ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΣΤ 30/12/2010

 

              ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 
 
Την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ.
Στην έναρξη της συνεδρίασης παραιτήθηκε- λόγω συνταξιοδότησης ο Γραμματέας Οικονομικού Νίκος Ψυχαλάκης. Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και της Ε.Ε. της ΠΟΣΤ και του ΕΚΑ με πολύ μεγάλη προσφορά. Για τη δράση του, τη συνεισφορά του, τους αγώνες του και το ήθος του τον ευχαριστούμε για όλα αυτά τα χρόνια που ήταν κοντά μας και του ευχόμαστε προσωπική ευτυχία και καλή συνέχεια. Είμαστε σίγουροι, ότι θα συνεχίσει να είναι δίπλα μας και μετά την συνταξιοδότησή του.
Την θέση του συναδέλφου Νίκου Ψυχαλάκη στο Δ.Σ. πήρε ο Ευθύμης Μπουντούλας από τις Ταχυμεταφορές, ενώ νέο μέλος της Ε.Ε. είναι ο Σπύρος Μακρυγιάννης, που θα είναι και ο νέος Γραμματέας Οικονομικού.
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με:
§        Την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών στα ΕΛ.ΤΑ.
§        Το Νέο Ταχυδρομικό Νόμο.
§        Τη σύσταση της Επιτροπής από πλευράς Υπουργείου για το εύρος του Δικτύου, που μας αφορά άμεσα στο σκέλος του κοινωνικού κόστους του Δικτύου, που πρέπει να καλύπτει το κράτος.
§        Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων εξορθολογισμού στην επιχείρηση  που θα βοηθήσουν στο ξεπέρασμα της κρίσης.
§        Την εξέλιξη της απογραφής των συνταξιούχων του ΟΓΑ. Υπήρξε πράγματι μια σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων και των αρμοδίων υπηρεσιών της Διοίκησης που αποφέρει μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα διαψεύδοντας για μια ακόμα φορά τις γνωστές Κασσάνδρες του χώρου μας. Αυτήν την περίοδο συνεχίζεται η απογραφή για την εξυπηρέτηση από τον ΕΛ.ΤΑ του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού συνταξιούχων (ένταξη στο Giro και έκδοση αριθμού IBAN). Όλη αυτή η προσπάθεια και το τελικό αποτέλεσμα θα θωρακίσει το Δίκτυο και θα ενισχύσει τα έσοδα του ΕΛ.ΤΑ.
Φαίνεται ότι φέτος κερδίζουμε το στοίχημα και  ο οργανισμός θα ξανακλείσει με θετικό οικονομικό αποτέλεσμα. Η κερδοφορία και η οικονομική βιωσιμότητα του οργανισμού παραμένει για μας μια στρατηγική επιλογή γιατί συνδέεται άμεσα με το μέλλον της επιχείρησης, την προστασία των θέσεων εργασίας και των μισθών μας.
Από την πλευρά μας αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα και έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις με ευθύνη και κόστος, που θα μπορούν να εξορθολογήσουν τις τυχόν στρεβλώσεις που αφορούν όλο το φάσμα λειτουργίας του ΕΛ.ΤΑ, τόσο σε επιτελικές Διοικητικές μονάδες, όσο και μονάδες παραγωγής. Θα πρέπει να γίνει όμως μέσα από εμπεριστατωμένες μελέτες, ουσιαστική παρέμβαση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία στους τομείς:
§        Διοίκησης
§        Διανομής
§        Διαβιβάσεων
§        Κομβικών Κέντρων
§        Καταστημάτων Συναλλαγής
Σε αυτό το πλαίσιο, ορίστηκαν ήδη συναντήσεις σε διμερές και τριμερές επίπεδο με την Διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ και το αρμόδιο Υπουργείο για την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι αλλαγές αυτές είναι ούτως ή άλλως αναγκαίες στη μεταβατική αυτή περίοδο της κρίσης για την ανταγωνιστικότητα του ΕΛ.ΤΑ, πολύ περισσότερο τώρα που η επιστολή του Υπουργού Οικονομικών είναι η νέα απειλή για τους μισθούς μας.
Ο ΕΛ.ΤΑ, ως γνωστόν, όπως είχαμε ενημερώσει αρχικά, δε συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο σχετικά με τις περικοπές αλλά στη συνέχεια όλα είναι ανοιχτά σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής του βασικού μετόχου.  Οι εργαζόμενοι έχουν δώσει πολύ περισσότερα από τις αντοχές τους και την ευθύνη που τους αναλογεί.
Σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία που επιχειρείται εκ νέου συρρίκνωση στο εισόδημα των εργαζομένων, αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ΠΟΣΤ η όποια προσπάθεια στοχεύει στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών μας. Γι’ αυτό καλούμε τη Διοίκηση του ΕΛ.ΤΑ και το βασικό μέτοχο να μην τολμήσουν νέες περικοπές.
Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα  γιατί η νέα χρονιά προβλέπεται, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, να είναι η χρονιά που θα κρίνει το μέλλον του Ταχυδρομείου.
Καλή χρονιά σε όλους τους συναδέλφους. Με υγεία και ευτυχία.