ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 23-1-2008

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΤ συγκεκριμενοποιήθηκε το πρόγραμμα Απεργιακών κινητοποιήσεων με 24ωρες ΑΠΕΡΓΙΕΣ σε κάθε Περιφέρεια και κοινοποιήθηκε με Εξώδικο σε Διοίκηση και Κυβέρνηση.

Σε συνέχεια της 736/ 07-12-2007 Εξώδικης Γνωστοποίησης που σας έχουμε κοινοποιήσει και με την οποία παρουσιάζαμε τα προβλήματα που έχουν σωρευτεί στον ΕΛΤΑ και στους Εργαζόμενους για να λάβετε άμεσα όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για την επίλυση τους, σας κοινοποιούμε με τη σημερινή Εξώδικη Δήλωση τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΤ για Απεργιακές κινητοποιήσεις, επειδή δεν έχετε ανταποκριθεί στα αιτήματα των εργαζομένων.
  
Κρίνουμε ότι πρέπει για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσουμε: 
 
Την αμετάκλητη απόφαση να προστατεύσουμε τις κατακτήσεις μας και το Δημόσιο Ταχυδρομείο από πολιτικές διάλυσης,  απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης, να προασπίσουμε κατακτήσεις, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.
 
Είναι βασική και αδιαπραγμάτευτη επιδίωξη μας, παράλληλα με την αγωνιστική διεκδίκηση για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, η διασφάλιση της παροχής των Καθολικών Ταχυδρομικών Υπηρεσιών σε κάθε πολίτη της Ευρώπης όπου αυτός και αν κατοικεί.
 
Με βάση τις διαχρονικές αρχές και τις αποφάσεις μας, έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις και αναλύοντας προβλήματα και περιβάλλον καταθέσαμε το πλαίσιο των αποφάσεων και των πολιτικών που απαιτούνται για τη διέξοδο του ΕΛΤΑ από το αδιέξοδο που οδηγείται και την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων.
 
Δεν μπορεί να μην αναφερθούμε στα αιτήματα που οδήγησαν τις αποφάσεις μας στις Απεργιακές κινητοποιήσεις του Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2007, για τα οποία αιτήματα  καταρχάς είχαμε συμφωνήσει αλλά στην πορεία Κυβέρνηση και Διοίκηση αθέτησαν τις δεσμεύσεις και τις συμφωνίες  αρνούμενες να υλοποιήσουν αποφάσεις που έδιναν λύσεις.
 
Το μήνυμα από τη μεγαλειώδη συμμετοχή των εργαζομένων στις Απεργιακές Κινητοποιήσεις του 2007, έστειλαν μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση, ότι ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ στον αγώνα τους για τη διασφάλιση της προοπτικής του Ταχυδρομείου, αγώνα για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, αγώνα που συνεχίζουν με αποφασιστικότητα.
 
Αυτό το μήνυμα Κυβέρνηση και Διοίκηση συνεχίζουν να μην λαμβάνουν υπόψη τους στην άσκηση πολιτικών στον ταχυδρομικό τομέα.
 
Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο ο ΕΛΤΑ να είναι εγκλωβισμένος σε μια αδιέξοδη πολιτική, ενώ από τα μέσα ενημέρωσης πληροφορούμαστε ότι στις προθέσεις Κυβέρνησης και Διοίκησης είναι η είσοδος του ΕΛΤΑ στο Χρηματιστήριο.
 
Αυτό το πολύ σημαντικό θέμα έχει αντιμετωπισθεί από την ΠΟΣΤ με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η πάγια θέση μας ότι ο ΕΛΤΑ πρέπει να μείνει καθαρά στο Δημόσιο, διατηρώντας το 100% του Μετοχικού Κεφαλαίου το Κράτος σε σχέση πάντα με τη μητρική εταιρία, εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή.
Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εμπλακεί ο ΕΛΤΑ σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης ή εισόδου στο χρηματιστήριο με πρόσχημα ή αφορμή την ανάπτυξη συνεργασιών με άλλους διεθνείς ομοειδείς φορείς για τα τμήματα εκείνα των Υπηρεσιών του ΕΛΤΑ που βρίσκονται ήδη στον τομέα του ανταγωνισμού, όπως οι Ταχυμεταφορές.
 
Μέσα από δημοσιεύματα, διαρροές και συνεντεύξεις αποκαλύπτονται οι μέχρι σήμερα κρυφοί σχεδιασμοί Κυβέρνησης και Διοίκησης για τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ΕΛΤΑ, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες των εργαζόμενων για κρυφή ατζέντα πολιτικών ιδιωτικοποίησης.
 
