ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ - META TO ΠΟΡΙΣΜΑ ΜΠΑΙΝΕΙ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ

AΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Το παρόν και το μέλλον του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης

Με το πόρισμα ήρθε το τέλος της Κοινωνικής Ασφάλισης
(ή της Ασφάλισης όπως την γνωρίζαμε).

Με το πόρισμα της λεγόμενης <<επιτροπής σοφών>> δεν καταργείται απλά η Κοινωνική Ασφάλιση, όση είχε απομείνει, αλλά μπαίνει η ταφόπλακα γενικά στην Ασφάλιση και τις συντάξεις.
Ήθελε πολύ τόλμη και <<σοφία>> για να πείς ότι το σύστημα θα είναι βιώσιμο όταν δεν θα υπάρχουν συντάξεις;
Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο ένα οικονομικό μέγεθος όπως αντιμετωπίζεται ξανά και ξανά.
Δεν περιμέναμε; όμως, από μία αριστερή κυβέρνηση όπως οι ίδιοι λένε ότι είναι...( το πιό σύντομο ανέκδοτο), να κάνει τέτοια κατεδάφιση σε τόσο λίγο χρόνο. 
Όταν γίνονταν οι περικοπές επί τόσα χρόνια και οι άλλοι τα ίδια λέγανε... ενώ εσείς σύντροφοι τους καταγγέλατε λέγοντας ότι με ένα άρθρο όλα θα ομαλοποιηθούν σε μία νύχτα σχεδόν.
Πόσο γρήγορα τα ξεχάσατε και γίνατε υπάκουα προβατάκια στους λύκους, εταίρους, τροϊκανούς, εκβιαστές και όπως αλλοιώς βαφτίζονται.
Τώρα η φιλολαϊκή κυβέρνηση δεν κάνει παρεμβάσεις στο σύστημα αλλά το διαλύει, το καταργεί, εξοντώνοντας εκατομμύρια ασφαλισμένους, νύν και μελλοντικούς συνταξιούχους. 
Απουσιάζει παντελώς η πολιτική και Κοινωνική διάσταση από τις προτάσεις και τις αλλαγές που ήδη έγιναν και έρχονται που σημαίνει ότι σε μία χώρα φτωχοποιημένη που υλοποιούνται σχέδια εξωθεσμικών παραγόντων μπαίνει και θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας.
Εάν δε, υλοποιηθούν οι προτάσεις των<<σοφών>> που δημοσιοποιήθηκαν, έστω και εν μέρει, ξεχάστε τις συντάξεις, την ασφάλιση και την εγγύηση του Κράτους παρά την πρόβλεψη του συντάγματος.
Δεν μιλάμε για τις ενοποιήσεις, τις οργανωτικές, λειτουργικές και άλλες παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού που απαιτούνται που θάναι πιθανόν σε όφελος και των ασφαλισμένων.
Μιλάμε για τη ισοπεδωτική λογική στις παροχές στα κατώτερα επίπεδα για όλους, άσχετα με τις εισφορές και τα έτη ασφάλισης.
Επικαλείται δε συνεχώς ο αρμόδιος υπουργός πως θα προστατέψει τις μικρές συντάξεις.
Μά όλες μικρές τις κάνετε πλέον... σε ιθαγενείς απευθύνεστε και σε αμνήμονες;
Τόσα ψέματα και αφερεγγυότητα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν έχουμε ξαναζήσει.
Έτσι λοιπόν, με τις νέες... φιλολαϊκές προτάσεις, τη βασική σύνταξη των 360€ που θα δίνει; το Κράτος μετά τα 67 πλέον, δεν θα την παίρνουν όσοι έχουν ένα σπίτι, κάποιες καταθέσεις, ένα εισόδημα από ενοίκιο, δηλ. οι πλούσιοι φτωχοποιημένοι...
Θα παίρνουν μόνο ένα μέρος ανάλογα με τις εισφορές και τα χρόνια ασφάλισης και με αναπλήρωση μέχρι 50% - 55% από 80% που είναι σήμερα.
Πλήρωνες μεγάλες εισφορές για χρόνια σε κάποιο ταμείο;
Δεν έχει σημασία.
Οι παροχές θα είναι ίδιες για όλους γιατί τώρα πάνε όλοι σε ένα ταμείο είτε πρόκειτε για παλαιούς είτε για νέους συνταξιούχους.
Η δικαιοσύνη στην πλήρη εφαρμογή της.
Για ποιό λόγο λοιπόν να ασφαλίζεται κάποιος υποχρεωτικά και με μεγάλες εισφορές χωρίς καμμία εγγύηση από το Κράτος;
Μήπως πριμοδοτείτε κρυφά και φανερά, για όσους μπορούν, την ιδιωτική ασφάλιση;
Μη ψάχνετε λεπτομέρειες αγαπητοί συνάδελφοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι μήπως γλυτώσει κανείς.
Δεν υπάρχει παράθυρο και σωτηρία για κανέναν.
Όσο για τα όρια ηλικίας... καλά να είστε και να έχετε δουλειά.
Όλοι σταδιακά στα 67 και βάλε.
Όσοι θα έχουν 40 έτη ασφάλισης θα μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 62.
Οι πρίν το 1983 σταδιακά πάνε στα 62 με επί πλέον ένα 6μηνο ανάλογα πότε συμπληρώνουν την ηλικία των 58 ετών, όπως αναλύουμε σε άλλη ανάρτησή μας.
Το πρόστιμο για πρόωρη αποχώρηση θα φτάνει μέχρι 40% (6% για κάθε έτος και 10% καπέλο) για μία 5ετία που αποχωρεί κάποιος νωρίτερα αλλά από το νέο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη.
Παντού αντικίνητρα ασφάλισης και συνταξιοδότησης.

