ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (27.06.2008)

Σε μια δύσκολη και κρίσιμη για το Ταχυδρομείο και τους εργαζόμενους συγκυρία, υπογράφηκε η ΕΣΣΕ 2008.
Τη στιγμή που γενικεύεται η επίθεση ενάντια στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, όταν η διαδικασία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων αμφισβητείται και υπονομεύεται, η ΠΟΣΤ με τη δυναμική που αναπτύσσει το συνδικαλιστικό κίνημα, υπέγραψε τη 2ετή ΣΣΕ 2008-9, απελευθερώνοντας και ενισχύοντας τις δυνάμεις των εργαζομένων στον αγώνα για την αντίσταση στις αντεργατικές και αντιταχυδρομικές πολιτικές που ασκούνται.
Απέναντι στη σκληρή εισοδηματική πολιτική, την αδιαλλαξία της Διοίκησης και την προσπάθεια με συνεχείς υπαναχωρήσεις να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο, η ΠΟΣΤ με αποφασιστικότητα, με βάση και αφαιτηρία τα επίπεδα της ΕΣΣΕ της ΓΣΕΕ και χρονικό ορίζοντα το Διοικητικό Συμβούλιο της 25 Ιουνίου, διαμήνυσε ότι ή καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις σε ένα αποδεκτό αποτέλεσμα ή αποφασίζονται απεργιακές κινητοποιήσεις.
Αυτή η σταθερή στάση της ΠΟΣΤ ανάγκασε Διοίκηση και Κυβέρνηση να αποσύρουν ενστάσεις και να σταματήσουν τις παλινωδίες, καταλήγοντας σε τελική συμφωνία η οποία εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ και υπογράφηκε η ΣΣΕ.

Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων και η ΕΣΣΕ 2008-9 πρέπει να κριθούν σε σχέση με την πολιτική συγκυρία και το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.
Η πολιτική της Κυβέρνησης που τροφοδοτεί την ακρίβεια, αυξάνει τον πληθωρισμό, οδηγεί τους μισθωτούς στην απόγνωση και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχιας, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά μέσα από ρυθμίσεις συλλογικών συμβάσεων αλλά απαιτούνται μαζικές αγωνιστικές δράσεις για την ανατροπή και αποτροπή αυτών των πολιτικών.
Η σκληρή εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης με οριοθέτηση πλαφόν στο 3% για τις μισθολογικές αυξήσεις στις ΔΕΚΟ, αντιμετωπίζονται από τη δυναμική που αναπτύσσει το συνδικαλιστικό κίνημα, η ΠΟΣΤ.
Η πολιτική της Κυβέρνησης που μέσα από την αποδιοργάνωση και την απαξίωση του ΕΛΤΑ τον οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα, που επιδιώκει την απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος και την αποδυνάμωση των αγώνων αντίστασης και διεκδίκησης των εργαζομένων, έχει απάντηση από την ΠΟΣΤ την υπογραφή της ΣΣΕ και τη μαζικοποίηση των αγώνων με συντονισμένη δράση.

Τα ζητήματα της προοπτικής του ΕΛΤΑ και των εργαζόμενων καθημερινά βρίσκονται στο στόχαστρο της Κυβερνητικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που με αναλγησία ασκεί και εφαρμόζει ότι πιο ακραίο και νεοφιλελεύθερο έχει εμφανιστεί.
Μια πολιτική που δεν διστάζει να ξεπουλά δημόσια περιουσία, που έχει ανακοινώσει ότι μέσα στις προτεραιότητες της είναι η εκποίηση του ΟΤΕ (που ολοκληρώνει) της Ολυμπιακής, των Λιμανιών, της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ και του ΕΛΤΑ (που προετοιμάζει).
Μια πολιτική που βρίσκει τους εργαζόμενους και την κοινωνία εμπόδιο στην εφαρμογή της, μια πολιτική που ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων.
Στο Ταχυδρομείο, οι εργαζόμενοι έχουμε διαμορφώσει ένα ισχυρό εσωτερικό μέτωπο αντίστασης που συνεχώς ενισχύεται παρά τις όποιες προσπάθειες διάσπασης και υπονόμευσης.
Οι εργαζόμενοι σταθερά προσανατολισμένοι στην υπεράσπιση του Δημόσιου Ταχυδρομείου, αγωνίζονται ενάντια στην επιχειρούμενη ανατροπή των εργασιακών τους δικαιωμάτων, διεκδικώντας τη συνεχή βελτίωση της θέσης τους.
Μέσα από την ΣΣΕ 2008-9 επιλύονται οικονομικά και θεσμικά αιτήματα αλλά συγχρόνως καταγράφονται οι βασικοί άξονες μιας στρατηγικής για την προώθηση της ανάπτυξης του Ταχυδρομείου, με Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα, με ενίσχυση του Πανελλαδικού δικτύου, διασφάλιση του Θεσμικού Πλαισίου, των θέσεων εργασίας και την στελέχωση τους.

Η υπογραφή της ΣΣΕ 2008-9 δεν δίνει ολοκληρωμένη λύση στα μεγάλα προβλήματα του ΕΛΤΑ και των εργαζομένων. Έχει όμως τη δική της, ιδιαίτερη σημασία και συμμετοχή στην συνολική και συλλογική προσπάθεια, απελευθερώνοντας τις αγωνιστικές δυνάμεις των εργαζομένων.

Η ΠΟΣΤ καλεί τους εργαζόμενους να απομονώσουν συκοφάντες και ψιθυριστές, απεργοσπάστες και Παρατάξεις που είχαν επενδύσει στην μη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, που υπονόμευαν τις διαπραγματεύσεις επιδιώκοντας να απαξιώσουν την δυναμική της ΠΟΣΤ.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση γιατί οι αντεργατικές, οι αντιλαϊκές και αντιταχυδρομικές πολιτικές είναι σε εξέλιξη.
Η ΠΟΣΤ συνεχίζει και εντείνει τον αγώνα για να αποκρούσει αυτές τις πολιτικές, να αποκαλύψει τους υπονομευτές των αγώνων και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ΕΛΤΑ και των εργαζομένων.