ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ;

 ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ;

 


Που θα πάνε οι συντάξεις;

Πως θα υπολογίζονται;
Σε ανασφάλεια ξανά οι ασφαλισμένοι
Το σχέδιο κυβέρνησης - δανειστών για τις περικοπές

Ενώ αναμένεται η τελική συμφωνία τρόϊκας και κυβέρνησης, με χρονοδιάγραμμα μάλλον εντός Απριλίου, σε αβεβαιότητα βρίσκονται χιλιάδες ασφαλισμένοι.
Η τελική πρόταση της κυβέρνησης δεν είναι ακόμα σαφής και κυκλοφορούν πολλά σενάρια.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορούν να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Δηλαδή: Ηλικία και έτη ασφάλισης

Έτσι, πολλοί συνάδελφοι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν ποια είναι η ορθή επιλογή γιατί το τοπίο είναι ακόμα θολό ως προς τον ακριβή υπολογισμό των συντάξεων και για ποιούς θα ισχύσει, μάλλον μετά την ψήφιση του νέου νόμου.
Ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνει με το νέο τρόπο και για τους ήδη συνταξιούχους αλλά θα εφαρμοστεί πιθανόν από το 2018 και μετά.
Τα κριτήρια λοιπόν για τον καθένα είναι ιδιαίτερα, οικονομικά, εργασιακά, οικογενειακά κ.λ.π.
Το μόνο σίγουρο είναι πως ο μισθός με τη σύνταξη θα έχει μεγάλη διαφορά.
Αυτό που παζαρεύεται τώρα, είναι πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις και όχι εάν θα μειωθούν (κύρια και επικουρική).
Γενικά εάν μία σύνταξη σήμερα έχει αναπλήρωση μισθού σε ποσοστό 60% -  65%, με το νέο τρόπο υπολογισμού θα πάει 50% - 53% με τάσεις περαιτέρω μείωσης σταδιακά.
Όλη η <<διαπραγμάτευση>> γίνεται αν θα εξαφανιστούν σχεδόν οι επικουρικές και αν τελικά οι συντάξεις θα είναι σε λίγο επιδόματα πρόνοιας.
Είναι κατανοητό μετά από όλα αυτά, ότι δεν μπορούμε να συμβουλεύσουμε τον καθένα τι πρέπει να κάνει.
Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε όμως με όσες δυνατότητες (γνωστικές και μαντικές) έχουμε, είναι να σας ενημερώνουμε για το γενικό πλαίσιο και τα πιθανά σενάρια και εσείς αποφασίζετε με περίσκεψη και χωρίς βιασύνη.
Το πότε μπορείτε να αποχωρήσετε και σε ποιο όριο ηλικίας, το γνωρίζετε ή το πληροφορείστε και από τις ηλεκτρονικές σελίδες της Π.Ο.Σ.Τ. (postnet.gr) και από την συνεχή μας ενημέρωση στο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων και σύμφωνα με το ν.4336/2015.

Τα όρια ηλικίας τελείωσαν.
Αυτό που συζητείται τώρα είναι το μέγεθος των περικοπών στο σύνολο των συντάξεων.

Για να έχετε μία εικόνα με μικρές μάλλον αποκλίσεις, δείτε τις διαφορές με το παλαιό και το νέο σύστημα και
με τους αρχικούς συντελεστές που μάλλον θα αλλάξουν.


Σύνταξη (εθνική και αναλογική) με 35 έτη στις ΔΕΚΟ

Αποδοχές

Παλαιό
καθεστώς

Νέο
καθεστώς

Ποσό
μείωσης

Ποσοστό
%

2.000€

1.211,22

1.066,33

-144,89

-11,96

2.100€

1.251,66

1.101,60

-150,06

-11,98

2.300€

1.332,47

1.172,14

-160,33

-12,03

2.500€

1.339,50

1.242,68

-96,82

-7,22


Επειδή τώρα το σύστημα υπολογισμού της σύνταξης είναι σύνθετο και θα γίνει σε λίγο πολυδαίδαλο και ακατανόητο, τουλάχιστον για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, αυτό αφήστε το στο ηλεκτρονικό σύστημα υπολογισμού.
Εσείς πρέπει να γνωρίζετε τι θα παίρνετε στο χέρι πλέον.

ΠΡΟΣΟΧΗ: να λάβετε υπόψη σας ότι όταν μιλάμε για αποδοχές πρέπει να υπολογίζετε το μέσο όρο μισθού όλου του εργασιακού βίου ή της τελευταίας 20ετίας όπως γράφεται επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία και θα δούμε που θα καταλήξει η πρόταση.

Άρα εάν έχει κάποιος  μισθό 2.000€, ο υπολογισμός επί του μέσου όρου πέφτει πολύ χαμηλότερα…
Σημασία λοιπόν για τον υποψήφιο ή για τον ήδη συνταξιούχο έχει το τελικό ποσό της σύνταξης από την κύρια και την επικουρική.
Οι μειώσεις είναι σίγουρες και παίζεται ένα επικοινωνιακό παιχνίδι πόσο θα είναι και εάν θα είναι από την κύρια ή την επικουρική.
Σαν και το τι μπαίνει στην τσέπη του συνταξιούχου κάθε μήνα έχει σημασία από ποια πηγή.

Παράδειγμα:
Ασφαλισμένος με 35 έτη θα έπαιρνε συνολικά περίπου 2.300€ τουλάχιστον (κύρια και επικουρική) πριν τις μειώσεις από το 2010 και μετά, παίρνει στο χέρι περίπου 1350€ και σε λίγο θα παίρνει κοντά στα 1.200€ και θεωρείται πλούσιος σύμφωνα με τα νέα στάνταρ της αριστερής μας κυβέρνησης.
Όσο για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αυτές ούτως ή άλλως γίνονται απαγορευτικές αφού και με το νέο επί πλέον  πρόστιμο του 10% που ήρθε με νόμο το 2015 φτάνουν στο -40% για πέντε έτη νωρίτερα από την ηλικία για πλήρη σύνταξη ( 0,5/μήνα, 6% ανά έτος + 10% μέχρι να συμπληρωθεί η νέα ηλικία για πλήρη σύνταξη.
Όσοι/ες είχαν μόνο την ηλικία για μειωμένη σύνταξη μέχρι 18/8/2015, επιβαρύνονται ανάλογο ποσοστό σύμφωνα με τα νέα όρια ηλικίας αλλά δεν χρεώνονται και το καπέλο του 10%.
Τα υπόλοιπα που λέγονται από υπεύθυνους και ανεύθυνους είναι παραμύθια και ψέματα για κατανάλωση.  
Έτσι, για να γνωρίζετε, σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού στο χώρο μας κυμαίνεται γύρω στο 59% έως 61% με 35 έτη ασφάλισης.
Με την νέα πρόταση θα κυμαίνεται γύρω στο 51% με 53%.
Βέβαια πρέπει να περιμένουμε την τελική πρόταση και την ψήφιση του νόμου για να έχουμε την πλήρη εικόνα.
Η αλήθεια όμως είναι ότι τόσο άμεσα όσο και σταδιακά στο μέλλον, εφόσον η σύνταξη θα υπολογίζεται με το νέο σύστημα οι απώλειες είναι δεδομένες και μεγάλες.
Όταν λέμε νέο τρόπο, αναφερόμαστε στην ήδη ψηφισμένη διάταξη με το ν.4337/2015 που λέει ότι όποιος αποχωρεί μετά την ψήφιση του νέου νόμου - και άσχετα εάν είχε θεμελιωμένο δικαίωμα μέχρι 31/12/2014  όπως όριζε ο ν.3863/2010 - η σύνταξή του θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης και βέβαια για τα έτη μετά το 2011 θα παίρνει βασική και αναλογική σύνταξη.
Η πρόταση της κυβέρνησης σε λίγο θα εξειδικευτεί και θα γίνει νόμος του κράτους που θα περιγράφει το νέο τοπίο ως πρός τον ακριβή τρόπο υπολογισμού και το ύψος των συντάξεων (κύριαςκαι επικουρικής).
Τόσο οι νέοι μειωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης του μισθού ανά έτος και κυρίως ο υπολογισμός στο μέσο όρο μισθού ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου και όχι στον τελευταίο μισθό όπως ίσχυε στο ταμείο μας, κατανοείτε τι αποτέλεσμα θα έχει.
Τώρα, το σενάριο που λέει ότι σε ένα άθροισμα 1.400€ κύριας και επικουρικής θα περικοπεί ένα ποσό μόνο από την επικουρική για να ικανοποιηθεί η κυβέρνηση που λέει ότι δεν θα περικούν οι κύριες συντάξεις μόνο κλαυσίγελο προκαλεί.
Άρα ο προβληματισμός μπαίνει για όσους έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα (ηλικία και έτη ασφάλισης) που μπορούν να αποχωρήσουν και πρίν το νόμο και να πάρουν άμεσα σύνταξη.

Ποιές είναι οι τελευταίες πληροφορίες για το τελικό σχέδιο

ΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Εθνική σύνταξη στα 384€ για 20 έτη ασφάλισης και άνω.
Για 15 έτη ασφάλισης 345€ και
κλιμάκωση 2% κατ' έτος για το διάστημα από το 15ο έως το 19ο έτος ασφάλισης.
Eδώ όμως πρέπει να σημειωθεί ότι σημασία έχει πότε θα δίνεται το ποσό αυτό δηλ. σε ποιά ηλικία;
στα στα 65, στα 67;
Γιατί αν θα δίνεται μειωμένη σε μικρότερο όριο ηλικίας θα συμπαρασύρει και τα ποσά του συνόλου των συντάξεων.

ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Στην εθνική σύνταξη θα προστίθεται η αναλογική σύνταξη που έχει προκύψει από τις εισφορές του εργαζόμενου.
Το ποσοστό αναπλήρωσης εξαρτάται από την τελική συμφωνία που θα έρθει και τα σενάρια αρχίζουν από 0,45 - 0,80 για την 15ετία και φτάνουν στο 2% - 2,40% για 40 - 42 έτη ασφάλισης.

ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Μείωση του ανώτατου πλαφόν κύριας σύνταξης σατ 2.304€ (6πλάσιο της εθνικής σύνταξης) από τα 2.773€ που είναι σήμερα.
Ανώτατο πλαφόν πολλαπλών συντάξεων στα 3.072€ από τα 3.680€ σήμερα.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Αύξηση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών κατά 1% - 1,5%.
Μείωση των επικουρικών συντάξεων από 2% - 40% στις περιπτώσεις που το σύνολο κύριας και επικουρικής ξεπερνάει τα 1.400€.
Η μείωση θα γίνεται από την επικουρική.... για να μη λέμε ότι μειώθηκαν οι κύριες συντάξεις.

Πρωτότυπη αριστερή αλχημεία...
Είναι η ίδια συνταγή για την κατάργηση των μνημονίων με ένα άρθρο, τον κατώτατο μισθό των 751€ που ήταν φτώχειας και τώρα είναι 300€ - 400€ και τόσα άλλα που ειπώθηκαν χωρίς ευθύνη και ντροπή.
Όπως και να βαφτιστούν πάντως και οι νέες περικοπές, δεν υποτιμάται η κοινή νοημοσύνη και οι εργαζόμενοι μαζί με τους συνταξιούχους γνωρίζουν πλέον πολύ καλά τι μισθούς έπαιρναν, τι συντάξεις δικαιούνταν και που καταλήγουν.
Στον λογαριασμό μετράει το τελικό ποσό που μπαίνει κάθε μήνα.
Οι διαφορές είναι περίπου αυτές που σας γράφουμε σύμφωνα με τα σενάρια που γράφονται και διαρρέουν, που σημαίνει ότι εξαρτάται από τον κάθε ασφαλισμένο και με τα δικά του δεδομένα τι θα κάνει εφόσον έχει την επιλογή βέβαια.
Η απόφαση πλέον για αποχώρηση θέλει πού σκέψη και εφόσον υπάρχουν ακόμα ικανοποιητικοί μισθοί, για όσους έχουν δουλειά, η σύνταξη στην εποχή μας γίνεται συνταξούλα μετά τις μειώσεις, τη φορολογία, τις αυξήσεις ειφορών ασθενείας κ.λ.π..

Τι γίνεται εάν κάποιος αποχωρήσει πριν την ψήφιση του νόμου;

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η σύνταξη τώρα θα υπολογιστεί με το παλαιό σύστημα αλλά θα γίνει και στους παλαιούς συνταξιούχους ο επανυπολογισμός με τον νέο τρόπο, διατηρώντας ως προσωπική διαφορά το επί πλέον ποσό που προκύπτει με το νέο τρόπο, ως το 2018 μέχρι να γίνει η σύγκλιση...

Αποχώρηση τώρα αλλά συμπλήρωση των προύποθέσεων συνταξιοδότησης μετά το νόμο.

Εάν κάποιος ασφαλισμένος έχει τα έτη ασφάλισης και αναμένει τη συμπλήρωση της ηλικίας που θα γίνει μετά την ψήφιση του νόμου τότε το ταμείο θα κάνει τον υπολογισμό με το νέο νομικό πλαίσιο.
Δηλαδή μπορεί να αποχωρήσει κάποιος που έχει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και να πάρει σύνταξη όταν συμπληρώσει το απαιτούμενο νέο όριο ηλικίας ( αναστολή καταβολής σύνταξης) αλλά η σύνταξη θα υπολογιστεί με τον τρόπο που ισχύει το χρόνο έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης εφόσον τότε συμπληρώνονται όλες οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Αυτά εφαρμόζονται από το ταμείο όπου πρέπει να απαυθύνεστε πάντα και ιδιαίτερα τώρα που όλα είναι σε αβεβαιότητα.
Τι να πουν βέβαια και οι νέοι που είτε είναι άνεργοι είτε έχουν μισό μισθό, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία….
Υπάρχει όραμα;
Υπάρχει σχέδιο για έξοδο από την κρίση;
Υπάρχει ελπίδα;
Αν υπήρχε έστω το ποτήρι θα έπρεπε να το βλέπουμε μισογεμάτο αλλά δεν φαίνεται τίποτα στο ορίζοντα.