Λεγαμε και γράφαμε την πρόσφατη εποχή των μνημονίων για Αρμαγεδώνα, για κατεδάφιση του Σ.Κ.Α., για μεσαίωνα κ.λ.π..
Δεν είχαμε φανταστεί μάλλον τι μας περίμενε την νέα εποχή που έχει ήδη αρχίσει με την πρώτη, ή δεύτερη φορά <<αριστερά>>.
Ότι δεν τόλμησαν οι προηγούμενες νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις να φέρουν για ψήφιση (γιατί δεν θα πέρναγαν), το κάνουν πράξη οι αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί για να επιβεβαιώσουν την θεωρία και την πρακτική που ισχύει πως τα πιό σκληρά μέτρα περνάνε πιό εύκολα από τις λεγόμενες σοσιαλιστικές, αριστερές, προδευτικές δυνάμεις.
Γιατί αποροφούν καλλίτερα τους κοινωνικούς κραδασμούς, έχουν ακόμα στην περίπτωσή της χώρας μας την ανοχή έναντι του απελθόντος χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, περιβάλλουν με ωραίο λεκτικά περιτύλιγμα το πακέτο και στο σερβίρουν αφού το φορτώνουν με φτηνές δικαιολογίες σε εξωγενείς παράγοντες και στους άλλους...


