ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. 2/6/2010

ΑΝΟΙΧΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΤΑ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ


ΑΘΗΝΑ  02-06-2010


Προς :

•    Υπουργό Μεταφορών – Επικ. & Υποδομών
      κ. Δημήτρη Ρέππα
•    Υφυπουργό Μεταφορών – Επικ. & Υποδομών
      κ. Νίκο Σηφουνάκη
•    Πρόεδρο Δ. Σ. ΕΛΤΑ
           κ. Πάνο Βουρνά
•    Διευθύνοντα Σύμβουλο  ΕΛΤΑ
           κ. Χρήστο Βαρσάμη
 


Κύριοι,
Η προηγούμενη Κυβέρνηση με τις πολιτικές της για πεντέμισι χρόνια οδήγησε τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, μια δυναμικά αναπτυσσόμενη κερδοφόρα επιχείρηση, σε συρρίκνωση και απαξίωση με 37 εκ. ευρώ έλλειμμα έπειτα από 11 χρόνια κερδοφορίας.
Όλοι οι εργαζόμενοι, με συντονισμό της Ομοσπονδίας, των Σωματείων της Αθήνας και όλης της χώρας, δώσαμε πολλές μάχες ώστε ο Οργανισμός να μην ξεπουληθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα και τους κολλητούς της Κυβέρνησης.
Σε αυτήν τη μακροχρόνια προσπάθεια με πρωτόγνωρους, δυναμικούς, απεργιακούς και πολύμορφους αγώνες είχαμε σημαντικό συμπαραστάτη την Κοινωνία.

Δε μπορούμε να φανταστούμε σε τι κατάσταση θα ήταν σήμερα ο ΕΛΤΑ αν δεν υπήρχε αυτή η σθεναρή αντίσταση στις πολιτικές της τελευταίας πενταετίας.
Σήμερα, εκτιμούμε ότι δημιουργείται μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Ταχυδρομείο, σε μια εποχή μάλιστα που η διεθνής οικονομική κρίση απαιτεί άμεσες αποφάσεις, σχεδιασμό και αποτελεσματικότητα. 
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο ΕΛΤΑ, μια από τις σημαντικότερες υποδομές του κράτους και φορέας άσκησης  κοινωνικής πολιτικής, δε μπορεί να παραμένει αδρανής γιατί η δύναμη της αδράνειας οδηγεί πολλές φορές στην καταστροφή.
Απαιτούνται άμεσες αποφάσεις.
Είναι επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθεί πρόγραμμα αμέσου δράσης, που θα αντιμετωπίζει σε πρώτη φάση τα μεγάλα προβλήματα και θα διαμορφώνει συνθήκες που θα επιτρέψουν το σοβαρό μακροχρόνιο προγραμματισμό μέσα από ένα αξιόπιστο, ρεαλιστικό, φιλόδοξο και εφικτό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Πρέπει να γίνει άμεσα εξορθολογισμός και περιστολή των δαπανών ενώ πρέπει να ενισχυθούν τα έσοδα του Ταχυδρομείου.
Πρέπει να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την απορρύθμιση της Ταχυδρομικής αγοράς και να προετοιμαστεί ο ΕΛΤΑ για την επικείμενη απελευθέρωση.

Κύριοι,
Τα προβλήματα του ΕΛΤΑ, προβλήματα που απασχολούν έντονα τους εργαζόμενους και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα και το εύρος των υπηρεσιών προς τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα, έχουμε υποχρέωση να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, Κυβέρνηση, Διοίκηση και Εργαζόμενοι.
Οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα έχουν καταγγείλει περιπτώσεις κακοδιοίκησης, κομματισμού και κακοδιαχείρησης αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία κίνηση από τα αρμόδια θεσμικά όργανα για τη διερεύνηση και τον καταλογισμό των ευθυνών.
Σε αυτή τη θέση είμαστε αμετακίνητοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα για τη διαφάνεια και τη θωράκιση των συμφερόντων του ΕΛΤΑ και των εργαζομένων.
Είμαστε όμως και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε σε κανένα να αποπροσανατολίσει τον κόσμο του Ταχυδρομείου και να συκοφαντήσει τον ΕΛΤΑ στην κοινωνία.
Οι κάθε μορφής συκοφαντίες που περιφέρουν οι επαγγελματίες συκοφάντες από γραφείο σε γραφείο και διακινούν με δημοσιεύματα, δε θα μείνουν αναπάντητες.
Τα ανώνυμα λιβελογραφήματα στα blogs σύντομα θα αποκτήσουν όνομα και επώνυμο.
Θα αποκαλυφθούν οι εμπνευστές, οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί και βέβαια οι στόχοι και οι επιδιώξεις τους.
Τη στιγμή που δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για να ξεκινήσουν κινήσεις  αποκατάστασης της νομιμότητας,  επανεμφανίστηκαν οι «γνωστοί-άγνωστοι» που ξεκίνησαν ένα μισθοφορικό πόλεμο συμφερόντων ενάντια στο Δημόσιο Ταχυδρομείο.
Το εύρος, τα ελατήρια και η ποιότητα των ενεργειών τους, μας θυμίζει άλλες εποχές και αποκαλύπτουν ότι πίσω απ’ όλα αυτά κρύβεται ένας πόλεμος ποικίλων συμφερόντων.
Στις παραπολιτικές φημολογίες δυστυχώς συμμετέχουν και συμβάλλουν στην διάχυσή τους στο εσωτερικό του ΕΛΤΑ αλλά και την κοινωνία, στελέχη της Διοίκησης του Ταχυδρομείου.
Κάποιοι ελάχιστοι, οι οποίοι μάλιστα εμπλέκουν και κατηγορούν ακόμη και τα επίσημα εκλεγμένα συνδικαλιστικά όργανα και συνδικαλιστικά στελέχη στο χώρο μας.
Ζούμε πραγματικά πρωτόγνωρα γεγονότα.
Διοικητικοί παράγοντες του Οργανισμού λασπολογούν εναντίον θεσμών, ανθρώπων και υπολήψεων.
Γίνονται υπηρέτες εξωταχυδρομικών συμφερόντων, υπονομεύουν την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και ανάταξη του ΕΛΤΑ.

