ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 3ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

 



Το τέλος της Κοινωνικής Ασφάλισης ήρθε...

Το 3ο μνημόνιο ολοκληρώνει την κατεδάφιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και μετατρέπει τις συντάξεις σε βοηθήματα, φτωχοποιώντας τους συνταξιούχους.


Δεμένες από… 20 τουλάχιστον πλευρές έχουν οι δανειστές τις μειώσεις στις συντάξεις, την αύξηση των ορίων ηλικίας και την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ή, διαφορετικά, 20 φορές απαρνήθηκε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης η κυβέρνηση Τσίπρα (με την θετική ψήφο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού) προκειμένου...

να διασφαλίσει κρατικά πλεονάσματα και έτσι να πληρωθούν οι δανειστές…

Στο παράρτημα του 3ου μνημονίου περιλαμβάνεται μια αναλυτική δέσμευση της ελληνικής διοίκησης, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και προσδιορισμένα βήματα στο χρόνο (οδικός χάρτης), για του «κούρεμα» των συντάξεων αρχής γενομένης, αναδρομικά, από την 1/1/2015 και με καταληκτική ημερομηνία την 1/1/2022.
Οπότε και ολοκληρώνεται η πορεία ανασκολοπισμού των ώριμων, κατοχυρωμένων και θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και την τελική συνταξιοδότηση στο 67ο έτος της ηλικίας.
(Εκτός από την περίπτωση ασφάλισης με 40 έτη, όπου ο συνταξιοδοτικός κίνδυνος επέρχεται στο 62ο έτος της ηλικίας).

Σε αυτό το βασανιστικό διάστημα, την επταετία (2015-2022) της κόλασης, η σύνταξη ως ποσοστό αναπλήρωσης (μέσος όρος αμοιβών κατά την τελευταία 5ετία) περιορίζεται στο 46% του μέσου συνταξιοδοτικού μισθού ( κάποιοι είναι πιό γεναιόδωροι και το ανεβάζουν στο 55 -65%), το ασφαλιστικό σύστημα δίνει παροχές αυστηρά σε βάσει τις καταβληθείσες εισφορές και, σε διαφορετική περίπτωση, μόνο με εισοδηματικούς κανόνες (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κατά της φτώχειας).
Τώρα, τι εισφορές πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι, πόσα χρόνια εργάζονταν και τι έπρεπε να παίρνουν πάνε περίπατο.
Όλοι θα κινούνται στα ίδια περίπου κατώτερα επίπεδα, για να μή πούμε ότι η βασική σύνταξη των 360€ και με την απαιτούμενη Κρατική εγγύηση βέβαια μας περιμένει σταδιακά εάν δεν αλλάξουν δραματικά τα πράγματα.
Δηλαδή να γίνουμε μία κανονική Κοινωνία και οικονομία και στην Ελλάδα...
Εννοούμε την έλευση της ανάπτυξης επιτέλους, τον τερματισμό της ύφεσης, την αύξηση της απασχόλησης, τους κανονικούς μισθούς, τις πληρωμές  εισφορών, την καταπολέμηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και ασφαλώς τη συμμετοχή του Κράτους στη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης πέρα από την ενίσχυσή του και από άλλες πηγές.
Εδάλλως, με την πορεία που παίρνει το δημογραφικό και η αύξηση των συνταξιούχων, με την αύξηση της ανεργίας και την επιδείνωση όλων των οικονομικών δεικτών, συντάξεις όπως τις γνωρίζαμε, όπως τις δικαιούνται οι εργαζόμενοι και τις περιμένουν, ξεχάστε τες...
Για να σωθεί υποτίθεται το ασφαλιστικό και νάναι βιώσιμο, πρέπει να θυσιαστούν οι συντάξεις και στο τέλος οι συνταξιούχοι με κάθε τρόπο...
Ξανά τώρα εφαρμόζεται η ίδια συνταγή.
Θυμάστε τι λέγονταν όταν εφαρμόζονταν αυτά τα μέτρα την πρώτη εποχή των μνημονίων...και τι έλεγε ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας;
Ότι το φάρμακο σκοτώνει τον ασθενή.
Τώρα κύριε Τσίπρα και όλη η κυβέρνηση βέβαια, που χορηγείται ιδιαίτερα ισχυρή δόση από το ίδιο φάρμακο, θα αναστηθεί ο ασθενής;
Όχι βέβαια, γιατί τα μέτρα αυτά θα αποτελειώσουν την κοινωνία και θα οδηγήσουν και την οικονομία σε ύφεση.
Παρά ταύτα συνεχίζεται το ίδιο αναποτελεσματικό και κοινωνιοκτόνο σενάριο και από την νέα κυβέρνηση της <<αριστεράς>> όπως η ίδια επαίρεται ότι είναι...
Η φαρσοκωμωδία στη πλήρη έκφρασή της, γιατί μετά το τέλος της Κοινωνικής Ασφάλισης, θέλουν να μας πούν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ότι ήρθε και το τέλος των ιδεολογιών, των κοινωνικών ανατροπών και των αριστερών πολιτικών.
Και το κάνουν αυτό, δηλ. υπέγραψαν και εφαρμόζουν πιστά το 3ο και επαχθέστερο μνημόνιο, αυτοί που λέγανε ότι θα σκίσουν ή θα καταργήσουν τα μνημόνια, και ότι ακολουθούν αριστερή πολιτική... στα πλαίσια όμως που έβαλαν οι δανειστές.