Έρχεται, ήρθε, το αληθινό πρόσωπο της κρίσης.
Ολοκληρώνεται με το αριστερό 3ο μνημόνιο αλλά με κοινωνικό πρόσημο όπως λένε οι αρμόδιοι...
Φαίνεται ότι πλησιάζουν γοργά οι μέρες όπου το υπουργείο Εργασίας θα κληθεί να παρουσιάσει και να ψηφιστεί το τελικό σχέδιό του για το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας.
Ήδη στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε προς διαβούλευση, περιγράφονται με δραματικό τρόπο οι δυσμενείς εξελίξεις σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, της ανεργίας και του ασφαλιστικού ιδιαίτερα που είναι το θέμα μας εδώ.
Ένα μοντέλο που  περιγράφεται και στο πόρισμα της <<Επιτροπής Σοφών>> πλέον και το οποίο θα πρέπει στη συνέχεια να εξειδικευτεί περαιτέρω, που σημαίνει κοστολόγηση με όσο γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Εκεί ακριβώς θα αντιληφθεί ο κάθε ασφαλισμένος τι τον περιμένει για τα επόμενα χρόνια.
Οι περισσότεροι θα διαπιστώσουν ότι για να συνταξιοδοτηθούν, τα χρόνια ασφάλισης θα αυξηθούν σημαντικά, όπως επίσης και τα όρια ηλικίας.
Σχετικοί πίνακες έχουν δημοσιευτεί επίσημα ήδη μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου, 19/08/2015, και θα ακολουθήσουν αναλυτικοί ανά κατηγορία ασφαλισμένων για το χώρο μας, μετά την έκδοση των ανάλογων εγκυκλίων που θα κάνουν σαφές το τοπίο γιατί υπάρχουν αρκετά θολά σημεία για κάποιες περιπτώσεις γενικά και ειδικά.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα νέα όρια ηλικίας ισχύουν από 19/8/2015.
Άρα, όσοι μέχρι 18/8/2015 έχουν την ηλικία και τα έτη ασφάλισης για πλήρη ή μειωμένη σύνταξη ή την 35ετία Χ.Ο.Η. οι πριν το 1983 ασφαλισμένοι, έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αποχωρούν οποτεδήποτε χωρίς να θίγονται ως προς τα όρια ηλικίας.
Μετά την ημερομηνία αυτή για τους μέχρι 31/12/1982 ασφαλισμένους, μπαίνει όριο ηλικίας το 58ο έτος και ένα 6μηνο επι πλέον στην ηλικία ανάλογα με το έτος που συμπληρώνεται το 58ο έτος έως τα 62 ως εξής:
58 ετών μετά την 19/8/2015 έως 31/12/2015 στα 58,5
58 ετών το 2016: στα 59
58 ετών το 2017: στα 59,5 κ.ο.κ. έως τα 62
Αναλυτικούς πίνακες έχουμε στις ενότητες ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό της Π.Ο.Σ.Τ.

Ελπίζουμε μέχρι το τέλος να μη επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο όσα προβλέπονται για τον υπολογισμό των συντάξεων, το πρόστιμο για την πρόωρη συνταξιοδότηση, τα όρια ηλικίας, την αναστολή καταβολής της σύνταξης κ.λ.π. γιατί δεν είμαστε σίγουροι για τίποτα πλέον αφού άλλα λένε, άλλα εννοούν και άλλα κάνουν.
Σύνταξη με αναστολή:
Όπως ειναι γνωστό υπάρχει και το καθεστώς της σύνταξης με αναστολή και μόνο για πλήρη σύνταξη στις περιπτώσεις π.χ. των μητέρων ανηλίκου με 25ετία.
Αποχωρούσαν δηλ. νωρίτερα από το προβλεπόμενο όριο ηλικίας μετά από αίτησή τους στο ταμείο, εκδίδεται συνταξιοδοτική απόφαση και η σύνταξη καταβάλεται όταν συμπληρωθεί το ανάλογο όριο ηλικίας.
Το νέο ασφαλιστικό δεν αναφέρεται στο θέμα αυτό που σημαίνει ότι δεν αλλάζει κάτι.
Όσοι ασφαλισμένοι λοιπόν έχουν κάνει αίτηση πρίν τις 19/8/2015 για σύνταξη με αναστολή, θα πάρουν τη σύνταξη στο όριο ηλικίας που προβλέπονταν πριν το νόμο.
Όσοι όμως κάνουν αίτηση μετά το νόμο, θα πάρουν τη σύνταξη σύμφωνα με τα νέα όρια ηλικίας.
Πάντα όμως, επειδή όλα αυτά, με τα νέα όρια και άλλες διατάξεις, χρήζουν και επίσημης απάντησης από τα αρμόδια ταμεία που πρέπει να απευθύνονται οι ασφαλσιμένοι άσχετα με τη δική μας ενημέρωση και ερμηνεία.

Άλλοι θα καταλάβουν ότι ακόμα και όταν περάσουν στην πλευρά των συνταξιούχων, η σύνταξη που θα λάβουν θα είναι πολύ μικρότερη από εκείνη που περίμεναν και κυρίως απο αυτή που άξιζαν.
Μη ξεχνάμε τις μεγάλες και πολύχρονες εισφορές που εξακολουθούν να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι στα λεγόμενα ειδικά ταμεία για να πάρουν στο τέλος τι;
Η αναδιανομή που γίνεται βίαια στις συντάξεις, ανατρέπει την αρχή της ανταποδοτικότητας, επιβραβεύει την εισφοροδιαφυγή και τιμωρεί την ασφαλιστκή συνέπεια.
Στην Κοινωνική Ασφάλιση, η δικαιοσύνη δεν εξαντλείται στον άξονα πλούσιοι - φτωχοί, μεγάλες, μεσαίες και μικρές συντάξεις και στο τέλος όλοι στο ίδιο κατώτερο επίπεδο.
Εξίσου σημαντική είναι και η διάσταση της ανταπόδοσης για ατομική προσπάθεια μέσω των εισφορών.