Αυτή η πολιτική, αυτή η προοπτική διαμορφώνει ένα Ταχυδρομείο που δεν υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και της χώρας, στερεί από τους πολίτες το δικαίωμα της επικοινωνίας ενώ προσφέρει σε διάφορα συμφέροντα πεδίο κερδοσκοπικών αναζητήσεων.
 
Οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει κάθετα και ομόφωνα την αντίθεση τους σε μια τέτοια πολιτική και είναι άξιο απορίας το πώς και το γιατί αυτή την εποχή επανέρχονται σενάρια ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομείου.
 
Αυτό που έχει άμεση ανάγκη ο ΕΛΤΑ είναι πολιτικές που θα ανοίγουν δρόμους ανάπτυξης, μέσα από επενδύσεις, με νέες υπηρεσίες, με αξιοποίηση της συνεργασίας με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με ενίσχυση του ρόλου των εργαζομένων και πρωτίστως με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 
Οι προσλήψεις είναι θεμελιώδης επένδυση για τον ΕΛΤΑ, μια επιχείρηση έντασης εργασίας, με Πανελλαδικό δίκτυο και υπηρεσίες που δεν μπορούν να αυτοματοποιηθούν.
 
Πρέπει να επισημάνουμε ότι η ΠΟΣΤ, όταν αναφέρεται σε προσλήψεις εννοεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, χωρίς διαχωρισμούς εργαζομένων και ελεύθερες απολύσεις.
 
Αυτή η διευκρίνιση κρίνεται απαραίτητη γιατί είναι πλέον φανερό ότι επιλογή Κυβέρνησης και Διοίκησης είναι να εφαρμόσει τον Νόμο 3429, να κάνουν προσλήψεις έξω από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με διαχωρισμό των εργαζόμενων και ελεύθερες απολύσεις, συνεχίζοντας μέχρι τότε την προσωρινή κάλυψη των κενών θέσεων με εποχικούς και ενοικιαζόμενους.
 
Αυτή η τακτική που προωθεί η Κυβέρνηση και ακολουθεί η Διοίκηση εκτός από αναποτελεσματική και κοστοβόρα για το ταχυδρομείο εξυπηρετεί αποκλειστικά τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και την ανάπτυξη των πελατειακών σχέσεων.
 
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
 
Απαιτούμε άμεσα, με διαφάνεια, με αντικειμενικότητα, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλα τα κενά σε όλη τη χώρα, με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, χωρίς διαχωρισμούς και ελεύθερες απολύσεις.
 
Επένδυση για τον ΕΛΤΑ, την Κοινωνία και τη χώρα, είναι η ενίσχυση του κοινωνικού του προσανατολισμού, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη και αξιοποίηση του πανελλαδικού μας δικτύου.
 
Επένδυση για τον ΕΛΤΑ, την Κοινωνία και τη χώρα, είναι η διασφάλιση της χρηματοδότησης της παροχής των Καθολικών Υπηρεσιών, βασική υποχρέωση της πολιτείας σύμφωνα και με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Επένδυση όμως για τον ΕΛΤΑ είναι και η ένταξη επενδυτικών προγραμμάτων στο Δ΄ΚΠΣ και η εξασφάλιση της εθνικής συμμετοχής από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
 
Επένδυση για τον ΕΛΤΑ είναι η ανάπτυξη των Ταχυμεταφορών γιατί στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται οι Ταχυμεταφορές θα αποτελούν τον κορμό και τη βάση ανάπτυξης του Ταχυδρομείου. Έτσι οποιαδήποτε προσπάθεια εκποίησης ή ξεπουλήματος των Ταχυμεταφορών είναι έγκλημα σε βάρος του ΕΛΤΑ.
 
Επένδυση για τον ΕΛΤΑ είναι η εκπαίδευση και εξειδίκευση των εργαζομένων. Η τεχνογνωσία που έχει συγκεντρώσει ο ΕΛΤΑ είναι το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό. Για το λόγο αυτό η προσπάθεια διάλυσης του ΚΕΚ ΕΛΤΑ και η μετατροπή του σε υπηρεσιακή λειτουργία όταν μάλιστα έχουν αρχίσει να υλοποιούνται αυτόνομα προγράμματα εκπαίδευσης που θα απορροφήσουν περισσότερα από 4,2 εκατ. € είναι πλήγμα για το Ταχυδρομείο και τους εργαζόμενους ενώ ευνοεί ξεκάθαρα διάφορα συμφέροντα που εποφθαλμιούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΛΤΑ.
 
Οι εργαζόμενοι επαναλαμβάνουν για άλλη μια φορά: Κάτω τα χέρια από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΛΤΑ.
 
