ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ Ή ΓΟΝΕΩΝ, ΑΔΕΛΦΩΝ, ΣΥΖΥΓΩΝ, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

 

Συνταξιοδοτικές Παροχές - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ Ή ΣΥΓΓΕΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Λόγω της οικονομικής συγκυρίας και πολλών αλλαγών είναι πιθανό κάποια από τα δικαιώματα/παροχές να έχουν τροποποιηθεί ή να τροποποιηθούν στο μέλλον.

H ΠΟΣΤ- (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ)- παρακολουθεί τυχόν αλλαγές ώστε να ενημερώνεται άμεσα η λίστα. Αν τυχόν παρατηρήσετε κάποια διαφοροποίηση, παρακαλούμε πολύ, επικοινωνήστε μαζί μας για τις αναγκαίες διευκρινίσεις. (τηλ κέντρο Ομοσπονδίας 2105200301 ή Χρήστος Κόλιας 6944155840

Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση.


 Οι ισχύουσες διατάξεις κατά κατηγορία, περιγράφονται ως εξής σύμφωνα με το έγγραφο του Υπ. Εργασίας και διαβάστε το προσεκτικά για την περίπτωσή σας.


1. Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος

Οι μεταμοσχευμένοι ήπατος που έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια εργασίας δικαιούνται πλήρης σύνταξη για τους δημόσιους υπαλλήλους ή με την συμπλήρωση 4050 ημερομισθίων για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και εφόσον κατέχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

Θεσμικό πλαίσιο για δημόσιο: Ν. 3513 ΦΕΚ 265 5/12/06.

Θεσμικό πλαίσιο για το ΙΚΑ: Ν. 3232 ΦΕΚ 48 12/2/04.


2. Οδηγίες για θέματα συνταξιοδότησης συζύγων, γονέων και αδελφών αναπήρων

Διευκρινίσεις για θέματα συνταξιοδότησης συζύγων, γονέων και αδελφών αναπήρων και για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 37 του Ν. 3996/2011 («Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ») δίνονται με νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας (αρ.πρωτ.: Φ80000/οικ. 18562/1230) που δημοσιεύθηκε στις 17 Αυγούστου 2011, με θέμα: «Παροχή οδηγιών για την υλοποίηση των διατάξεων του άρθρου 37 του ν. 3996/2011 (ΦΕΚ Α’ 170»).
(Αναφέρεται σε όλους τους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών φορέων που υπάγονται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων). Μέχρι σήμερα, οι γονείς και οι σύζυγοι αναπήρων είχαν δυνατότητα συνταξιοδότησης εφόσον είχαν τουλάχιστον 7.500 ημέρες πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης ή 25 έτη ασφάλισης. Με τις διατάξεις του νέου νόμου (Ν. 3996/2011, άρθρο 37), αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων.    

Πιο συγκεκριμένα:

1. Σύζυγοι αναπήρων

Οι προϋποθέσεις (οι οποίες θα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά) για τη συνταξιοδότηση των συζύγων αναπήρων είναι οι εξής:

α) ο σύζυγος να είναι ανάπηρος με ποσοστό 80% και άνω
β) να υφίσταται έγγαμος βίος διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών πριν από την υποβολή της αιτήσεως συνταξιοδότησης
γ) ο σύζυγος του ανάπηρου να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 7.500 ημέρες πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης ή 25 έτη ασφάλισης, ανεξαρτήτως  της ηλικίας του ή του χρόνου υπαγωγής του στην ασφάλιση και να μη λαμβάνει ήδη σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το δημόσιο.

 

2. Γονείς αναπήρων

Οι προϋποθέσεις (οι οποίες θα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά) για τη συνταξιοδότηση του γονέα αναπήρου παιδιού είναι οι εξής:

α) το παιδί πρέπει:

  • να είναι άγαμο και ανάπηρο με ποσοστό 67% και άνω
  • να μην εργάζεται
  • να μη νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα

 

β) ο γονέας που θα συνταξιοδοτηθεί με αυτές τις διατάξεις πρέπει:

  • να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 7.500 ημέρες ασφάλισης ή 25 έτη ασφάλισης, ανεξαρτήτως της ηλικίας του ή του χρόνου υπαγωγής του στην ασφάλιση
  • να μη λαμβάνει ήδη σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το δημόσιο

 

γ) ο έτερος γονέας πρέπει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης του γονέα που ασκεί το δικαίωμα

  • να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 2.400 ημέρες ή 8 έτη πραγματικής ασφάλισης σε φορείς κύριας ασφάλισης ή/και το δημόσιο εκ των οποίων οι 600 ημέρες ή τα 2 έτη
  • να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 4 χρόνια
  • να εργάζεται
  • να μη λαμβάνει και να μην έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το δημόσιο
  • να έχει υποβάλει υπεύθυνη δήλωση προς τον ασφαλιστικό φορέα ή τους ασφαλιστικούς φορείς που είναι ασφαλισμένος ότι δεν έχει ασκήσει ούτε προτίθεται να ασκήσει στο μέλλον δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις προϋποθέσεις της διάταξης αυτής

 

