ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ - ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕΒΑΣΤΗ;

 

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν επιστροφή από την αντισυνταγματική εισφορά αλληλεγγύης

 
 
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) να κρίνει ως αντισυνταγματική την επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στο Δημόσιο, επιβαρύνει το Ασφαλιστικό Σύστημα και ειδικά το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) με περίπου 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση

 Το ΕΣ έκρινε ότι αντιτίθεται στο Σύνταγμα της χώρας η απόφαση που ελήφθη από τις κυβερνήσεις της διετίας 2010 και 2011 για να επιβληθεί Εισφορά Αλληλεγγύης σε Συνταξιούχους που λάμβαναν πάνω από 1.400 ευρώ μικτά κύρια σύνταξη και πάνω από 300 ευρώ επικουρική. Η απόφαση έχει επίδραση σε περίπου 250.000 συνταξιούχους που προέρχονται από το δημόσιο, δικαστικούς και ένστολους.
Όμως η απόφαση αυτή έχει αναδρομική ισχύ μόνο για όσους έχουν ήδη προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να περιμένουν ότι θα λάβουν τις επιστροφές ποσών που τους αναλογούν, μόνο μετά τη δημοσίευση της απόφασης.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια απόφαση που βάζει άλλον ένα «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο.
Την ίδια στιγμή έπεται και η απόφαση για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα όπου ανήκουν και οι εργαζόμενοι στα ΕΛ-ΤΑ που είναι ασφαλισμένοι στο ΤΑΠ-ΟΤΕ και στο ΙΚΑ.
Η ιστορία πάντως μέχρι τώρα δείχνει ότι αυτές οι αποφάσεις (Σ.τ . Ε.) δεν εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις και με διάφορα τερτίπια και νέους νόμους ( π.χ. νόμος Κατρούγκαλου για επανυπολογισμό των συντάξεων) γιαυτό κρατάμε μικρό καλάθι στην καλλίτερη περίπτωση γιατί ο δρόμος είναι γνωστός... περικοπές στις συντάξεις.
Πάντως, σύμφωνα με ειδικούς στην Κοινωνική Ασφάλιση, η απόφαση του ΕΣ δεν αποτελεί απαραίτητα «οδηγό» για την ανάλογη απόφαση για τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα.
 
Πάντως έτσι και αλλιώς τίθεται ένα θέμα μείωσης των εσόδων του ΑΚΑΓΕ που είναι γνωστό ότι λειτουργεί ως «ασφαλιστικός κουμπαράς». Υπενθυμίζεται ότι οι πόροι του ΑΚΑΓΕ προέρχονται από: ποσοστό 10% των ετήσιων συνολικών εσόδων αποκρατικοποίησης Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, ποσοστό 4% επί των ετήσιων συνολικών εσόδων από το ΦΠΑ και 10% επί του συνόλου των κοινωνικών πόρων των φορέων, κλάδων και λογαριασμών της Κοινωνικής Ασφάλισης.
 
Οι μειώσεις που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές είχαν προκύψει από το άρθρο 44 του ν. 3986/2011 και είναι οι ακόλουθες:
– Όλοι οι συνταξιούχοι κύριας σύνταξης από 1.400 Ευρώ και άνω κατέβαλλαν ως Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) από 3-14% για συντάξεις από 1.400 Ευρώ και άνω (παρ. 10),
– Επιπλέον Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης από 6-10% κατέβαλλαν οι συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών, με σύνταξη από 1.700 Ευρώ και άνω (παρ. 11) και
σε ποσοστό από 3-10% όσοι συνταξιούχοι είχαν επικουρική σύνταξη από 300 Ευρώ και άνω.
Όπως αναφέρεται παραπάνω η απόφαση αφορά μόνο τις κατηγορίες που αναφέρονται στην απόφαση αυτή, που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι στο ΤΑΠ-ΟΤΕ - ΙΚΑ δεν συμπεριλαμβάνονται.
Βέβαια να λάβετε υπόψη σας κατά πόσο γίνονται σεβαστές και εάν εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις για τέτοια θέματα...