Ακολούθως, παρουσιάζουμε «γραμμή προς γραμμή» τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στις 13 Αυγούστου η ελληνική κυβέρνηση, τι σημαίνει κάθε αράδα του εν λόγω παραρτήματος το οποίο προσαρτηθεί στον νόμο 4336/2015 χωρίς συζήτηση, ανάλυση ή παρουσίαση.
Η υπογραφή του 3ου μνημονίου έγινε στις 19/8/2015 οπότε από τότε αρχίζει και η εφαρμογή των νέων ορίων ηλικίας.
Χωρίς  καν Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, άνευ έγκρισης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και, ουσιαστικά, θα αποτελεί τον μόνιμο μπούσουλα της τρόικας των δανειστών οι οποίοι –με αυτό το «παράρτημα ανά χείρας»- θα ελέγχουν και θα βαθμολογούν την ελληνική διοίκηση κατά τα επόμενα χρόνια
(μέχρι τουλάχιστον το 2018 που διαρκεί το πρόγραμμα - 3ο μνημόνιο).


Τι λέι το 3ο μνημόνιο για το ασφαλιστικό σε 20 σημεία

1. «Οι αρχές έχουν ήδη αυξήσει τις εισφορές υγείας των συνταξιούχων στο 6% για τις κύριες συντάξεις τους και εφάρμοσαν επίσης εισφορές υγείας ύψους 6% για τις επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιουλίου 2015»·
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να λέει ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις.
Αυτό δεν υπήρχε πριν, παρά μόνο το 4% στην κύρια σύνταξη...
Δεν μειώνει τις συντάξεις και μάλιστα με υπολογισμό στο αρχικό ποσό της κύριας και κόστος από 40 έως 60€ και πάνω το μήνα;

- Εννοεί: Περικοπές επιπλέον 2% στις κύριες συντάξεις επί της αρχικής σύνταξης (πράξη έκδοσης του οικείου ταμείου, επί των μεικτών δηλαδή και όχι των καταβλητέων μετά τις περικοπές των δύο μνημονίων) και επιπλέον νέα εισφορά 6% στις επικουρικές (εδώ η εισφορά προβλέπεται επί των σημερινά καταβαλλομένων, μετά δηλαδή τις περικοπές των μνημονίων).

2. «Θα υπαγάγουν στο ETEA από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 όλα τα ταμεία επικουρικών συντάξεων και θα διασφαλίσουν ότι όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από ίδιες εισφορές από την 1η Ιανουαρίου 2015».

- Όλα δηλ. τα επικουρικά ταμεία θα είναι υπό την διοίκηση του ΕΤΕΑ και επί των συντάξεων θα επιβληθεί περικοπή αποδοχών, αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου, ώστε να μην έχει δημιουργείται έλλειμμα χρήσης.
Θυμάστε την περιβόητη Ρήτρα μηδενικού ελλείματος που θα καταργούνταν;
Εδώ είναι.
Φέτος το ΕΤΕΑ υπολογίζεται ότι θα έχει έλλειμμα  άνω των 350 εκ. ευρώ. Αυτό συνεπάγεται νέα μείωση των επικουρικών (σ.σ. πέρα του 6% εισφορά υγείας που επιβλήθηκε από 1/1/2015 όπως προαναφέραμε) κατά 10% (περί τα 3,5 δις η συνολική δαπάνη για επικουρικές συντάξεις) ξεκινώντας από τους ενστόλους, τα ταμεία των οπίων εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ αλλά, δεν είχαν υποστεί την περικοπή του 5,2% που είχε ισχύσει για τους λοιπούς συνταξιούχους από 1/7/2014.
Στην ουσία και με τις προτάσεις <<σοφών>> και μή, του αρμοδιου υπουργού κ. Κατρούγκαλου που μας έχει <<τρελλάνει>> με τις αλλεπάλληλες αντιφατικές δηλώσεις του και κυρίως για τα περί αριστερού και κοινωνικού προσήμου στο ασφαλιστικό.
Η κοροϊδία και η υποκρισία στο φόρτε.