3. Αδελφοί/ές αναπήρων

Οι προϋποθέσεις (οι οποίες θα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά) για τη συνταξιοδότηση των αδελφών αναπήρων παιδιών είναι οι εξής:


α) ο ανάπηρος αδελφός πρέπει να είναι άγαμος και ανάπηρος με ποσοστό 67% και άνω και

  • να μην εργάζεται
  • να μη νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα για τουλάχιστον μία πενταετία από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης
  • να συνοικεί αποδεδειγμένα και να βαρύνει οικονομικά τον αδελφό που θα συνταξιοδοτηθεί. Η συνοίκηση και η οικονομική επιβάρυνση αποδεικνύονται από τα έντυπα ΕΙ της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλε ο αδελφός που βαρύνεται κατά τα τελευταία πέντε οικονομικά έτη που προηγούνται του χρόνου υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

 

β) ο αδελφός που θα συνταξιοδοτηθεί με αυτές τις διατάξεις θα πρέπει

  • να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 7.500 ημέρες πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης ή 25 έτη ασφάλισης, ανεξαρτήτως της ηλικίας του ή του χρόνου υπαγωγής του στην ασφάλιση
  • να μη λαμβάνει ήδη σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το δημόσιο
  • να έχει τεθεί δικαστικός συμπαραστάτης του ανάπηρου αδελφού με αμετάκλητη δικαστική απόφαση λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας αυτού για τουλάχιστον μία πενταετία από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο παύσει η δικαστική συμπαράσταση ή διακοπεί η συνοίκηση, η σύνταξη θα διακοπεί από την ημερομηνία της παύσης ή της διακοπής αντίστοιχα και θα επαναχορηγηθεί σε περίπτωση που συντρέξουν εκ νέου όλες οι προϋποθέσεις της παρούσας διάταξης.

 

γ) οι γονείς των δύο αδελφών θα πρέπει να μη βρίσκονται εν ζωή ή να είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

 

Επιπλέον στις γενικές ρυθμίσεις του νέου νόμου περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Ο γονέας, σύζυγος ή αδελφός ανάπηρου ατόμου, ασφαλισμένος σε φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με την παρούσα διάταξη με την προϋπόθεση ότι έχει συμπληρώσει 7.500 ημέρες ασφάλισης ή 25 έτη ασφάλισης, ανεξαρτήτως της ηλικίας του ή του χρόνου υπαγωγής του στην ασφάλιση.

2. Ο γονέας, σύζυγος ή αδελφός ανάπηρου ατόμου που επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί με τις προϋποθέσεις της διάταξης αυτής, θα πρέπει να μην έχει καταστεί ήδη συνταξιούχος οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα κύριας ασφάλισης ή του δημοσίου.

3. Σε περίπτωση που το ανάπηρο άτομο (παιδί, σύζυγος, αδελφός/ή) μετά τη συνταξιοδότηση του γονέα, συζύγου ή αδελφού, εργαστεί ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος, τότε ο γονέας, σύζυγος ή αδελφός πρέπει να δηλώσει την εργασία στο φορέα από τον οποίο συνταξιοδοτείται, ώστε η σύνταξη που λαμβάνει να ανασταλεί για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η εργασία και να επαναχορηγηθεί μετά τη διακοπή της.

4. Ο γονέας, σύζυγος ή αδελφός ανάπηρου ατόμου, ασφαλισμένος του ΟΓΑ, θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με την παρούσα διάταξη, υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις μέχρι 31.12.2012 με την προϋπόθεση ότι έχει συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, ενώ από 01.01.2013 και εφεξής με την προϋπόθεση ότι έχει συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών.

5. Εξαιρούνται από την επιβολή της ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα και συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν προσαύξηση της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας.

6. Δικαιούνται ένα ολόκληρο μηνιαίο επίδομα απολύτου αναπηρίας ως δώρο επιδόματος εορτών Χριστουγέννων και μισό μηνιαίο επίδομα απολύτου αναπηρίας ως δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας, συνταξιούχοι οι οποίοι είναι τυφλοί και λαμβάνουν προσαύξηση της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας.

7. Διευρύνονται οι ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων με αναπηρία που συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 15 ετών ή 4.050 ημερών ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

8. Οι νέες διατάξεις ισχύουν και για τους γονείς ή τους συζύγους των αναπήρων οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την έναρξη της ισχύος του νέου νόμου, όμως δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΤΑΠ-ΟΤΕ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
                                             
 Με το ν.3863/2010 οι απονομή αναπηρικών συντάξεων έχει μπεί σε νέα βάση για όλους τους ασφαλισμένους και με διαφορετικές προϋποθέσεις.

Στο ΤΑΠ-ΟΤΕ  και για εργαζόμενους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/1992, εξακολουθούν να ισχύουν οι καταστατικές διατάξεις όπως πριν. 

Για να εκδώσει αναπηρική σύνταξη ο υπάλληλος σε ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ πρέπει να υποβάλει, ενώ βρίσκεται εν ενεργεία, στο ΤΑΠ-ΟΤΕ πρόσφατη γνωμάτευση από μαζί με την απαραίτητη αίτηση.
Αυτά κατατίθενται απευθείας από τον ίδιο ή μέσω της υπηρεσίας του (ΕΛ-ΤΑ).
Εν συνεχεία με την υπόθεσή του ασχολείται υγειονομική επιτροπή ΚΕΠΑ (οι επιτροπές του ΙΚΑ) η οποία μπορεί να καλέσει τον εργαζόμενο να τον εξετάσει, αν δεν κα­­λυφθεί πλήρως από τα χαρ­τιά του.
Η απόφαση της υγειονο­μικής (ΚΕΠΑ) κοινοποιείται στο ΤΑΠ-ΟΤΕ μέσα σε ένα 20ήμερο μετά την εξέτασή του και ακολούθως ενημερώ­νεται ο ασφαλισμένος ή η υπηρεσία του. Αν ο ασφα­λισμένος έχει εξασφαλίσει τον απαιτούμενο βαθμό αναπηρίας, στη συνέχεια πρέπει να ακολουθήσει ακριβώς την ίδια διαδικασία που απαιτείται και για την έκδοση σύνταξης γήρατος.

ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ  ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΤΑΠ-ΟΤΕ ΜΕΧΡΙ 31/12/1992

Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στο ΤΑΠ-ΟΤΕ σύμφωνα με το καταστατικό του ΤΑΠ-ΟΤΕ  είναι οι εξής: 

Ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας 50%

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ 31/12/1992

ΕΙΔΟΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

α) Νόσος με μερική αναπηρία:
Ελάχιστος χρόνος ασφάλισης 12 χρόνια Χωρίς Όριο Ηλικίας και ανίκανος για την εργασία που παρέχει.

β) Ολική αναπηρία:
Ελάχιστος χρόνος ασφάλισης 10 χρόνια Χ.Ο.Η. και ανίκανος για κάθε εργασία.

Εργατικό ατύχημα
Μερική αναπηρία: Με 8 χρόνια ασφάλισης Χ.Ο.Η. και ανίκανος για την εργασία που παρέχει.
Ολική αναπηρία: Άνευ Χρόνου Ασφάλισης, Χ.Ο.Η. και ανίκανος για κάθε εργασία.

Για τους ασφαλισμένους μετά την 1/1 1993 ισχύουν διαφορετικές διατάξεις (με άλλα χρόνια ασφάλισης και όρια ηλικίας) αλλά σε κάθε περίπτωση όλοι οι ασφαλισμένοι πρέπει να απευθύνονται στον ασφαλιστικό τους φορέα γιατί οι ρυθμίσεις αλλάζουν και δεν αποχωρούνε αν δεν πάρουν την σωστή απάντηση από το ταμείο. 

3. Σύνταξη Αναπηρίας από κοινή νόσο                               
Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος κριθεί από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανάπηρος με συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας από πάθηση που οφείλεται σε κοινή νόσο, δικαιούται σύνταξη λόγω αναπηρίας εφόσον έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: 

  • 4.500 ημέρες, είτε
  • 1.500 ημέρες, από τις οποίες τουλάχιστον 600 τα 5 τελευταία έτη πριν από εκείνο στο οποίο επήλθε η αναπηρία, είτε
  • τις ημέρες ασφάλισης, ανάλογα με την ηλικία, που αναφέρονται στον ακόλουθο πίνακα, από τις οποίες οι 300 να έχουν πραγματοποιηθεί τα 5 τελευταία έτη πριν από εκείνο στο οποίο επήλθε η αναπηρία

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ

Μέχρι το 21ο έτος: 300 Η.Ε.

Μέχρι το 33ο έτος: 1740 Η.Ε.

Μέχρι το 45ο έτος: 3180 Η.Ε.

Μέχρι το 22ο έτος: 420 Η.Ε.

Μέχρι το 34ο έτος: 1860 Η.Ε.

Μέχρι το 46ο έτος: 3300 Η.Ε.

Μέχρι το 23ο έτος: 540 Η.Ε.

Μέχρι το 35ο έτος: 1980 Η.Ε.

Μέχρι το 47ο έτος: 3420 Η.Ε.

Μέχρι το 24ο έτος: 660 Η.Ε.

Μέχρι το 36ο έτος: 2100 Η.Ε.

Μέχρι το 48ο έτος: 3540 Η.Ε.

Μέχρι το 25ο έτος: 780 Η.Ε.

Μέχρι το 37ο έτος: 2220 Η.Ε.

Μέχρι το 49ο έτος: 3660 Η.Ε.

Μέχρι το 26ο έτος: 900 Η.Ε.

Μέχρι το 38ο έτος: 2340 Η.Ε.

Μέχρι το 50ό έτος: 3780 Η.Ε.

Μέχρι το 27ο έτος: 1020 Η.Ε.

Μέχρι το 39ο έτος: 2460 Η.Ε.

Μέχρι το 51ο έτος: 3900 Η.Ε.

Μέχρι το 28ο έτος: 1140 Η.Ε.

Μέχρι το 40ό έτος: 2580 Η.Ε.

Μέχρι το 52ο έτος: 4020 Η.Ε.