ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ- ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία παρά τις τεράστιες δυσκολίες - κυρίως στην περιφέρεια, λόγω της μη λειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων -οργάνωσαν και υλοποίησαν, με αξιοπιστία και ασφάλεια, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πληρωμή των συνταξιούχων που πληρώνονται μέσω των Ταχυδρομείων και κατάφεραν να πληρώσουν τους δικαιούχους, με όλο το ποσό της σύνταξης, σε χρόνο ρεκόρ.

Συνολικά, ο αριθμός των συνταξιούχων που πληρώνονται μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων  ανέρχεται σε περίπου 500.000. Από αυτούς:

  • 447.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ λαμβάνουν μέσω των  ποσό 193 εκατ. ευρώ,
  • 37.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ πληρώνονται 23 εκατ. ευρώ, 
  • 3.450 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ εισπράττουν ποσόν 1,2 εκατ. ευρώ,
  • 4.800 συνταξιούχοι του ΝΑΤ λαμβάνουν ποσό 3,1 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά ποσοστό 78% των συνταξιούχων του ΙΚΑ πληρώθηκε κανονικά από την πρώτη ημέρα δηλαδή στις 29 Ιουνίου 2015, και το υπόλοιπο 22% τη δεύτερη ημέρα, στις 30 Ιουνίου 2015, δηλαδή το πρώτο διήμερο της τραπεζικής αργίας.

Όσον αφορά  την πληρωμή των συντάξεων  του ΟΓΑ, την πρώτη μέρα, δηλαδή την Τετάρτη 1η Ιουλίου, πληρώθηκαν όλο το ποσόν της σύνταξης οι συνταξιούχοι σε Αγαθονήσι, Κάσο, Καστελόριζο, Σύμη, Ανάφη, Τήλο, Χάλκη και Αστυπάλαια.

Ως την Παρασκευή 3 Ιουλίου είχε καταβληθεί η σύνταξη στο 94% των συνταξιούχων ΟΓΑ σε όλη τη χώρα. 

Σημειώνεται ότι, οι συνταξιούχοι ΟΓΑ, υπό κανονικές συνθήκες,  πληρώνονται σε οκτώ εργάσιμες μέρες, λόγω ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε 447.000 και γιατί παρουσιάζουν τεράστια γεωγραφική διασπορά. 

Παράλληλα, η τραπεζική αργία έχει εκτοξεύσει και τη ζήτηση ταχυδρομικών επιταγών, ο αριθμός των οποίων το τελευταίο διάστημα έχει υπερδιπλασιαστεί, με τα διακινούμενα ποσά να προσεγγίζουν τα 2,5 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση.


Τα  Ελληνικά Ταχυδρομεία προσφέρουν μέσα από το δίκτυό τους τριών ειδών ταχυδρομικές επιταγές: τις απλές επιταγές, τις τηλεφωνικές Money Home και τις Money Express. Προϋπόθεση είναι η καταβολή χρημάτων τοις μετρητοίς από τον αποστολέα.


Οι απλές επιταγές παρέχουν τη δυνατότητα αποστολής χρημάτων σε όλη την επικράτεια είτε στη διεύθυνση του παραλήπτη είτε σε κάποιο Ταχυδρομικό κατάστημα, με χρόνο διαβίβασης τις τρεις ημέρες.


Οι τηλεφωνικές επιταγές Money Home επιτρέπουν την αποστολή χρημάτων σε όλη την επικράτεια είτε στη διεύθυνση του παραλήπτη είτε σε κάποιο Ταχυδρομείο, με χρόνο διαβίβασης την επόμενη εργάσιμη ημέρα.


Οι τηλεφωνικές επιταγές Money Express παρέχουν τη δυνατότητα αποστολής χρημάτων σε όλη την επικράτεια, με χρόνο διαβίβασης την ίδια ημέρα, και μάλιστα μέσα σε μισή ώρα.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς την τεράστια συνεισφορά και προσφορά των εργαζομένων Ταχυδρομικών σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της χώρας, μέσα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής δίνης, ενώ αποτυπώθηκε για ακόμη μια φορά ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Ταχυδρομείου, μέσω της Πανελλαδικής του παρουσίας, στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου. 

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και οι εργαζόμενοι του κατέδειξαν τους άρρηκτους δεσμούς και τις σχέσεις αλληλεγγύης που έχουν δημιουργήσει με τον Έλληνα πολίτη και έγιναν, για ακόμη μια φορά, κοινωνοί έργου και δράσης συμπορευόμενα με την κοινωνία.