Όταν δεν ισχύει αυτό, τότε για ποιό λόγο ο ασφαλισμένος και ο εργοδότης να επιλέξουν αυξημένες εισφορές σε μεγαλύτερους μισθούς εάν δεν θα έχουν όφελος και στο ποσό της σύνταξης άσχετα με τα έτη ασφάλισης και τι πλήρωσαν διαχρονικά;
Δεν ωθούνται έτσι στην εισφοροδιαφυγή και τα ταμεία σε απώλεια εσόδων;
Δεν είναι σωστό να κάνουμε χρήση του όρου <<φιλοδώρημα>> όταν αναφερόμαστε σε συντάξεις αλλά η πραγματικότητα είναι πως στο εξής οι καταβαλλόμενες συντάξεις θα υποχωρούν συνεχώς.
Ήδη έχουμε περίπου μείωση 50% στις κύριες και 60% τουλάχιστον στις επικουρικές για όσο δίνονται ακόμα αυτές.
Η εξισορρόπηση εισφορών παροχών θα γίνει μόνο προς τα κάτω αφού δεν υπάρχει τρόπος για το αντίθετο.
Είτε εργάζεται κάποιος 35 - 40 χρόνια είτε πολύ λιγότερα θα συγκλίνουν στα ίδια ποσά πλέον.

Κάτι τέτοιο, ποιά ιδελογία, ποιά δικαιοσύνη, ποιό μοντέλο Κοινωνικής ασφάλισης το επιτρέπει και με επίκληση κοινωνικού προσήμου από την σημερινή κυβέρνηση;
Δηλαδή τι διαφορετικό έκαναν οι προηγούμενοι που εφάρμοζαν νεοφιλελεύθερη πολιτική;
Όταν μάλιστα έρχονται νέες επώδυνες περικοπές στις βαφτισμένες  <<μεγάλες συντάξεις>> άνω των 1000€ με την επικουρική από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ποιά διαφορά έχει η πολιτική μιας αριστερής κυβέρνησης από τις προτεινόμενες αλλαγές από το Δ.Ν.Τ. και τους άλλους <<εκβιαστές>> εταίρους;

Μία σύνταξη, η Εθνική σύνταξη, και φρένο στις συντάξεις, στα χαμηλότερα επίπεδα αφού το Κράτος αποσύρθηκε σταδιακά από την συμμετοχή του στη χρηματοδότηση του Συστήματος.
Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, ότι περιτύλιγμα και να μπεί από τους μάστορες στην επικοινωνία.

Σταματάει η έννοια της Κοινωνικής Ασφάλισης, έτσι δεν είναι;
Το έχουμε ξαναγράψει από την εποχή των μνημονίων πως το Σ.Κ.Α. θα είναι βιώσιμο όταν θα πάψουν να υπάρχουν αξιοπρεπείς συντάξεις ή συνταξιούχοι...
Μπήκαμε λοιπόν στην νέα εποχή, αφού στο μεταξύ... σκίστηκαν ή καταργήθηκαν τα μνημόνια, αποκαταστάθηκαν οι βάρβαρες ρυθμίσεις των προηγούμενων νόμων, σε λίγο (Χριστούγεννα)  θα πάρουν οι συνταξιούχοι τη 13η σύνταξη κ.λ.π.
Το πραγματικό πρόσωπο της κρίσης θα το βιώσει η γεννιά που τώρα εργάζεται και παράγει ή ίσως προσπαθεί να εργαστεί αλλά η ανεργία δεν της το επιτρέπει για πολλά χρόνια ακόμα.
Η κατάθεση του προϋπολογισμού άλλωστε προβλέπει επιδείνωση των δεικτών με ύφεση και ανεργία και για το επόμενο διάστημα μέχρι να φτάσει η αναμενόμενη ανάπτυξη που θα μας επαναφέρει βέβαια στα επίπεδα άλλων χρόνων.
Είναι φανερό πως η κυβέρνηση και οι υπουργοί πρέπει να στραφούν προς την ανάπτυξη και την απασχόληση και όχι να εστιάζουν πάντα στον εύκολο στόχο που είναι οι μισθοί και οι συντάξεις.

