ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 1.000? ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ <<ΡΕΤΙΡΕ>>

 ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΣΙΤΙΚΟ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ - ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1.000€ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ <<ΡΕΤΙΡΕ>>

 Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε και πώς θα έρθει το τελικό κείμενο για ψήφιση αλλά σύμφωνα με τα δυσάρεστα τελευταία νέα, οι συντάξεις πάνε στην κατηγορία των βοηθημάτων ιδιαίτερα για όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης.
Είναι θέμα ημερών η κατάθεση και μετά η ψήφιση του νέου νόμου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που θα δώσει και το τελειωτικό χτύπημα σε μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα.
Δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα φορολογείται είτε ως νέος φόρος είτε με αύξηση των παλαιών.
Ξεχάστε τι αναμένατε, τι δικαιούσασταν, τι πληρώσατε, τι μας έλεγαν.
Με το ψευτοεπιχείρημα της προστασίας των μικρών και μεσαίων συντάξεων (που συμβαίνει σε μερικές περιπτώσεις με 15 - 20 έτη) μετατρέπονται όλες οι μεγαλύτερες συντάξεις με 35 και 40 έτη ασφάλισης σε μικρές.
Είναι λέει η κυβέρνηση, ταξική επιλογή η προστασία των κατώτερων και μικρών συντάξεων.
Η επιλογή να πάνε όλοι στα κατώτερα επίπεδα άσχετα πόσα χρόνια ασφάλισης έχουν και τι εισφορές πληρώνουν τι επιλογή είναι αλήθεια;
Η φτωχοποίηση όλων, τι ιδεολογικά, πολιτικά, κοινωνικά χαρακτηριστικά έχει;
Εκτός και εάν η σημερινή << αυτοαποκαλούμενη αριστερή >> συγκυβέρνηση ανακάλυψε νέους δρόμους και τρόπους << χειραγώγησης και διαχείρισης >> της Κοινωνίας πατώντας σε νέα εγχειρίδια φιλοσοφικά, ιδεολογικά καί οικονομικά.
Θα βιώσουμε και αυτό το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που βαφτίζεται αριστερή πολιτική.
Εδώ, η επιστήμη και οι μέχρι τώρα γνωστές οικονομικές θεωρίες καταργούνται.
Τι άλλο θα δούμε, θα ακούσουμε και θα ζήσουμε....
Ποιά δικαιοσύνη και λογική το επιβάλλει, είναι ένα ζητούμενο ανάμεσα σε τόσα άλλα.
Μία βασική αρχή που εφαρμόζεται σε σοβαρά κράτη, είναι αυτή της αναλογικότητας των συντάξεων σε σχέση με τις καταβαλλόμενες εισφορές.
Αυτό, στην περίπτωση του νέου ασφαλιστικού καταργείται πέρα από την υποχρέωση της αλληλεγγύης, της ισότητας, της αναδιανομής και της καθολικότητας που πρέπει να διέπουν ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.
Όταν οι εργαζόμενοι έχουν καταβάλει υψηλές εισφορές για κύρια και επικουρική σύνταξη ή για εφάπαξ επί πολλά έτη πρέπει να όλα αυτά να έχουν ανταποδοτική βάση που δυστυχώς τώρα δεν υπάρχει.
Κάτι τέτοιο, εδώ όχι μόνο δεν προστατεύεται αλλά καταργείται στην ουσία με τα χαρακτηριστικά του νέου ασφαλιστικού.
Όλα ισοπεδώνονται και εξισώνονται κάτω από την δημοσιονομική μέγγενη της τρόϊκας και την ανικανότητα της κυβέρνησης όχι μόνο να διαπραγματευτεί αλλά και να διαχειριστεί την κατάσταση, χαμένη ανάμεσα στις αντιφατικότητες της πολιτικής της και τις ιδεοληψίες της.
Έτσι όλοι (υψηλόμισθοι - χαμηλόμισθοι), τσουβαλιάζονται και ρίχνονται στο λάκκο της φτωχοποίησης με αβέβαιο μέλλον αφού το σύστημα και ο λογαριασμός δεν βγαίνει μόνο με περικοπές.
Το πρόβλημα έχει αναλυθεί και περιγραφεί από ειδικούς που δείχνει ότι το ασφαλιστικό έχει πρόβλημα εισροής πόρων κυρίως και λιγότερο παροχών.
Αν δεν μπούν πόροι στο σύστημα από την αύξηση της απασσχόλησης πρώτα και από άλλες πηγές, δεν λύνεται το πρόβλημα με συνεχείς περικοπές των συντάξεων.
Αυτή η περιβόητη ανάπτυξη, η Ανάσταση που είπε και ο πρωθυπουργός πότε θα έρθει επιτέλους;
Μία θέση εργασίας μπορεί να δημιουργηθεί;
Γιατί όλο απολύσεις, κλεισίματα επιχειρήσεων και βολέματα ημετέρων συμβαίνουν.
Όπως και στο παρελθόν έχουμε γράψει, μετά την συνεχόμενη εξαφάνιση των συντάξεων μόνο με την εξαφάνιση και των συνταξιούχων θα έχουμε οριστική λύση.
Έτσι που το πάνε μπορεί και να συμβεί...