3. «Θα παγώσουν τα μηνιαία εγγυημένα ανταποδοτικά όρια συντάξεων σε ονομαστικούς όρους μέχρι το 2021».

- Δεν θα δοθεί καμία αύξηση για τα επόμενα 7 έτη.

4. «Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015 θα έχουν πρόσβαση σε βασικές, εγγυημένες συντάξεις με βάση τις εισφορές και με εισοδηματικά κριτήρια μόνον όταν θα έχουν συμπληρώσει την νόμιμη κανονική ηλικία συνταξιοδότησης, που είναι σήμερα τα 67 έτη».

- Άρα, για αιτήσεις πρόωρης ή μειωμένης συνταξιοδότησης από την συγκεκριμένη ημερομηνία, κάθε ταμείο θα δίνει μόνο την ανταποδοτικό μέρος και τα κοινωνικό, το οποίο προβλέπεται προκειμένου ο συνταξιούχος να ξεκολλήσει από το όριο της φτώχειας, θα καταβληθεί μόνο στο 67ο έτος της ηλικίας. Κατά συνέπεια, η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, η οποία ήδη μειώθηκε στα 392 ευρώ αναδρομικά από 1/1/2015 (15 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη) από 486 που ίσχυε, θα μειωθεί έτι περαιτέρω (περί τα 250 ευρώ)

Αυτό δεν είναι νέο μέτρο για τις κατώτατες συντάξεις;

5. «Ως προαπαιτούμενο, οι αρχές θα αποσαφηνίσουν τους κανόνες επιλεξιμότητας για τις ελάχιστες εγγυημένες συντάξεις μετά το 67ο έτος».

- Άρα, δεν πρόκειται οι κατώτατες αποδοχές (για 15 ή 18 έτη ασφάλισης) να χορηγούνται οριζόντια σε όλους (π.χ. τα 392 ευρώ όπως προαναφέραμε στην περίπτωση του ΙΚΑ) παρά θα τεθούν οικονομικά και άλλα κριτήρια.

6. «θα εκδώσουν όλες τις εγκυκλίους για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή του νόμου του 2010».

- Επανέρχεται ο τριπλός υπολογισμός των συντάξεων (που προέβλεπε ο νόμο 3863/10 τον οποίο, υποτίθεται, θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ) και μάλιστα ενισχυμένος.
Δεν θα αφορά μόνο για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μετά την 1/1/2015 - όπως προβλέπονταν - αλλά για κάθε αίτηση που υποβάλλεται από την 1/9/2015.
Ο τριπλός υπολογισμός προβλέπει:
α) αναλογική σύνταξη για τα έτη ασφάλισης μέχρι 31/21/2010,
β) ανταποδοτική με βάσει τις εισφορές για τα επόμενα έτη και  μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης και
γ) τμήμα της εθνικής  (βασικής) σύνταξης (έως 360 ευρώ για 40 έτη ασφάλισης)

Αυτό δεν είναι νέα μείωση;
Μάλιστα θέλουν να κάνουν επαναπροσδιορισμό όλων των συντάξεων (παλαιών και νέων) με ηλικιακά και άλλα κριτήρια.

