14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1942 - 78 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΑΤΑΤΙΚΩΝ (Τ.Τ.Τ.) ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Πρωτοπόροι στους αγώνες και γενναίοι στην ψυχή,                                                        
Τριατατικοί λεβέντες στη φωτιά και στη βροχή.
 
Συμπληρώνονται φέτος 78 χρόνια από την ιστορική οκταήμερη απεργία των Τριατατικών Υπαλλήλων στις 14 Απρίλη 1942 - 21 Απρίλη 1942. 
Είναι η πρώτη μεγάλη απεργία που αποτόλμησαν Δημόσιοι Υπάλληλοι στην κατεχομένη από τους Γερμανούς Ευρώπη.
 
Στην εκπλήρωση του Εθνικού καθήκοντος οι Τριατατικοί πρώτοι έδωσαν τη μάχη μ’ ενθουσιασμό και θάρρος, όταν οι βάρβαροι και μισητοί εχθροί σκορπούσαν τον τρόμο στα εκατομμύρια των σκλαβωμένων λαών της Ευρώπης, Η μάχη αυτή ήταν ο πρόλογος του Εθνικού μας έπους στα χρόνια της σκλαβιάς.
 
Οι Ταχυδρομικοί, ως το πιο ζωντανό κύτταρο και αγωνιστικό κομμάτι των Τριατατικών Υπαλλήλων, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Αντιδρούν, ξεσηκώνονται και απεργούν μαζικά, ….για το ψωμί και τη λευτεριά. Το παράδειγμα τους ακολουθούν και άλλοι κλάδοι των Δημοσίων Υπαλλήλων.
 
Οι εκβιαστικές προσπάθειες των κατακτητών της δοσιλογικής κυβέρνησης του Τσολάκογλου και των διεφθαρμένων οργάνων της για διάσπαση της απεργίας δεν έφεραν αποτέλεσμα, η πείνα δεν καταβάλλει τους απεργούς και πέφτουν στο κενό. Επιστρατεύουν το προσωπικό, αποσιωπούν το γεγονός, απειλούν, αρχίζει η τρομοκρατία.
 
Οι συμμετέχοντες, οι οργανωτές ή οι υποκινητές της απεργίας, με νόμο θα τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών, το θάνατο.  Κανείς ωστόσο δεν υποχωρεί, αντέχουν. Υψώνουν το κεφάλι, θέλουν να ζήσουν. Ο αγώνας συνεχίζεται και φτάνει μέχρι την τελική νίκη.
Αυξάνεται ο μισθός που καταβάλλεται κάθε δεκαπενθήμερο, η μερίδα του ψωμιού, η ενίσχυση των συνεταιρισμών, απελευθερώνονται οι κρατούμενοι.
 
Η μαζική και μαχητική απεργία τ’ Απρίλη έμεινε ως μαγιά και ως αναφορά για τις επόμενες που θα συνεχίσουν τους επόμενους σκληρούς κατοχικούς μήνες.
 
Σήμερα στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, (Πλατεία Κοτζιά) που πήρε το όνομά της και από εκείνες τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις κατά των Γερμανών κατακτητών που έλαβαν χώρα έξω από το Κεντρικό κτήριο των Ταχυδρομείων ( Μέγαρο Μελά ), τοποθετείται το 2014 σαν ελάχιστος φόρος τιμής, μνήμης και χρέους στους αγωνιστές του κλάδου της εποχής, από την τότε διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), αναμνηστική πλακέτα με την αναφορά του σπουδαίου γεγονότος για τους εργαζόμενους, το Ταχυδρομείο, την πατρίδα και την Ευρώπη.
 
Το μεγαλύτερο κέρδος των Τριατατικών (Ταχυδρομικών, Τηλεγραφητών, Τηλεφωνητών) από εκείνο τον μεγάλο απεργιακό αγώνα  είναι ο ορισμός του ως σημείο αναφοράς, αντίστασης, μνήμης, παραδείγματος.                   
Ως υψηλό ιδανικό που υπηρέτησαν πιστά, κόντρα στους σκοτεινούς και υποταγμένους καιρούς, που συνοψίζεται στην ενιαγράμματο  φεγγοβόλο λέξη  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
 
Φέτος λόγω του ιού αναβλήθηκε ο επετειακός σχεδιασμός που οι εργαζόμενοι είχαμε εκπονήσει. Στα πλαίσια ωστόσο του 35ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της ΠΟΣΤ τον Οκτώβριο του 2020, θα πραγματοποιηθεί εκτενέστατη αναφορά ανάδειξης και προβολής της μεγάλης απεργίας,  μέσα από την παρουσίαση ανέκδοτων τεκμηρίων, χειρογράφων και ντοκουμέντων της ζωής και της απεργιακής δράσης των  Τριατατικών Υπαλλήλων του έτους 1942.
 

Φωτογραφικό Υλικό