ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΤΡΙΤΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εργαζομένων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, των φορέων και των πολιτών της Περιφέρειας, για την κρισιμότητα της κατάστασης των ΕΛΤΑ, μέλη της Διαπαραταξιακής Επιτροπής της ΠΟΣΤ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γιώργο Βασιλόπουλο, βρέθηκαν, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017, στην πόλη της Καβάλας.

Η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία μας έγινε στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο της πόλης, παρουσία του Προέδρου του Εργατικού κέντρου Καβάλας, των Προέδρων, των Γραμματέων και των εκλεγμένων συνδικαλιστικών στελεχών των Σωματείων και των πέντε Νομών της Περιφέρειας Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΤ στην ομιλία του έκανε λόγο για τον κίνδυνο του «λουκέτου»  που αντιμετωπίζουν τα ΕΛΤΑ και κατηγόρησε την Κυβέρνηση για τακτικές υπονόμευσης και δόλιας χρεοκοπίας του Οργανισμού.

«Τα ΕΛΤΑ «αιμορραγούν» προσπαθώντας να συντηρήσουν το τεράστιο Δίκτυο τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, «ενώ γινόμαστε δέκτες, από πλευράς Κυβέρνησης, που είναι και ο βασικός μέτοχος, τακτικών υπονόμευσης και δόλιας χρεοκοπίας».

Αιτιολογώντας τις τακτικές υπονόμευσης είπε ότι, «Τα ΕΛΤΑ είναι ο φορέας Παροχής Καθολικών Ταχυδρομικών Υπηρεσιών έως το 2028 και υποχρεούται από το Νόμο 4053/2012 να παρέχουν καθολική υπηρεσία. Και ενώ τα ΕΛΤΑ εκπληρώνουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους, με τεράστιο μάλιστα κόστος λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας της χώρας, το κράτος εγείρει από τη μεριά του χίλια δύο προσχήματα για να μην ικανοποιήσει την αποζημιωτική αξίωση του Οργανισμού, που βάσει νόμου προβλέπεται.

Παράλληλα με βάσει τις διατάξεις του ίδιου Νόμου, ο Οργανισμός υποχρεούται να αποτυπώνει στις ετήσιες οικονομικές του καταστάσεις τα στοιχεία της προβλεπόμενης απαίτησης για αποζημίωση του κόστους των  Καθολικών Υπηρεσιών, τα οποία υποβάλει προς έγκριση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Αυτό γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι  που η Κυβέρνηση αιφνιδιαστικά επιχείρησε να αλλάξει.

Αρχικά άσκησε πίεση στη Διοίκηση για τη μη εγγραφή της απαίτησης στις οικονομικές καταστάσεις και όταν η εισήγηση τους δεν πέρασε, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών έθεσε στο αρχείο το αίτημα των ΕΛΤΑ για αποζημίωση, κρίνοντας το ως εκπρόθεσμο. Με απόφαση μάλιστα της Κυβέρνησης, αποσύρθηκε το αίτημα του Οργανισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι Αυτές οι αποφάσεις προκαλούν επικίνδυνη επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, καθώς ο Οργανισμός θα χάσει συνολικά 200 εκατ. ευρώ, κάτι που θα τον αναγκάσει να κηρύξει πτώχευση».

«Όλα αυτά τα αδιέξοδα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, έχουν προκύψει μέσα από κυβερνητικές επιλογές».

«Και το κάνουν αυτό σε ένα Δημόσιο Οργανισμό και Δίκτυο, που παρέχει Καθολικές Ταχυδρομικές Υπηρεσίες, και καλύπτει όλο τον ορεινό όγκο της χώρας, αλλά και τα εκατοντάδες κατοικημένα νησιά, που εξυπηρετεί όλους τους Έλληνες πολίτες, όπου και αν κατοικούν».

Σημείωσε δε, ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προσφέρουν, πάνω από 25 Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ), στους πολίτες και στις επιχειρήσεις όλης της χώρας, για τις οποίες δεν υπάρχουν υποκατάστατα και ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να υπονομεύσει τα ΕΛΤΑ και να μείνουν χωρίς εξυπηρέτηση οι πολίτες, όπως και δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε 10.000 οικογένειες, που αυτή τη στιγμή απασχολεί η εταιρεία, στο δρόμο».

«Πολλές φορές στο παρελθόν προσπάθησαν τα διάφορα συμφέροντα, αυτό το Δίκτυο των ΕΛΤΑ να το χρεοκοπήσουν ή να το ξεπουλήσουν αλλά δεν τους το επιτρέψαμε. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΤ διευκρίνισε ότι διαφαίνεται μια διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος  από τον νέο αρμόδιο Υπουργό Νίκο Παππά, μέσα από τις επαφές που έχει το Συνδικάτο μαζί του, ωστόσο  σχολίασε πως «όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος».

Κλείνοντας  προανήγγειλε απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στα μέσα Μαρτίου, στην πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα, καθώς ο κύκλος ενημέρωσης των εργαζομένων κλείνει, τόνισε δε, ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση και λύση στο πρόβλημα μας θα ακολουθήσουν «και άλλες απεργιακές και λοιπές κινητοποιήσεις, τις οποίες δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει η Κυβέρνηση».

Την αγωνία τους για το μέλλον των ΕΛΤΑ είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν και να συζητήσουν τα μέλη της Επιτροπής και οι εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης, ενώ ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας εξέφρασε την συμπαράσταση του στον αγώνα των εργαζομένων ταχυδρομικών.

 

  

Φωτογραφικό Υλικό