Όταν όμως η πολιτική που ακολουθείται εστιάζεται στο κλείσιμο ταχυδρομικών γραφείων, όταν πρακτορεία αντικαθιστούν το Δίκτυο και την αγροτική διανομή, πως μπορεί να υποστηριχτεί αναπτυξιακή πορεία του ΕΛΤΑ;
 
Όταν ταχυδρομικό έργο αφαιρείται από τον ΕΛΤΑ και χαρίζεται σε ανταγωνιστές πως μπορεί να χρηματοδοτηθούν οι Καθολικές Υπηρεσίες;
όταν η ρυθμιστική αρχή και κάθε αρμόδιος εξαντλεί την αυστηρότητα σε βάρος του ΕΛΤΑ πως μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά το Δημόσιο ταχυδρομείο;
 
Όταν δεν ελέγχονται αυτοί που δραστηριοποιούνται στον Ταχυδρομικό Τομέα για τις εργασιακές, ασφαλιστικές και μισθολογικές σχέσεις με τους εργαζόμενους που απασχολούν πώς λειτουργεί ο ανταγωνισμός και πως εφαρμόζεται η νομοθεσία;
 
Βέβαια σε μια επιχείρηση έντασης εργασίας όπως ο ΕΛΤΑ όταν το Θεσμικό Πλαίσιο καταπατείται συνεχώς σε όλη την έκταση του πως μπορεί να διαμορφωθεί ευνοϊκό κλίμα  στους χώρους εργασίας;
 
Μεταθέσεις κατά παράβαση του Κανονισμού Μεταθετότητας, Αξιολογήσεις με κατάφωρη παραβίαση του Κανονισμού Στελέχωσης, Πειθαρχικές διώξεις για τρομοκράτηση των εργαζομένων, παρεμβάσεις εξωθεσμικών κέντρων και επεμβάσεις παραδιοικητικών μηχανισμών είναι χαρακτηριστικά που γίνονται αποδεκτά από Διοίκηση και Κυβέρνηση αλλά δεν υπάρχει όριο αντοχής από τους εργαζόμενους.
 
Για τους λόγους που έχουμε αναφέρει στην από  736/ 07-12-2007 Εξώδικη Γνωστοποίηση και όσους αναφέρουμε στην παρούσα, όπως αποφασίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ στη συνεδρίαση της 09-01-2008

πρόγραμμα 24ωρων Απεργιακών Κινητοποιήσεων

στο χώρο ευθύνης των Περιφερειακών Διευθύνσεων.

Απαιτούμε :
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού χωρίς διαχωρισμούς
• Ανάπτυξη του Δημόσιου Ταχυδρομείου & Ταχυμεταφορών
• Ικανοποιητική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
• Διασφάλιση Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων
• Διάλυση των Παραδιοικητικών Μηχανισμών


Λέμε ΟΧΙ :
• Στην Υπονόμευση του Ταχυδρομικού Έργου
• Στη συρρίκνωση του Δικτύου
• Στο κλείσμο Ταχ. Γραφείων
• Στην παραβίαση του θεσμικού πλαισίου
• Στα σενάρια Ιδιωτικοποίησης & Απολύσεων Προσωπικού
 
 
Πρόγραμμα Απεργιακών Κινητοποιήσεων :
25-01-2008  Περιφέρεια Θεσσαλίας
28-01-2008  Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης
01-02-2008  Περιφέρεια Ηπείρου
04-02-2008  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
08-02-2008  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
11-02-2008  Περιφέρεια Πελοποννήσου
15-02-2008  Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας
18-02-2008  Περιφέρεια Κρήτης
22-02-2008  Περιφέρεια Κεντ. Μακεδονίας
25-02-2008  Περιφέρεια Λεκανοπέδιο Αττικής
 
Τον αγώνα μας ενισχύουν όλοι οι Κοινωνικοί φορείς, οι Νομαρχίες, οι Δήμοι όλης της χώρας, τα πολιτικά κόμματα, η ΓΣΕΕ και το ευρύτερο Συνδικαλιστικό κίνημα.
 
Επιφυλασσόμενοι για την άσκηση παντός ετέρου νομίμου δικαιώματος ημών και των φυσικών μελών μας ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων και Αρχών, καθώς και για την με κάθε νόμιμο μέσο διαφύλαξη και προώθηση της εύρυθμης, αποτελεσματικής και ποιοτικής  λειτουργίας του ΕΛΤΑ και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει την παρούσα προς την ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία ΕΛΤΑ Α.Ε. , που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Απελλού  αρ. 1, και σε όσους κοινοποιείται, προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες, όπως νόμιμα εκπροσωπούνται, αντιγράφοντας ταύτη ολόκληρη στην έκθεση επιδόσεως του.
 
Για την Εκτελεστική Επιτροπή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
  ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ                ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΚΕΛΛΑΣ