ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13-8-2009

Συναδέλφισσες. Συνάδελφοι
Ο ΕΛΤΑ έχει οδηγηθεί σε ένα μεγάλο αδιέξοδο από τις πολιτικές επιλογές των τελευταίων χρόνων.
Έχουμε αναδείξει τα προβλήματα, έχουμε επισημάνει τις αδυναμίες και τους κινδύνους, έχουμε διαμορφώσει προτάσεις και πλαίσιο διεκδίκησης και δράσης για να ξεπεράσει το Δημόσιο Ταχυδρομείο την κρίση στην οποία το  έχουν εγκλωβίσει οι πολιτικές Κυβέρνησης και Διοίκησης.
Είμαστε συνεχώς σε αγωνιστική ετοιμότητα για να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια και πολιτική που αποδιοργανώνει τον ΕΛΤΑ και επιδεινώνει τη θέση των Εργαζομένων.
Η προσπάθεια για το ξεπούλημα των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, η κλοπή του Ταχυδρομικού έργου και της αλληλογραφίας του Δημοσίου, ο εγκλωβισμός του ΕΛΤΑ σε τοκογλυφικό δανεισμό για τη συμμετοχή του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ταμιευτηρίου είναι τα μεγάλα ζητήματα που χαρακτηρίζουν την πολιτική Διοίκησης και Κυβέρνησης.
Με αιφνιδιασμούς, μεθοδεύσεις, αυταρχισμό και αλαζονεία επιχειρούν συνεχώς να οδηγήσουν τον ΕΛΤΑ στη διάλυση και την απαξίωση για να γίνει ελκυστικότερος σε «φίλους και κουμπάρους» και σε κάθε περίπτωση να ευνοηθούν και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του Δημόσιου Ταχυδρομείου.
Με σκληρή και ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική στραγγαλίζουν το εισόδημα των εργαζομένων, διαλύουν την Κοινωνική Ασφάλιση και επιχειρούν την κατάργηση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων ώστε να ανατρέψουν το υφιστάμενο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων.  Οι πολιτικές προσωπικού που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια στον ΕΛΤΑ έχουν δημιουργήσει απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και έχουν υποβαθμίσει απαράδεκτα το επίπεδο ποιότητας των υπηρεσιών.
Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και καθημερινά το Ταχυδρομείο αποδιοργανώνεται όλο και περισσότερο, με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Επιδιώκουν την απαξίωση του ΕΛΤΑ αλλά προσπαθούν να βρουν και την ευκαιρία για να ανατρέψουν τις Εργασιακές Σχέσεις, να εφαρμόσουν τον Νόμο 3429, να επιβάλλουν τον διαχωρισμό των εργαζομένων και να καταργήσουν το Θεσμικό Πλαίσιο και τις Συλλογικές Συμβάσεις.
Θεώρησαν ότι βρήκαν την ευκαιρία λόγω θερινών διακοπών και με πραξικοπηματικό τρόπο προσπάθησαν να περάσουν στο ΔΣ ΕΛΤΑ απόφαση για προσλήψεις με τους όρους του 3429 και με τη διαδικασία της συνέντευξης.
Θέλησαν να μετατρέψουν τον ΕΛΤΑ σε πεδίο άσκησης ρουσφετολογικής πολιτικής.
Αγνόησαν τη δυναμική που έχει αναπτύξει η ΠΟΣΤ, έκλεισαν μάτια και αυτιά στις αγωνιστικές απεργιακές μας κινητοποιήσεις, πίστεψαν ότι θα αιφνιδιάσουν.
Με τη δυναμική μας παρέμβαση, με την διακοπή της συνεδρίασης του ΔΣ ΕΛΤΑ, με την ανάδειξη και δημοσιοποίηση της απαράδεκτης, επιλήψιμης και αντιδημοκρατικής πρακτικής τους έπειτα από την ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του ΔΣ της ΠΟΣΤ, αναγκάστηκαν να προσέλθουν σε διάλογο και διαβούλευση για το μεγάλο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στο Ταχυδρομείο.
Από την αρχή θέσαμε το πρόβλημα που δημιουργεί η έλλειψη προσωπικού στο σύνολο του και όχι αποσπασματικά με κλαδικά ή τοπικιστικά κριτήρια.
Απαιτήσαμε έναν συνολικό προγραμματισμό και ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαραίτητων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, πάντα σύμφωνα με το ισχύον Θεσμικό Πλαίσιο και χωρίς τη συνέντευξη.
Επισημάναμε τη θεσμική υποχρέωση να τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες πριν και μετά την καταγραφή των κενών θέσεων ώστε να γίνει η κατανομή των προσλήψεων σύμφωνα με τις ανάγκες του ΕΛΤΑ και των εργαζομένων.
Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η μονογραφή Κοινής Συμφωνίας με την οποία προβλέπεται ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι έπειτα από το δοκιμαστικό διάστημα των 7 μηνών εντάσσονται στον ΓΚΠ ΕΛΤΑ.Συγχρόνως δεσμεύτηκε η Διοίκηση και με απόφαση του ΔΣ ΕΛΤΑ δρομολογείται η πρόσληψη 800 εργαζομένων σύμφωνα με τον Ν2190 και χωρίς συνέντευξη.