Δεν υπάρχουν πλέον μεσαίοι μισθοί και συντάξεις, έλεος πιά, οι πιό πολλοί φτωχοποιήθηκαν.
Δεν υπάρχει πάτος στο βιοτικό επίπεδο στη χώρα μας.
Τελικά μία πολιτική υπάρχει άσχετα ποιός κυβερνάει και πως αυτοπροσδιορίζεται, (δεξιός ή αριστερός);
Η μνημονιακή πολιτική;
Η πράξη και η εφαρμοζόμενη πολιτική δυστυχώς αυτό δείχνει.
Έγιναν εκλογές το Γενάρη για να καταργηθούν τα μνημονια και το Σεπτέμβρη για να εφαρμοστούν πιστά μαζί με το 3ο και επαχθέστερο.
Έτσι τώρα, εκτός από τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες του ανίκανου, ανεπαρκούς και χρεκοπημένου πολιτικού συστήματος, απλά θα βιώσουμε όλοι τη σκληρή πραγματικότητα που και οι ίδιοι διαμορφώσαμε ενίοτε με την ψήφο μας, με την ανοχή μας στα πολιτικά δρώμενα της τελευταίας μνημονιακής περιόδου και όχι μόνο.
Ακόμα, για να μαθαίνουμε, να θυμόμαστε την εποχή που επιχειρήθηκαν ηπιότερες αλλαγές στο Ασφαλιστικό (Γιανίτσης) κατεβήκαμε όλοι στο δρόμο και τώρα που ξεθεμελιώνονται τα πάντα, είμαστε στον καναπέ ή στην αποχή...

Τέτοιος κινηματκός <<ευνουχισμός>> και απαξίωση δεν ξανάγινε.
Η πραγματικότητα όμως είναι αρκετά οδυνηρή για μας κάνει ελπίζω να αντιληφθούμε λάθη και παραλείψεις.
Ήρθε η ώρα να κοιταχτούμε όλοι σαν κοινωνία στον καθρέφτη χωρίς μακιγιάζ ή φτιασιδώματα.
Χωρίς εξαιρέσεις και σκιές.
Χωρίς συντεχνιασμούς, ευνοϊκές διατάξεις, βολεμένους αλλά με δικαιοσύνη αληθινή.
Τότε ίσως καταλάβουμε τα λάθη των πολλών τελευταίων χρόνων που δυστυχώς κινδυνεύουν να στερήσουν και από τις επόμενες γεννιές, τα παιδιά μας, δουλειά και μια αξιοπρεπή σύνταξη όταν έρθει η ώρα.


Αυτό προϋποθέτει απασχόληση με ικανοποιητικούς μισθούς και ασφάλιση.

Χρέος μας λοιπόν, να αγωνιστούμε όλοι μαζί για ένα καλλίτερο αύριο,σε ένα Ευρωπαίκό περιβάλλον Δημοκρατίας, Κοινωνικής συνοχής και Αλληλεγγύης για τους αδύναμους, με σεβασμό και προτεραιότητα στα Ανθρώπινα δικαιώματα, με αρχές και  αξίες, με ισότητα, δικαιοσύνη και ευημερία για όλους τους λαούς.

Μετά από όσα έρχονται δεν έχει νόημα να ρωτάτε πολλοί συνάδελφοι εργαζόμενοι τι σύνταξη θα πάρετε.
Ότι έχει το ταμείο θα δίνει πλέον, η εγγύηση είναι η βασική των 360€ αλλά με εισοδηματικά κριτήρια και μετά ανάλογα με τις εισφορές και την ηλικία θα παίρνετε ότι σας αναλογεί.

Πρώτα ο εγγυημένος μισθός λοιπόν για όσους υπάρχει ακόμα και κουράγιο.


Γραμματεία Ασφαλιστικού της Π.Ο.Σ.Τ.