ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

 Την υπονόμευση των Ελληνικών Ταχυδρομείων καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Βασιλόπουλος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μελών της Διαπαραταξιακής Επιτροπής στα Γιάννενα, την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017 και ζητάει από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να στηρίξουν το έργο του αρχαιότερου Οργανισμού της χώρας, με διάρκεια ζωής  187 χρόνων και με μεγάλη προσφορά στον Έλληνα πολίτη, όπου και αν κατοικεί, σε κάθε γωνιά της επικράτειας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον των ΕΛΤΑ κάνοντας λόγο για συνειδητή απαξίωση του Οργανισμού, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι Ταχυδρομικοί να βρίσκονται στη δίνη της κρίσης και μπροστά στο φόβο για ένα άδηλο μέλλον.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, με ευθύνη της Κυβέρνησης τα ΕΛΤΑ βρίσκονται αντιμέτωπα με έναν, άνευ προηγουμένου, οικονομικό στραγγαλισμό, καθώς το κράτος δεν καταβάλει τις οφειλές του στον Οργανισμό.

«Ουσιαστικά, δεν αποδίδουν στα Ελληνικά Ταχυδρομεία τις αποζημιώσεις της Καθολικής Υπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι τα ΕΛΤΑ χρεοκοπούν. Τα 150 εκατ. ευρώ που είναι οι οφειλές, είναι όσο και το έλλειμμα».

Ο Πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα, στο διαχρονικά κοινωνικό ρόλο που παίζουν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία και στις προσπάθειες που καταβάλουν για να κρατήσουν όρθιο τον Οργανισμό.

«Οι εργαζόμενοι, ανέφερε ο Πρόεδρος, αντιλαμβανόμενοι τον ιδιαίτερο ρόλο που επιτελούν τα ΕΛΤΑ, έχουν συμφωνήσει σε διευρυμένο ωράριο, με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, δημόσιες και ιδιωτικές με τις οποίες συναλλάσσονται. Εξάλλου οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, δημιουργούν νέα δεδομένα και νέες ανάγκες, προκειμένου τα ΕΛΤΑ να είναι μια ανταγωνιστική επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι έχουν μπει στη λογική να δουλέψουν απογεύματα και Σαββατοκύριακα και όχι να περιορίζονται στο οκτάωρο.», επισημαίνοντας πως «έχει ματώσει ο εργαζόμενος Ταχυδρομικός για να κρατάει μια επιχείρηση, στην οποία δεν έχουν δώσει φράγκο για τις υπηρεσίες που προσφέρει, και την κρατά και κερδοφόρα από το 1998».

«Θέλουμε να βρεθεί κοινός τόπος με την Κυβέρνηση, είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΤ, έχουμε αποστείλει υπόμνημα με τις θέσεις των εργαζομένων και έχουμε ζητήσει συνάντηση με το νέο Υπουργό Νίκο Παππά», αλλά ξεκαθάρισε ότι, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε θέσει, η επιλογή των κινητοποιήσεων είναι μονόδρομος.

«Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους. Τούτη τη φορά είναι αθροιστικά πολλοί. Πιστεύουμε πως  με την κοινωνία δίπλα μας, με τους εργαζόμενους συσπειρωμένους γύρω από τα σωματεία θα τους αντιμετωπίσουμε. Απευθυνόμαστε κάθε φορά στην κοινωνία, κατέληξε ο Πρόεδρος, γιατί η κοινωνία ξέρει ποια είναι η συμβολή των ΕΛΤΑ στους ιδιώτες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις υπηρεσίες, στις επιχειρήσεις και πάντα έχουμε την υποστήριξη της». 

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και ο Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Γιάννης Καλοπήτας, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ηπείρου- Κέρκυρας Ευάγγελος Γκεσούλης και ο εκπρόσωπος της περιοχής στην Ομοσπονδία Νίκος Φασούλης. 

Ο κύκλος επαφών της Διαπαραταξιακής επιτροπής ολοκληρώθηκε με την Περιφερειακή Συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας στα Γιάννενα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών και των φορέων της πόλης, καθώς και εκπροσώπων των σωματείων και πλήθος εργαζομένων από όλους τους νομούς της Ηπείρου. 

Τις ανησυχητικές εξελίξεις για το μέλλον των ΕΛΤΑ είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν και να συζητήσουν τα μέλη της Επιτροπής και οι εργαζόμενοι, κατά την διάρκεια της Συνδιάσκεψης.

 

Πηγές: Εφημερίδα «Ανεξάρτητος» - τύπος Ηπείρου

           Ηπειρωτικός Αγών – ηλεκτρονική έκδοση

Φωτογραφικό Υλικό