ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ -ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

 Στα πλαίσια της ενημέρωσης των εργαζομένων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία για την κρισιμότητα της κατάστασης στα ΕΛΤΑ, η Διοίκηση της ΠΟΣΤ διαπαραταξιακά, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016, την Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή εκλεγμένων τοπικών συνδικαλιστικών στελεχών και την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων ταχυδρομικών των νομών Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τύπος, ραδιόφωνο, τηλεόραση) ήταν εκεί και πρόβαλαν εκτενώς το θέμα της συνδιάσκεψης.

Επιλέγουμε την αναδημοσίευση του άρθρου της πρώτης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Θεσσαλίας, την «Ελευθερία».

«Για επιχείρηση δόλιας πτώχευσης και χρεοκοπίας των ΕΛΤΑ κατηγορούν την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο πανθεσσαλικής συνδιάσκεψης που πραγματοποίησε χθες στη Λάρισα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), το τελευταίο διάστημα υπήρξαν συγκεκριμένες ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις που υπονομεύουν το Ταχυδρομείο και το οδηγούν στην απαξίωση και τη διάλυση.

 

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΤ, Γιώργος Βασιλόπουλος, εξήγησε ότι «τα ΕΛΤΑ είναι ο αρχαιότερος οργανισμός στην Ελλάδα, με τεράστια και διαχρονική προσφορά στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, ενώ διαθέτουν το μεγαλύτερο πανελλαδικό δίκτυο που καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών, όπου και αν κατοικούν. Η χρησιμότητα του δικτύου των ΕΛΤΑ φάνηκε το ιδιαίτερα κρίσιμο και δύσκολο για τον τόπο πρώτο τρίμηνο επιβολής των capital control, όταν οι μόνες οικονομικές συναλλαγές που πραγματοποιούνταν γίνονταν μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων».

 

Εξηγώντας την κατηγορία περί στρατηγικής υπονόμευσης των ΕΛΤΑ, ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε ότι «τα ΕΛΤΑ αποτελούν τον Πάροχο Καθολικών Υπηρεσιών έως το 2028 και υποχρεούνται από το νόμο 4053/2012 να παρέχουν καθολική ταχυδρομική υπηρεσία. Κι ενώ τα ΕΛΤΑ εκπληρώνουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους, με τεράστιο μάλιστα κόστος λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας της Ελλάδας, η Πολιτεία από τη μεριά της εγείρει χίλια δυο προσχήματα για να μην ικανοποιήσει την αποζημιωτική αξίωση των ΕΛΤΑ, που βάσει νόμου προβλέπεται. Η άρνηση αυτή της Πολιτείας εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ίδια την ύπαρξη των ΕΛΤΑ.

Αρχικά, η κυβέρνηση άσκησε πίεση στη διοίκηση για τη μη εγγραφή της απαίτησης στις οικονομικές καταστάσεις, οδηγώντας έτσι εν πλήρη συνείδηση τα ΕΛΤΑ σε δόλια χρεοκοπία και όταν η εισήγησή τους δεν πέρασε, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών έθεσε στο αρχείο τα αιτήματα των ΕΛΤΑ κρίνοντάς τα εκπρόθεσμα. Με απόφαση μάλιστα της κυβέρνησης αποσύρθηκε το αίτημα των ΕΛΤΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού».

 

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, αν δεν αποζημιωθούν τα ΕΛΤΑ για τις υπηρεσίες τους από το 2013 μέχρι το 2016, ο οργανισμός θα χάσει συνολικά 200 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που θα τον αναγκάσει να … κηρύξει πτώχευση.

 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών, πλαισιωμένος από τον Γραμματέα Οργανωτικού της ΠΟΣΤ, Γιάννη Καλοπήτα και τον πρόεδρο του Σωματείου Ταχυδρομικών Θεσσαλίας, Γρηγόρη Μπλιάτσο, αναφέρθηκε και σε μία σειρά αντίστοιχων ενεργειών του τελευταίου διαστήματος που οδηγούν σε απαξίωση τα ΕΛΤΑ.

 

Ειδικότερα, έχει ανασταλεί από το περασμένο καλοκαίρι η απογευματινή λειτουργία και η λειτουργία του Σαββάτου σε 60 ταχυδρομικά καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, την ηπειρωτική χώρα, σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς, ενώ επιλέχθηκε ο ακριβότερος κατά 2 εκατομμύρια ευρώ πλειοδότης για τη διακίνηση της αλληλογραφίας της ΕΥΔΑΠ, προκαλώντας ζημία ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Τέλος, τα ΕΛΤΑ αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό για τα διαβατήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, με όλα τα παραπάνω να μεταφράζονται σε απώλειες εσόδων της τάξεως των 25 – 30 εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που τα ΕΛΤΑ έχουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.

 

Οι Θεσσαλοί εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ ενημερώθηκαν χθες για τις τελευταίες εξελίξεις, στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης, ενώ όπως ανακοινώθηκε θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά.

 

Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις, με απαρχή 24ωρη απεργία μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου».

 

Μενέλαος Κατσαμπέλας

 

Φωτογραφικό Υλικό