7. Διόρθωσαν το ν. 4334/2015 με σκοπό, μεταξύ άλλων, να εφαρμόσουν ορθά το πάγωμα των μηνιαίων εγγυημένων παροχών (αντί των εισφορών με κρατική επιχορήγηση) και να το επεκτείνουν στον δημόσιο τομέα»

- Πρόκειται για δικλείδα ασφάλειας μην και αυξηθεί κατά λάθος καμία παροχή.
Άρα, δεν αρκεί στους δανειστές το πάγωμα της κρατικής ενίσχυσης (και μέσω εξορθολογισμού και νοικοκυρέματος του συστήματος να προκύψει ευχέρεια μικρής αναπροσαρμογής) αλλά, γα παγώσουν και οι ατομικές παροχές…

8. Καταργούν βαθμιαία τα κεκτημένα δικαιώματα συνταξιοδότησης πριν από τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης και τις δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης, προσαρμόζοντας σταδιακά το όριο της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, το αργότερο έως το 2022, ή στην ηλικία των 62 ετών και σε 40 έτη εισφορών, που θα ισχύει για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται (εκτός από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τις μητέρες που έχουν παιδιά με αναπηρία), με άμεση εφαρμογή 19/8/2015».

Δεν θέλει καμία ερμηνεία. Όλοι στα 67 ή στο 62ο έτος με 40 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2021.

Δεν καταργήθηκαν έτσι τα κατοχυρωμένα μέχρι το 2012 δικαιώματα;

Δεν καταργήθηκαν διάφορες διατάξεις όπως και η 35ετία Χ.Ο.Η. για τους πριν το 1983;

9. « Έως τον Νοέμβριο του 2015 (βασικό παραδοτέο) οι αρχές θα θεσπίσουν νομοθετικά περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 …για την καθιέρωση στενότερης σύνδεσης μεταξύ εισφορών και παροχών»

- Ουσιαστικά η σύνταξη γίνεται επαγγελματική και κάθε ασφαλισμένος θα λαμβάνει την παροχή με βάσει τις εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου.

10. «τη διεύρυνση και τον εκσυγχρονισμό της βάσης εισφορών και συντάξεων για όλα τα αυτοαπασχολούμενα άτομα, μεταξύ άλλων με μετάβαση από το ονομαστικό στο πραγματικό εισόδημα, υπό τον όρο της τήρησης των κανόνων για τις ελάχιστες απαιτούμενες εισφορές»>

- Κατάργηση των εισφορών του ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.α. και υπολογισμός τους με βάσει τη φορολογική δήλωση (πέραν ενός σταθερού ποσού που παραπέμπει στην ελάχιστη σύνταξη).

11. «Τα βασικά στοιχεία της καθολικής ενοποίησης των ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων, μεταξύ άλλων μέσω της εναπομένουσας εναρμόνισης των διαδικασιών για την καταβολή των εισφορών και των παροχών σε όλο το φάσμα των ταμείων».

- Άρα, μέχρι τέλος του έτους το αργότερο θα πρέπει να είναι έτοιμο το πλαίσιο ενποίησης όλων των ταμείων (στο ΙΚΑ).

Ενώ μέχρι πρότινος μας έλεγαν ότι τα Χριστούγεννα θα πάρουμε τη 13η σύνταξη, δεν ισχύουν οι ρήτρες κ.λ.π....
Τώρα μπαίνει ρήτρα παντού.

12. «·Την κατάργηση εντός τριών ετών όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους και την εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα ταμεία συντάξεων προς τη δομή των εισφορών στο κύριο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων υπαλλήλων (ΙΚΑ)»

- Εισφορές στον ΟΓΑ στα επίπεδα του ΙΚΑ  (η ΟΑΕΕ) καθώς καταργούνται όλες οι κρατικές επιδοτήσεις.
Πλήρης απουσία του Κράτους

13. «Την κατάργηση, από την 31η Οκτωβρίου 2015, όλων των περιττών επιβαρύνσεων κατά τη χρηματοδότηση των συντάξεων και την αντιστάθμισή τους με μείωση των παροχών ή αύξηση των εισφορών υπέρ των συγκεκριμένων ταμείων».

- Καταργούνται οι κοινωνικοί πόροι και είτε μειώνονται οι συντάξεις ή αυξάνονται οι εργατικές ασφαλιστικές εισφορές

14. «Σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις συνταξιοδοτικές παροχές που καταβάλλει ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) προς το υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα κατ’ αναλογία («pro rata»)»

- Μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ

15. «οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θα επιβαρύνονται με ποινή για όσους θίγονται από την παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης, που ισοδυναμεί με 10% επιπλέον της τρέχουσας ετήσιας ποινής του 6%».