Αλήθεια τι κάνουν Διοίκηση και Υπουργείο, εκτός από το να παρακολουθούν σαν απλοί θεατές;
Στόχος δικός μας και των εργαζομένων παραμένει η αποκατάσταση του κύρους του Οργανισμού και η διατήρηση του ΕΛΤΑ σαν Δημόσιου φορέα παροχής καθολικών υπηρεσιών
Κανένας δεν μπορεί να τους εμποδίσει, κανένας και τίποτα δεν θα μπει εμπόδιο στην προοπτική του Δημόσιου Ταχυδρομείου και των Εργαζομένων.
Καλούμε την Κυβέρνηση να στηρίξει την αναπτυξιακή πορεία του Δημόσιου Ταχυδρομείου.
Καλούμε τη Διοίκηση του ΕΛΤΑ και την Κυβέρνηση να λάβουν άμεσα κάθε μέτρο που θα σταματήσει την καταστροφική πορεία του ΕΛΤΑ  και να ανοίξουν  δρόμους ανάπτυξης.
Για άλλη μια φορά η ΠΟΣΤ και τα Σωματεία θα είναι ΝΙΚΗΤΕΣ στη προσπάθεια ανάπτυξης του Ταχυδρομείου.

Η δυναμική μας θα αποβράσει τη φαυλότητα και θα παραδώσει τους «γνωστούς – άγνωστους»  στον ταχυδρομικό κόσμο και στη δικαιοσύνη.
Για άλλη μια φορά θα τεθούν στο περιθώριο γιατί από κει ανασύρθηκαν και εκεί είναι η θέση τους.
Τα Σωματεία της Αττικής καλούμε την Ομοσπονδία να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συντονίσει τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στα πολύμορφα συμφέροντα που έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους, να υπερασπιστεί το Ταχυδρομείο και τους Ταχυδρομικούς, να αποκαλύψει και να καταδικάσει οποιονδήποτε στρέφεται ενάντια στον αγώνα για την αναβάθμιση του ΕΛΤΑ και την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζόμενων και του Οργανισμού.




ΓΙΑ ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ


 

1.  Σύλ. Εσωτ. Εκμ.ΕΛΤΑ                       ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
          Αθήνας & Ν. Αττικής                  ΙΩΑΝ.ΚΑΛΟΠΗΤΑΣ            ΣΤ. ΚΟΥΜΑΚΑΚΗΣ

2.    Σωματείο Ταχ/μων ΕΛΤΑ                      

Αθήνας & Ν. Αττικής                            ΣΠ.ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ         ΙΩΑΝ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

3.    Σωματείο Δ/κών Υπαλ/λων               

Κλ. 1 Αθήνας & Ν. Αττικής                  ΔΗΜ.ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ            Μ. ΤΣΙΣΚΑΚΗΣ

4.    ΠΑ.Σ.Π.Α.Α.Σ.Ε.  ΕΛΤΑ                   ΒΑΝΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ              ΚΩΝ.ΣΑΠΛΑΟΥΡΑΣ

5.    Παν.Σύλ. Διαμ/στών  ΕΛΤΑ            Λ. ΣΥΜΦΕΡΗΣ                  ΣΠ.ΜΑΡΚΕΣΙΝΗΣ

6.    Παν. Σύλ. Υπαλ/λων  Ασφαλείας   ΑΛΕΞ.ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ    ΜΑΝ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

7. Παν. Σύλ. Πληρ/κής  ΕΛΤΑ               Μ.ΜΟΥΛΙΑΝΙΤΑΚΗΣ          Κ.ΓΕΩΡΒΑΣΙΛΗΣ   

8.   Ένωση Τεχνικών   ΕΛΤΑ                Θ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡ.ΧΡΙΣΤΟΦΗ