριε Σύμβουλε,

 

Σε απάντηση της από 28/04/2016 επιστολής σας δηλώνουμε ότι, δεν προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε σε ένα προσχηματικό διάλογο που αντιμετωπίζει αποσπασματικά, ασυντόνιστα και χωρίς προοπτική τις κατεπείγουσες ανάγκες των ΕΛ.ΤΑ., σε αντίθεση με όσα ορίστηκαν με την τελευταία Κοινή Συμφωνία μεταξύ Διοίκησης και Εργαζομένων για συνολική και εντός αυστηρού χρονοδιαγράμματος προσέγγιση του σχεδίου αναδιοργάνωσης και των δράσεων προσαρμογής που απαιτούνται για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του Οργανισμού.

Όλες οι δράσεις πρέπει να εντάσσονται και να υπηρετούν τον συνολικό σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Σχεδίου με εμπροσθοβαρή και άμεσης απόδοσης μέτρα και πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό αναμέναμε τις προτάσεις της Διοίκησης για συγκεκριμένες δράσεις με μετρήσιμα αποτελέματα ποιότητας και εσόδων. Αναμέναμε τις προτάσεις της διοίκησης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας. Σε κάθε περίπτωση περιμέναμε τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της τεράστιας έλλειψης προσωπικού στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και όχι της συρίκνωσης του έργου και του Ταχυδρομικού Δικτύου.

Επιπλέον, μας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παραβλέψουμε τις προτεραιότητες που θέτετε, τις επιλογές που κάνετε και τις μεθόδους διοίκησης που ασκείτε κατά το διάστημα των λίγων ημερών που βρίσκεστε στο τιμόνι της ιστορικής δημόσιας επιχείρησης, οι οποίες οδηγούν σε διαλυτικά φαινόμενα και καταστροφικό αδιέξοδο με συνέπεια να μην θεωρείστε αντικειμενικός και καλοπροαίρετος συνομιλητής.

Κύριε Σύμβουλε

 Όποτε η διοίκηση του ΕΛΤΑ λειτούργησε υπό κηδεμονία και επιτήρηση με  παραδιοικητικούς μηχανισμούς και εξωθεσμικούς παράγοντες, τόσο ο ΕΛΤΑ όσο και οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα. Οι εξωθεσμικοί συνομιλητές της που συμμετέχουν σε συσκέψεις με στελέχη του ΕΛΤΑ και μεταφέρουν για λογαριασμό της σε υπηρεσιακούς παράγοντες «εντολές» και «οδηγίες» είναι βέβαιο ότι δεν λειτουργούν με ανιδιοτέλεια και σε κάθε περίπτωση αποδιοργανώνουν και αποπροσανατολίζουν όλο τον υπηρεσιακό ιστό.

Σε κάθε περίπτωση επσημαίνουμε ότι οι Διοικητικές, Πολιτικές, Ποινικές και Αστικές ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά στη θεσμική διοίκηση για κάθε παραβίαση του Θεσμικού και Κανονιστικού Πλαισίου του ΕΛΤΑ.

Εκτιμούμε ότι, πρωτίστως, προτού ξεκινήσουμε το διάλογο για όλα τα φλέγοντα ζητήματα, θα πρέπει να εναρμονιστείτε με την δημοκρατική κουλτούρα και τη θεσμική μνήμη του Οργανισμού μέσω της αναγκαίας αντικειμενικής ενημέρωσης που εύκολα μπορείτε να λάβετε εφόσον το επιθυμείτε, και να δώσετε τα απαραίτητα δείγματα γραφής ότι είστε ένας αντικειμενικός και αξιόπιστος συνομιλητής που προτάσσει το συμφέρον του Δημόσιου Ταχυδρομείου με Κοινωνικό προσανατολισμό.

Κύριε Σύμβουλε

Παρά το ότι βρισκόμαστε υπό ασφυκτική πίεση χρόνου, οφείλουμε να αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις της Διοίκησης και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια σοβαρή διαβούλευση μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης.

Επειδή όμως οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, συγκαλούμε άμεσα τα όργανα του κινήματος για τη λήψη αποφάσεων που θα διεκδικήσουν και θα δρομολογήσουν τις λύσεις στα προβλήματα του ΕΛΤΑ και των Εργαζομένων.

 

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Σ.Τ.

 

             Ο Πρόεδρος                         Ο    Γ. Γραμματέας

Γιώργος Βασιλόπουλος                               Ηλίας Μπακέλλας