ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣΤ - ΚΟΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ -14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

 Συνεδρίασε στις 14 Απριλίου 2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ με θέμα:

-       -   Κοινή Συμφωνία, συζήτηση για την επικύρωση της

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Διανύουμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το Ταχυδρομείο με ζητήματα που εμποδίζουν τη λειτουργία του Οργανισμού.

Ο ΕΛΤΑ μπήκε σε ένα φαύλο κύκλο αδράνειας, που δημιουργεί και επιτείνει τα ήδη υπάρχοντα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του.

Η παρατεταμένη εκκρεμότητα σε Διοικητικό επίπεδο, είναι σίγουρα ένας παράγοντας που φρενάρει την πορεία μας.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά μας, έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε υπεύθυνα απέναντι στα προβλήματα που υπάρχουν και να προκρίνουμε ενέργειες και δράσεις που θα δίνουν λύσεις.

Προς αυτήν τη κατεύθυνση προχωρήσαμε σε πρόταση Κοινής Συμφωνίας με τη Διοίκηση του Οργανισμού.

Η πρόταση της Κοινής Συμφωνίας περιλαμβάνει τρεις όρους:

1. 1.   Η παράγραφος γ΄ του όρου 3 της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Προσωπικού ΕΛΤΑ 2013-2014 ισχύει και για τους αντίστοιχους μήνες του 2016. (αφορά την αναστολή καταβολής των δώρων).

2.  2.  Λαμβάνοντας υπόψη α) τον προγραμματισμό δράσεων έτους 2016, όπως εξειδικεύτηκαν και παρουσιάστηκαν στη 1654/05-02-2016 (θέμα 3ο) συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΤΑ, β) την εισαγωγή στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο (E-commerce) και την έναρξη συνεργασίας με την Κινέζικη αγορά καθώς και γ) την εισαγωγή των ΕΛΤΑ στην αγορά Ηλεκτρικής  Ενέργειας και την από 18/12/2015 αίτηση τους στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για άδεια προμήθειας Η.Ε., να ολοκληρωθεί και να συμφωνηθεί η διαβούλευση των απαιτουμένων δράσεων αναδιοργάνωσης μέχρι 31.05/2016.

3. 3.   Σε κάθε περίπτωση οι όροι της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Προσωπικού ΕΛΤΑ των ετών 2013-2014 εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο.

Μετά το τέλος της συζήτησης διεξήχθη ψηφοφορία.

Η ΔΑΚΕ και η ΔΑΚ διαφώνησαν και καταψήφισαν τους όρους 1 και 2 της Κοινής Συμφωνίας και το ΠΑΚ διαφώνησε και καταψήφισε τον πρώτο όρο.

Κατόπιν τούτου, η πρόταση για την υπογραφή της Κοινής Συμφωνίας πέρασε κατά πλειοψηφία.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Πρέπει να είμαστε παρόντες στην πορεία του Οργανισμού στα θέματα επιχειρησιακής δράσης. Γι αυτό θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει μια κοινή Επιτροπή Διοίκησης και ΠΟΣΤ, που σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα εξετάσει και θα διαμορφώσει μια νέα επιχειρησιακή δράση και με την ενδεδειγμένη αναδιάρθρωση του Οργανισμού.

Οι εργαζόμενοι παίρνουνε την υπόθεση των ΕΛΤΑ στα χέρια τους, αξιολογούν, προτείνουν και υλοποιούν οτιδήποτε συμβάλει στην αναβάθμιση, μετεξέλιξη του Οργανισμού και τις νέες προοπτικές του στην οικονομική του ανάπτυξη.

Η Κοινή Συμφωνία κατοχυρώνει όλο το Θεσμικό Πλαίσιο και την ισχύ των όρων των προηγούμενων Συλλογικών Συμβάσεων.

Η αναστολή των δώρων ισχύει και για το 2016.

Φυσικά και δεν θέλει κανείς από την ΠΟΣΤ να αφαιρέσει εισόδημα από τους εργαζόμενους, όμως το θέμα της ρευστότητας του Οργανισμού έχει γίνει θηλιά στο λαιμό μας. Δεν το αρνούνται αυτό, ούτε αυτοί που για άλλους λόγους (που δεν είναι της στιγμής να αναλύσουμε), ψήφισαν αρνητικά στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άλλωστε σε όλα τα κείμενα τους δείχνουν ότι ο ΕΛΤΑ αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα ρευστότητας. Δεν μπορεί από τη μια να καταγγέλλουν τη δεινή οικονομική κατάσταση του Οργανισμού και από την άλλη να λένε όχι σε πρωτοβουλίες στήριξης τους, σε μια στιγμή που αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διαφύλαξη του μισθολογίου μας.

Οι εξελίξεις τρέχουν, η περίοδος είναι δύσκολη, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί.

Ο ΕΛΤΑ έχει αφεθεί στην τύχη του και αν δεν υπάρξει συντονισμένη κινητοποίηση από την πλευρά μας, τότε φοβούμαστε ότι τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα και πιθανόν μη αναστρέψιμα.

Στα πλαίσια αυτά, όλοι θα έπρεπε να στηρίξουν την Κοινή Συμφωνία, λειτουργώντας υπεύθυνα και να μην παίζουν με την τύχη των οικογενειακών μας προϋπολογισμών.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Πρέπει να σταθούμε με υπευθυνότητα, με συνοχή, αυτό ήταν και η δύναμη μας τόσα χρόνια, έτσι καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και έτσι θα συνεχίσουμε να προχωράμε για να μπορέσει ο Οργανισμός να πάρει ανάσα.

Το σίγουρο είναι ότι είμαστε εδώ παρόντες, κρατάμε ψηλά τη σημαία της βιωσιμότητας του Ταχυδρομείου και συνεχίζουμε να προχωράμε και να διεκδικούμε μια καλύτερη και ελπιδοφόρα προοπτική για τον Οργανισμό και τους εργαζόμενους.