Η εμμονή Κυβέρνησης και Διοίκησης για την πρόσληψη των 200 ΠΕ και ΤΕ με τη διαδικασία της συνέντευξης δεν αφήνει περιθώρια περαιτέρω συμφωνίας. Εκφράσαμε την πλήρη αντίθεση μας και συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας για να αποτρέψουμε τις ρουσφετολογικές πολιτικές.
Ξεκαθαρίσαμε ότι όπως πολεμήσαμε τα ρουσφέτια και τις πελατειακές πολιτικές στο παρελθόν, συνεχίζουμε σήμερα και παραμένουμε σταθεροί και έτοιμοι να αντισταθούμε και όποτε στο μέλλον επιχειρηθούν.
Στον ΕΛΤΑ δεν θα εφαρμοστούν πολιτικές «Μαυρογιαλούρου».

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Ο ΕΛΤΑ βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση και ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2009 καταγράφονται ελλείμματα 8 εκ. €.
Η αποδιοργάνωση των υπηρεσιακών λειτουργιών απαξιώνουν το Ταχυδρομείο και υποβαθμίζουν την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών.
Με τις ρουσφετολογικές προσλήψεις δικηγόρων, τις συνεχείς προσλήψεις «συμβούλων» και «συνεργατών», την «αξιοποίηση-ξεπούλημα» της περιουσίας του ΕΛΤΑ, η Διοίκηση βυθίζει το Ταχυδρομείο ακόμη περισσότερο.

Είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση για να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας και να αποτρέψουμε κάθε πολιτική που υπονομεύει το μέλλον του ΕΛΤΑ και των Εργαζομένων.

Με την Κοινή Συμφωνία για την ένταξη των νεοπροσλαμβανομένων στον ΓΚΠ, αποτρέπουμε τον επιχειρούμενο διαχωρισμό των εργαζομένων και υπερασπιζόμαστε το Θεσμικό Πλαίσιο.

Έχουμε διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι δεν αποδεχόμαστε η νέα γενιά να  ζήσει και να εργαστεί σε μεσαιωνικές συνθήκες και καθημερινά αγωνιζόμαστε για να διαμορφώσουμε το ανάλογο περιβάλλον.

Κάναμε το πρώτο αλλά σημαντικό βήμα: Στον ΕΛΤΑ δεν θα υπάρξουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Η αντίθεση μας στην εφαρμογή του 3429 δεν είναι απλά διακήρυξη αλλά σηματοδοτεί τους στόχους και την αγωνιστική διεκδικητική πορεία μας.

Είμαστε ξεκάθαροι προς κάθε κατεύθυνση: Στο Ταχυδρομείο υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην παραγωγή. Στη διανομή, στην ταξινόμηση, στη θυρίδα, στις διαβιβάσεις, στα σημεία που είναι καθοριστικά για την εκτέλεση του έργου και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτήσαμε άμεσο σχεδιασμό και απόφαση για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού στην παραγωγή και η δέσμευση της Διοίκησης για 800 προσλήψεις με μοριοδότηση και χωρίς συνέντευξη, με ένταξη στον ΓΚΠ και το Θεσμικό Πλαίσιο είναι αποτέλεσμα των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Όσοι επιχειρούν να ωραιοποιήσουν τις πολιτικές που ασκούνται δεν μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει το Ταχυδρομείο και οι Εργαζόμενοι.
Αυτοί που με αγωνιώδεις δικολαβίστικες προσπάθειες επιχειρούν να μηδενίσουν τα αποτελέσματα των αγώνων και να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο του Ταχυδρομείου, συνειδητά υπονομεύουν τη διεκδικητική αγωνιστική πορεία των εργαζομένων.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Η προσπάθεια Κυβέρνησης και Διοίκησης να επαναφέρουν στον ΕΛΤΑ τις μαύρες εποχές του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων μέσα από τη συνέντευξη, δε πρέπει να περάσει.
Τα σενάρια και οι μεθοδεύσεις για κάλυψη των αναγκών του ΕΛΤΑ μέσα από τα ρουσφετολογικά προγράμματα του ΟΑΕΔ δεν θα περάσουν. Οι άνεργοι δεν θα γίνουν έρμαιο των ορέξεων κάθε κομματάρχη. Η αξιοπρέπεια των εργαζομένων δεν διαπραγματεύεται.
Ο ΕΛΤΑ έχει ανάγκη από μόνιμο προσωπικό και δεν θα αφήσουμε να γίνει εργαλείο στα χέρια κανενός «Μαυρογιαλούρου».

Με ενότητα, σχέδιο και αποφασιστικότητα θα αντιδράσουμε στοχευμένα και αποτελεσματικά.
Ο ΕΛΤΑ βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και απαιτούνται πολιτικές που θα τον βγάλουν από τα αδιέξοδα και θα στηρίξουν την ανάπτυξη με τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή.
Με μεγαλύτερη ένταση, με όλες μας τις δυνάμεις συνεχίζουμε.
Το μέλλον του ΕΛΤΑ είναι δική μας υπόθεση.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ             ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΚΕΛΛΑΣ