9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου γιορτάζεται από όλα τα ταχυδρομεία του κόσμου στις 9 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της ίδρυσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης το 1874.

Η μέρα αυτή καθιερώθηκε για να   αναδειχτεί ο ρόλος των Ταχυδρομείων στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και των επιχειρήσεων και η καθοριστική συμβολή τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των χωρών.

Μέλη της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης - Universal Postal Union - είναι σήμερα 192 Ταχυδρομικές Υπηρεσίες από όλο τον κόσμο, που συνθέτουν ένα δίκτυο με περισσότερα από 640.000 ταχυδρομεία και με ανθρώπινο δυναμικό που αριθμεί  τους πέντε εκατομμύρια εργαζόμενους.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποτελούν ιδρυτικό μέλος του τεράστιου αυτού παγκόσμιου δικτύου και συνιστούν την μακροβιότερη Ελληνική εταιρεία, που από την ίδρυση της, το 1828, δραστηριοποιείται αδιάκοπα σε όλη την Ελληνική επικράτεια, προσφέρει και υπηρετεί τον πολίτη και την κοινωνία σε κάθε γωνιά της χώρας.

Τα ΕΛΤΑ σήμερα διατηρούν ένα εκτεταμένο δίκτυο με:

-         Πάνω από 1500 σημεία επαφής σε όλη την Ελλάδα

-         710 Ταχυδρομικά καταστήματα

-         700 Ταχυδρομικά πρακτορεία και

-         3200 αστικούς και αγροτικούς διανομείς

και που παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε παραμένουν πυλώνας στρατηγικής και καινοτομίας, κινητήριος δύναμη της οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης της χώρας μας.

Η ιστορία του Ταχυδρομείου πάει πίσω στους αιώνες, αρχικά με τους αγγελιοφόρους που μετέφεραν προφορικά μηνύματα και στη συνέχεια παρέδιδαν και υλικά αντικείμενα (πέτρες, φύλλα ή φλοιούς δένδρων, δέρματα ζώων) επάνω στα οποία ήταν γραμμένα τα μηνύματα.
Τα πρώτα ταχυδρομικά ίχνη εντοπίζονται στην Κίνα, την Αίγυπτο, την Ασσυρία και τη Βαβυλωνία όπου οι ταχυδρομικές υπηρεσίες αξιοποιούνται μόνο για την κάλυψη κρατικών αναγκών.

Η  πρώτη οργανωμένη ταχυδρομική υπηρεσία, όπως αναφέρουν ο Ηρόδοτος και ο Ξενοφώντας συγκροτείται από τον Πέρση Βασιλιά τον Κύρο το 500 π.χ.

Στην Αρχαία Ελλάδα, μολονότι η μυθολογία αναφέρει ως πρώτο ταχυδρόμο το Θεό Ερμή, που λατρευόταν ως κήρυκας και αγγελιοφόρος, δεν υπάρχουν μαρτυρίες για οργανωμένη ταχυδρομική υπηρεσία. Οι ανάγκες επικοινωνίας των πόλεων καλύπτονταν από αγγελιοφόρους.

Στην Επανάσταση του 1821, οι ανάγκες του αγώνα καθιστούσαν επιτακτική την οργάνωση ταχυδρομικής υπηρεσίας. Η πρώτη  ενέργεια για την οργάνωση των επικοινωνιών γίνεται από το Δημήτριο Υψηλάντη τον Ιούλιο του 1821. 

Έκτακτοι πεζοί ή έφιπποι ταχυδρόμοι - οι «γραμματοφόροι» ή «πεζόδρομοι» της Διοίκησης, οι «πεζοί», οι «σουρτζήδες» -, όπως αποκαλούνταν, μετέφεραν  την αλληλογραφία.  Υπήρχαν μάλιστα και κάποια τοπικά ταχυδρομεία, τα οποία διοικούσαν πρόκριτοι και επιχειρηματίες.   

Ο  Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι αυτός που αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα και  εισηγείται την οργάνωση τακτικών Ταχυδρομείων.

Η σύγχρονη όμως Ταχυδρομική Υπηρεσία υλοποιείται στις 28 Σεπτεμβρίου του 1828 με ψήφισμα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας του Ιωάννη Καποδίστρια. 

Το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο, με την κεφαλή του Ερμή, κυκλοφορεί το 1861.

Σήμερα δύο περίπου αιώνες μετά από την ίδρυση των Ελληνικών Ταχυδρομείων, η επέτειος μας βρίσκει εν μέσω μιας βαθειάς πολύπλευρης κρίσης, σε νέες συνθήκες και διαρκώς απαιτούμενες αλλαγές.

Είναι αναγκαιότητα να θέσουμε σε λειτουργία τη διαδικασία προσαρμογής των ΕΛΤΑ στις νέες συνθήκες.

Να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, να επενδύσουμε στην καινοτομία, να εμπλουτίσουμε το χαρτοφυλάκιό μας με νέα προϊόντα, να προασπίσουμε το Ταχυδρομείο ως πυλώνα κοινωνικών υπηρεσιών και να διαδραματίσουμε πρωτεύοντα ρόλο και στη νέα εποχή της απελευθερωμένης ταχυδρομικής αγοράς.

Οι ορίζοντες μπροστά μας είναι ανοιχτοί και έτσι πρέπει να τους κρατήσουμε.

Στόχος μας είναι πάντα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες και την κοινωνία.


 

Φωτογραφικό Υλικό