- Ήδη θεσπίστηκε και αναμένεται η εγκύκλιος εφαρμογής του μέτρου αναδρομικά για αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1/7/2015.
Έτσι για 5 έτη αποχώρησης νωρίτερα από το νέο όριο ηλικίας το 30% γίνεται 40% για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

16. «Βελτίωση της στόχευσης των κοινωνικών συντάξεων αυξάνοντας τις συντάξεις του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους»

- Αύξηση για τις συντάξεις των 260 ευρώ για όσες οικογένειες υπερηλίκων δεν έχουν άλλο εισόδημα.

17. «Σταδιακή κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων το Μάρτιο του 2016»

- Κατά συνέπεια, από τον προσεχή Μάρτιο θα κοπεί το επίδομα από 70.000 χαμηλοσυνταξιούχος (με βάσει εισοδηματικά κριτήρια) και  κάθε χρόνο θα κόβεται το 20-30% ώστε το ΕΚΑΣ να καταργηθεί το 2019.

18. «Η ελληνική κυβέρνηση θα προσδιορίσει και θα θεσπίσει νομοθετικά έως τον Οκτώβριο του 2015 ισοδύναμα μέτρα για την πλήρη αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης σχετικά με τα συνταξιοδοτικά μέτρα του 2012 και θα καταργήσει τις τροποποιήσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα που εισήγαγαν οι νόμοι 4325/2015 και 4331/2015, σε συμφωνία με τους θεσμούς».

- Άρα, αίρονται όλε  οι προβλέψεις των νόμων του 2015 (που ψηφίστηκαν μονομερώς από τον ΣΥΡΙΖΑ) προβλέπονται τα έσοδα (φορολογία;) ή οι νέες περικοπές Στις κύριες συντάξεις από την υποχρέωση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις  αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές (στις συντάξεις) του 2012 (β’ μνημόνιο).
Πέρασε ο Οκτώβρης, ο Νοέμβρης και θα περάσουν μήνες... μέχρι να βρούν ισοδύναμα, παράλληλα προγράμματα και ένα σωρό παραμύθια.
Χρόνια τα ψάχνουν πολλοί και τελικά τα βρίσκουν μόνο στις περικοπές μισθών, συντάξεων,και στην άγρια φορολογία.

19. « Έως το Δεκέμβριο του 2015, (βασικό παραδοτέο) η κυβέρνηση θα ενοποιήσει όλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης σε μια ενιαία οντότητα, θα προβεί σε κατάργηση όλων των υφιστάμενων ρυθμίσεων για τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση… Οι αρχές θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης της δήλωσης, της πληρωμής και της είσπραξης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση πριν από τα τέλη του 2017».

- Άρα μέσα στο 2016 θα έχουν ένα ταμείο ασφάλισης, με κοινούς κανόνες για όλους και από το 2017 τα ασφάλιστρα θα πληρώνονται μέσω της εφορίας

20. Τέλος γράφει το Μνημόνιο «όσοι συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015 θα έχουν πρόσβαση σε βασικές, εγγυημένες συντάξεις με βάση τις εισφορές και με εισοδηματικά κριτήρια μόνον όταν θα έχουν συμπληρώσει την νόμιμη κανονική ηλικία συνταξιοδότησης, που είναι σήμερα τα 67 έτη.»
- Είναι  προφανές ότι όχι μόνο η κατώτατη σύνταξη προ του 67ου έτους δεν θα είναι ολόκληρη (περιπτώσεις πρόωρης και μειωμένης που προαναφέραμε) αλλά, και στο 67ο έτος η κατώτατη δεν θα επαναχορηγείται ολόκληρη. Προς τούτο θα τίθενται και «εισοδηματικά κριτήρια». Άρα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η κατώτατη σύνταξη αφορά μόνο τους πολύ φτωχούς. Όσοι έχουν και κάποιο άλλο εισόδημα θα λαμβάνουν εφ όρου ζωής μόνο την αναλογική-ανταποδοτικά (έως 250 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης).

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που κατά την νέα κυβέρνηση αποκατέστησαν το μέλλον του ασφαλιστικού και θα κάνουν το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης βιώσιμο.... αφού δεν θα υπάρχουν σε λίγο συντάξεις αλλά βοηθήματα.

Η Ασφάλιση θα έχει μέν υποχρεωτικό χαρακτήρα αλλά χωρίς Κοινωνικό περιεχόμενο και ο ρόλος του Κράτους από εγγυητής μετατρέπεται σε θεατή και ρυθμιστή αναδιανέμοντας τη φτώχεια.


Ο καθένας πλέον βγάζει τα συμπεράσματά του..