Που πάνε οι συντάξεις τώρα;

Μπαίνει πλαφόν στα καταβαλλόμενα ποσά κύριας και επικουρικής τα 1.300€ όπως φαίνεται πέραν της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλέίμματος.
Οι επικουρικές θα εξαφανιστούν σταδιακά.
Ο νέος τύπος υπολογισμού θα ισχύει για όλους όσους αποχωρήσουν μετά την ψήφιση του νόμου και ελπίζουμε  να γίνει έτσι μη έχουμε και στο σημείο αυτό ανατροπές.
Οι απώλειες θα είναι της τάξης του 10% - 30% για ασφαλισμένους με πολλά χρόνια, πάνω  από 30 κ.λ.π. που σημαίνει ότι οι μεγάλοι χαμένοι είναι στα ταμεία των ΔΕΚΟ αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Εθνική σύνταξη (πέρασε της τρόϊκας)

Η εθνική σύνταξη καθορίστηκε στα 384€ με 20 και άνω έτη ασφάλισης.
Με 15 έτη θα είναι 345€
Με 16 έτη 353€
Με 17 έτη 361€
Με 18 έτη 368€
Με 19 έτη 376€
Με 20 και πάνω έτη για όλους στα 384€

Αυτή θα είναι η βάση της κύριας σύνταξης που θα δίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εδώ θα προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του καθένα και τους νέους πετσοκομένους συντελεστές αναπλήρωσης ανά έτος ασφάλισης.

Οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης

Οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης του μισθού αρχίζουν από 0,77% από το 1ο έως το 15ο έτος (σύνολο 11,55% για 15ετία...) και με ενδιάμεσους συντελετές διαφορετικούς φτάνουν στο 2% μετά τα 40 έτη ασφάλισης.
Με 20 έτη ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού 15,86%
Με 25 έτη 20,65%
Με 30 έτη 26,34%
Με 35 έτη 33,78%
Με 39 έτη ασφάλισης η ανταποδοτική σύνταξη έχει ποσοστό αναπλήρωσης 40,75%.

Δηλ. με 1.000€ αποδοχές 407€ ανταποδοτική σύνταξη + 384€ βασική = 791€.
Τέτοια γενναιοδωρία αλήθεια την περιμέναμε πολύ καιρό από μία << αριστερή συγκυβέρνηση >> που άλλα λέει και άλλα κάνει.

Σε ποιό μισθό θα υπολογίζεται η αναλογική σύνταξη;

Σύμφωνα με την πρόταση, στο μέσο όρο μισθού  του εργασιακού βίου από το 2002 και μετά τελικά.
Αυτό πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατον κυρίως για το ΙΚΑ όπου δεν υπάρχουν στοιχεία από παλαιά παρά μηχανογραφημένα μετά το 2002 γιαυτό έγινε έτσι.
Ανάλογα με την ημέρα και την πηγή πληροφόρησης μπορεί να υπολογιστεί με το μέσο όρο της10ετίας, της 20ετίας κ.λ.π.
Επειδή όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ψηφιοποιημένα πριν το 2002, ενδέχεται να υπολογιστεί ό μέσος όρος των ετών από το 2002 και μετά, που είναι μία <<ευνοϊκότερη>> ρύθμιση για να μή γίνουν αυθαιρεσίες στον υπολογισμό των μισθών και εφόσον γίνει δεκτό από τους δανειστές κάτι τέτοιο.
Έχουμε δρόμο ακόμα λοιπόν για να δούμε που θα καταλήξουν...
Πάντως, εάν ισχύσει το πρώτο βασικό σενάριο του μέσου όρου όλων των ετών, τότε θα έχουμε καιάδα, γιατί.
Ο μέσος όρος μισθού για όλα τα έτη θα καταλήγει γύρω στο 55%-60% του τελευταίου μισθού κατά τα φαινόμενα και εφόσον υπάρχουν στοιχεία.

