Εκδήλωση: Η αγορά εργασίας στην Νότια Ευρώπη

Ο Όμιλος Δημοκρατία και Πολιτισμός και το ίδρυμα Fondation Gabriel Peri διοργάνωσε, με ιδιαίτερη επιτυχία, την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018, στην αίθουσα Ερμής του ΕΒΕΑ, εκδήλωση με θέμα «η αγορά εργασίας στη Ν. Ευρώπη – Προοπτικές Ανάπτυξης και Απασχόλησης».

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε ο Δημοσιογράφος, Πολιτικός Επιστήμονας & μέλος του Δ.Σ Όμιλος Δημοκρατίας & Πολιτισμός κ. Βιτάλης Αλφόνσο.

 

Στην εκδήλωση μίλησαν οι κ.κ.:

Armando Steinko,  Καθηγητής Κοινωνιολογίας Universitad Complutense Madrit

Michel Mazo  Ιστορικός Διευθυντής Fondation Gabriel Peri

Μιχάλης Βακαλούλης, Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής Universite Paris VIII

Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΒΕΕ

Γιώργος Βασιλόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών

Νίκος Χατζάρας, Αντιπρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και

η κα Μαρία Καραμεσίνη Πρόεδρος ΟΑΕΔ.

 

Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ Κωστής Μελαχροινός, Οικονομολόγος & μέλος του Δ.Σ. Όμιλος Δημοκρατίας & Πολιτισμός και Κώστας Μελάς, Οικονομολόγος, Καθηγητής & Πρόεδρος του Δ.Σ. Όμιλος Δημοκρατίας & Πολιτισμός.

 

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΤ Γιώργος Βασιλόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που προκαλούνται στη αγορά και στον κόσμο της εργασίας στις χώρες της Ν. Ευρώπης και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, εξαιτίας των τεκτονικών αλλαγών της παγκοσμιοποίησης, των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και βέβαια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

 

Στάθηκε ιδιαίτερα στη βαθιά κρίση, που εδώ και 9 χρόνια βιώνουμε ως χώρα και στα τραγικά αποτελέσματα της, που όπως τόνισε, ιστορικά συναντώνται μόνο σε περιόδους πολέμων.

 

Σαν τέτοια ανέφερε:

-         τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας –μέχρι και 28% και στους νέους ξεπέρασε το 60%-

-         την εκτόξευση των ευέλικτων μορφών εργασίας

-         τη φτωχοποίηση του λαού –το1/3 του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο φτώχειας

-         τη μετανάστευση κυρίως των νέων

-         τη μείωση του ΑΕΠ πάνω από 25% και

-         την υπογεννητικότητα.

 

Αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, ο Πρόεδρος εξέφρασε την αγωνία του για την αδυναμία συντονισμού δράσης του κόσμου της εργασίας την οποία την απέδωσε στα προβλήματα που η ίδια η κρίση δημιουργεί και στην συγκέντρωση των αποφάσεων στα λίγα υπερεθνικά κέντρα.

 

«Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναζητούν διέξοδο οι λαοί μέσα από απολίτικα και λαϊκίστικα κινήματα».

 

Τόνισε ωστόσο πως «οι κλυδωνισμοί που προκαλούνται από τη αλλαγή των διεθνών ισορροπιών και τη διεύρυνση των ανισοτήτων δεν απειλούν μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και ολόκληρο το σύστημα..»

 

«είναι πραγματικά αδύνατο να προβλέψουμε το τι θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα…» κατέληξε.

 

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στη βασική πρόκληση που ανακύπτει για τα Συνδικάτα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στο πως θα οργανώσουν τη δράση τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να εκπληρώνουν το σκοπό τους.

 

Για να επιλυθούν τα προβλήματα –είπε- που αντιμετωπίζουν ο κόσμος και η αγορά εργασίας των χωρών της Νότιας Ευρώπης απαιτείται, αφενός μεν η άμβλυνση των ανισοτήτων Βορά – Νότου  και αφετέρου η ύπαρξη κοινωνικού διαλόγου μεταξύ Κυβερνήσεων, εργοδοτών και εργαζομένων τόσο σε εθνικό, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Και κατέληξε:

 

«εάν η Ελλάδα, οι χώρες του Νότου και η Ευρώπη θέλουν να σώσουν τη τιμή τους και να έχουν μέλλον, οφείλουν να ακούσουν τον Αριστοτέλη που είχε πει:

 

Ισχυρά μεσαία στρώματα και κατανομή του πλούτου αποτελούν θεμέλιο για τη δημοκρατία. Αντίθετα οι κοινωνικές ανισότητες οδηγούν στην πόλωση και την τυραννία».

 

Φωτογραφικό Υλικό