ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ 26/3/2010

ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΟΠΟΚΟΠ
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ  & ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ,ΤΑΠ-ΟΤΕ
                                                                                                      
Αθήνα  26-3-2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε υλοποίηση των αποφάσεων της συντονιστικής επιτροπής των Ομοσπονδιών Εργαζομένων και Συνταξιούχων του πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ, υπήρξε συνάντηση την Τετάρτη 24/3/2010 με τον Υφυπουργό κ. Κουτρουμάνη.   

Στην συνάντηση αυτή αναπτύχθηκαν τα επιχειρήματα για την συνταγματικά άκυρη, πρακτικά ανεφάρμοστη και ηθικά ανεπίτρεπτη ενέργεια στοχοποίησης των δικαιούχων του πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ.

Ζητήθηκε η απόσυρση – κατάργηση του άρθρου 4 του Νόμου 3833/10 και επισημάνθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου ότι η τυχόν προσπάθεια ενεργοποίησής του άρθρου είτε από το ΙΚΑ είτε από το Υπουργείο θα βρει δυναμικές κινηματικές αλλά και νομικές απαντήσεις.  

Η πλευρά της πολιτικής ηγεσίας έκανε μια γενική παραδοχή του δίκαιου των αντιρρήσεών μας, όμως κατέστησε σαφές ότι λόγοι δημοσιονομικοί επιβάλλουν προσπάθεια μείωσης δαπανών και εξοικονόμησης χρημάτων. Δέχτηκε ότι ο όρος  «εφεξής» προβληματίζει και την πλευρά του Υπουργείου, σε κάθε περίπτωση όμως είναι αποφασισμένοι στην εφαρμογή περικοπής συντάξεων και παροχών.   

Επισημάναμε για ακόμη μια φορά ότι η στοχοποίηση των συνταξιούχων του πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ είναι άδικη και ανάλγητη, δημιουργεί στοιχεία  «ρατσισμού» και σπέρνει θύελλα αντιδράσεων.    Οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ δεν είναι ούτε προνομιούχοι, ούτε παρίες του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Κατέβαλλαν, σύμφωνα με τους Ασφαλιστικούς Νόμους, τις υψηλότερες εισφορές (36% ) και μάλιστα επί του συνόλου των αποδοχών σε σχέση με άλλες κατηγορίες εργαζομένων ( 17% ) και δεν απολογούνται ούτε ευθύνονται για τις δυσκολίες του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Αντίθετα είναι ίσως οι μόνοι που δεν εισφοροδιέφυγαν ούτε καταλήστεψαν την περιουσία των Ταμείων. Απαιτούν ισονομία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.   

Αν, λόγοι δημοσιονομικοί επιβάλλουν συγκράτηση δαπανών αυτό θα πρέπει να γίνει με όρους διαφάνειας στο στόχο, σχέδιο συγκεκριμένης διάρκειας και δέσμευση εξόδου αλλά για όλους όσους κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να συμβάλλουν συνολικά από το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Είναι παράνομο και αντισυνταγματικό να γίνεται περικοπή συντάξεων από έναν ενιαίο Φορέα – ΙΚΑ –  μόνο σε ένα μέρος των συνταξιούχων (πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ) και να καλούνται να συμβάλλουν στη δημόσια εξυγίανση μόνον αυτοί και δια βίου. Τρόποι υπάρχουν να καλυφθούν τα ελλείμματα χωρίς περικοπή συντάξεων. Δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι που δεν μπορούν πλέον να εργαστούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους να βρίσκονται στον Προκρούστη  του κοινωνικού αυτοματισμού γιατί το κράτος, η πολιτεία και οι πολιτικές αποφάσεις δημιούργησαν συνθήκες πτώχευσης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.   

Την κρίση πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν.

Συνάδελφοι,   

Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή και θα προωθηθούν αποφάσεις δυναμικών κινητοποιήσεων.   

Σας καλούμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ζητάμε και από τον καθένα προσωπικά την ανάληψη  και της δικιάς του ευθύνης - συμμετοχής, γιατί ο αγώνας μπορεί να φαντάζει δύσκολος, είναι όμως μονόδρομος. Μπορεί και πρέπει όμως να είναι  νικηφόρος αν όλοι οι 200.000 συνταξιούχοι και πάνω από 30.000 εργαζόμενοι και άλλοι τόσοι μέλη οικογενειών, βγούμε στο δρόμο της διεκδίκησης.   

Και όπως είπε και ο Υφυπουργός  «πρωτόγνωρα προβλήματα, πρωτόγνωρες αποφάσεις» εμείς πρέπει να απαντήσουμε αντιδρώντας στις…. πρωτόγνωρες αποφάσεις με πρωτόγνωρους αγώνες και δράσεις.  

ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΟΠΟΚΟΠΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ  & ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ,ΤΑΠ-ΟΤΕ