ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!!! ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Με την υπογραφή της ΕΣΣΕ 2013-2014 και την απόφαση για την εφαρμογή του Προγράμματος άμεσων δράσεων, σηματοδοτήσαμε μια συγκεκριμένη και δυναμική πορεία για τους επόμενους 18 μήνες τα αποτελέσματα της οποίας θα καθορίσουν το μέλλον του Ταχυδρομείου και των εργαζόμενων.

Όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη ανακοίνωση μας, πρέπει να ξεκινήσουν και να υλοποιηθούν άμεσα όλες αυτές οι αποφάσεις που θα αποτρέψουν τη δημιουργία ελλειμμάτων, θα συγκρατήσουν τις δαπάνες και θα βελτιώσουν τα έσοδα με την ανάπτυξη και νέων υπηρεσιών.

Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι με τις συμφωνίες και τις αποφάσεις αυτές, δυσαρεστήθηκαν όλοι αυτοί που χρόνια τώρα εποφθαλμιούν το Δημόσιο Ταχυδρομείο, αυτοί που εχθρεύονται τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και βέβαια αυτοί που μονίμως εμπορεύονται τα προβλήματα και επενδύουν στην διόγκωσή τους.

Πριν ακόμη εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση, ανέδειξαν ένα ερώτημα και ένα θέμα που έχει από καιρό απαντηθεί: Αν ο ΕΛΤΑ είναι στο κεφάλαιο Α του Ν. 3429 και πρέπει να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο ή εντάσσεται στο κεφάλαιο Β. Σε αυτό το ερώτημα έχει υπάρξει τεκμηριωμένη απάντηση από όλους τους επαΐοντες, συμπεριλαμβανομένης και  της Διοίκησης του ΕΛΤΑ.

Επειδή όμως με την ανακίνηση του θέματος αναδείχτηκε η πρόθεση αλλά και η προσπάθεια κάποιων εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων να εφαρμόσουν διατάξεις νόμων που δεν αφορούν τον ΕΛΤΑ, η Ομοσπονδία μας έκανε και κάνει όλες τις απαραίτητες νομικές και πολιτικές κινήσεις ώστε να καταλάβουν και οι πλέον δύσπιστοι ότι ο ΕΛΤΑ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι ενταγμένος στο Κεφάλαιο Β του νόμου 3429 και συνεπώς δε μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμοστεί σε αυτόν το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ζήτημα αυτό είναι σημαντικό τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την προοπτική του ΕΛΤΑ, τους μόνους που ωφελεί η συνεχής αναμόχλευσή του είναι τα κερδοσκοπικά συμφέροντα και όσους τα υπηρετούν. Για αυτό παραμένουμε σε εγρήγορση, θωρακίζουμε το νομικό οπλοστάσιό μας, ενημερώνουμε τους πάντες και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. 

Αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο και αν στενοχωρεί εκείνους που έσπευσαν να πανηγυρίσουν διαστροφικά για την δύσκολη οικονομική και όχι μόνο θέση που βάζει τους συναδέλφους και την επιχείρηση η εφαρμογή των διατάξεων του κεφαλαίου Α του ν.3429. Οι κύριοι αυτοί είναι οι ίδιοι, που ενώ απαιτούσαν την άμεση υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης, αρνήθηκαν να συμφωνήσουν στην υπογραφή της, είναι αυτοί που αναπαράγουν δήθεν δημοσιογραφικές πληροφορίες και λειτουργούν ως σχολιαστές των εξελίξεων, αρνούμενοι να δουν και να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό με χαρά έκαναν αναπαραγωγή της δημοσιογραφικής πληροφορίας για μαζικές απολύσεις στον ΕΛΤΑ, ακόμη και για λουκέτο στα πρότυπα της ΕΡΤ, αλλά στο τέλος έμειναν με τη χαρά!!! Το μόνο που τους απομένει πλέον είναι να ερμηνεύσουν και να γνωματεύσουν την καταστροφή όλων των ταχυδρομικών. Αυτή η πρακτική μόνο σαν πολιτική και συνδικαλιστική διαστροφή μπορεί να χαρακτηριστεί. Για ποιόν άλλωστε λόγο να επιδιώκουν την αναστάτωση και τον πανικό των εργαζομένων;

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Όλες οι δυνάμεις του κινήματος είναι ενταγμένες σε μία κοινή προσπάθεια διάσωσης του Ταχυδρομείου και των κατακτήσεων των εργαζόμενων.

Το πολιτικό και διοικητικό περιβάλλον δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Πρέπει όλοι, με συσπείρωση στο συνδικάτο, με σχέδιο, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, να διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να απεγκλωβίσουμε τον ΕΛΤΑ από την κρίση και να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια εφαρμογής πολιτικών και αποφάσεων που δεν υπηρετούν την προοπτική του Δημόσιου Ταχυδρομείου και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οφείλει η Κυβέρνηση να καταλάβει ότι ο ΕΛΤΑ είναι μια επιχείρηση που για να λειτουργήσει στον ανταγωνισμό πρέπει να αντιμετωπίζεται με όρους αγοράς και όχι δημοσίου λογιστικού και ενταγμένη σε νομικό περιβάλλον, πχ κεφάλαιο Α του ν. 3429, που δυσχεραίνει τη λειτουργία της.

Σε αυτή την πορεία, σε μια δύσκολη περίοδο, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα όλα τα παραπάνω ζητήματα που είναι σε εξέλιξη και διαπραγματευόμαστε την επίλυσή τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους να απομονώσουν κάθε «ειδικό» περί τα συνταξιοδοτικά, να μην δίνουν σημασία σε φήμες και «πληροφορίες»  και να μην αποφασίζουν την συνταξιοδότηση τους εν θερμώ αλλά μόνο σύμφωνα με τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Η υπόθεση της προοπτικής του Ταχυδρομείου και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι τόσο σοβαρή που μόνο μέσα από θεσμικές, διαφανείς και σταθερές θέσεις πρέπει να υποστηρίζεται.