Με αυτό το δεδομένο δείτε παραδείγματα των συντάξεων και σύμφωνα με τους νέους μειωμένους συντελεστές αναπλήρωσης που λένε ότι κατέληξαν.
Να λάβετε υπόψη σας πάντως ότι οι συντελετές είναι γνωστοί πλέον και σύμφωνα με τις αποδοχές, που θα βγαίνουν είτε σε όλόκληρο τον εργασιακό βίο είτε στην 20ετία, 15ετία κ.λ.π., μπορείτε να δείτε το ποσό της κύριας σύνταξης κάνοντας την αναγωγή του μισθού με τον συντελεστή αναπλήρωσης ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.
Εάν όμως ο υπολογισμός γίνει π.χ. μετά το 2002 ασφαλώς η βάση υπολογισμού θα είναι με μεγαλύτερες αποδοχές και θα μειώνονται όσο απομακρυνόμαστε από το 2016 για να φτάσει τελικά στο μέσο όρο ολόκληρου του εργασιακού βίου στο μέλλον.

Παραδείγματα

Με 40 έτη ασφάλισης

Με μ.ο. αποδοχών 2.000€: σύνταξη 1.239€
Με μ.ο. αποδοχών 1.500€ :1.025€
Με μ.ο. αποδοχών 1.200€: 897€

Με 35 έτη ασφάλισης

Με μ.ο. αποδοχών 1.200€: σύνταξη 789€
Με μ.ο. αποδοχών 1.500€: σύνταξη 891€
Με μ.ο. αποδοχών 2.000€: σύνταξη 1.060€

Με 30 έτη ασφάλισης

Με μ.ο. αποδοχών 1.200€: σύνταξη 700€
Με μ.ο. αποδοχών 1.300€: σύνταξη 726€

Με μ.ο. αποδοχών 1.800€: σύνταξη 858€

Με 25 έτη ασφάλισης

Με μ.ο. αποδοχών 1.100€: σύνταξη 611€
Με μ.ο. αποδοχών 1.200€: σύνταξη 632€
Με μ.ο. αποδοχών 1.500€: σύνταξη 694€

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

Και στις επικουρικές θα γίνει επανυπολογισμός - προβλέπονται περικοπές εφόσον δίνουν υψηλότερο εισόδημα μαζί με τις κύριες - με συντελεστή 0,45% για κάθε χρόνο με αποτέλεσμα το ποσοστό αναπλήρωσης να πέσει ακόμα πιό κάτω από το 20%.
Να σημειώσουμε βέβαια ότι στο δικό μας ταμείο ΤΕΑΠ-ΕΛ-ΤΑ το ποσοστό είναι ήδη χαμηλότερο και ο μέσος όρος της επικουρικής ο μικρότερος σε όλα τα επικουρικά.

Τι συμφέρει να κάνουν όσοι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα;

Όσοι αποχωρήσουν πριν την ψήφιση του νέου νόμου και παίρνουν άμεσα σύνταξη, αυτή θα υπολογιστεί με τον παλαιό τρόπο και άρα θα έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος σε σχέση με όσους αποχωρήσουν μετά.

Δεν συμφέρει η επιλογή συνταξιοδότησης με μειωμένη σύνταξη (πρόωρη σε μικρότερη ηλικία).

Σε κάθε περίπτωση οικονομικό είναι το πρόβλημα και ο καθένας κάνει τις επιλογές του με τα δικά του κριτήρια.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν ας προσγειωθούμε στη νέα πραγματικότητα, να δούμε που και αν θα καταλήξει η συνήθης <<σκληρή >>διαπραγμάτευση, η αξιολόγηση, η ψήφιση όλων αυτών...
Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού θα γίνει και για όσους είναι ήδη συνταξιούχοι αλλά θα εφαρμοστεί πιθανόν σταδιακά από το 2018.
Αυτά προς το παρόν, ψυχραιμία και καλό κουράγιο.
Να σας ενημερώσουμε πως μετά την ψήφιση του νόμου και εφόσον έχουμε την πλήρη εικόνα και για τα ποσά των συντάξεων, το αρμόδιο τμήμα της Π.ΟΣ.Τ. θα σας γνωρίσει όλες τις νέες ρυθμίσεις τόσο για τα όρια ηλικίας όσο και για όλες τις πτυχές των αλλαγών.