Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, παρουσίασαν χθες, Τρίτη 21 Απρίλη 2015, την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Μορφές του Αντιδικτατορικού Αγώνα», τιμώντας τη μνήμη οκτώ μαρτύρων  της λευτεριάς και της δημοκρατίας των: 

Σπύρο Μουστακλή, Δημήτρη Οπρόπουλο, Σάκη Καράγιωργα, Κώστα Γεωργάκη, Γιάννη Χαλκίδη, Γιώργο Τσαρουχά, Παναγιώτη Ελή και Νικηφόρο Μανδηλαρά. 

Μέσα σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ –ΕΣΑ, που σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Αντιδικτατορικής και Δημοκρατικής Αντίστασης, έγινε η παρουσίαση της αναμνηστικής σειράς των γραμματοσήμων, με την παρουσία συγγενών των τιμωμένων αγωνιστών, εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθος κόσμου. 

Την εκδήλωση μνήμης τίμησαν με την παρουσία τους η αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας, από τη ΝΔ η βουλευτής Β Αθήνας Σοφία Βούλτεψη, από το ΚΚΕ ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Τάσσος, από το ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Γουβάλας, από την ΑΝΕΛ ο Δαμιανός Βασιλειάδης, από την Περιφέρεια Αττικής ο Αντιπεριφερειάρχης νήσων και Πειραιά Τάκης Χατζηπέρος και η Περιφερειακή Σύμβουλος Σοφία Κορωναίου Καμπά, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΤΑ Κωστής Μελαχροινός, τα μέλη της Διοίκησης των ΕΛΤΑ, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΤ Γιώργος Βασιλόπουλος, ο Γεν. Γραμ. Ηλίας Μπακέλλας, μέλη της Ε.Ε. και του Δ.Σ. της ΠΟΣΤ, από το Δήμο Αθηναίων ο Φώτης Προβατάς, ο Πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Λευκωσίας Γιώργος Λουκάς. 

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΠΟΣΤ Γιώργος Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στους εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα που νίκησαν το θάνατο, ταπείνωσαν τους εκφραστές του και πέρασαν με το φωτοστέφανο του ήρωα στην αιωνιότητα και στην ανάγκη της ιστορικής μνήμης ως ένα σημαντικό όπλο για να νικηθεί ο φασισμός. 

Σας παραθέτουμε τον χαιρετισμό του Προέδρου της ΠΟΣΤ: 

«Κυρίες και κύριοι, 

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εκδώσαν αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Μορφές του Αντιδικτατορικού Αγώνα» και τιμούν οκτώ από τους εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές και μάρτυρες της λευτεριάς και της δημοκρατίας.

Είναι χρέος μας ιστορικό να τιμούμε όλους αυτούς που δεν ονειρεύτηκαν να πεθάνουν, να βασανιστούν, να εξοριστούν, αλλά ονειρεύτηκαν και συνειδητά επέλεξαν να αγωνιστούν για την ελευθερία, για την αξιοπρέπεια, για την τιμή του ανθρώπου.

Βρισκόμαστε στο χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ –ΕΣΑ, στο άντρο των βασανιστών, εδώ όπου γράφτηκαν με αίμα  κάποιες από τις ηρωικές μα συνάμα μαύρες σελίδες της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.

Από αυτούς εδώ τους χώρους του πέρασαν χιλιάδες αγωνιστές πριν καταλήξουν στις φυλακές ή τα ξερονήσια.. 

Είναι συγκλονιστικές οι ιστορικές καταγραφές, οι μαρτυρίες από το κολαστήριο της ΕΑΤ ΕΣΑ, εδώ που μάτωνε η Ελλάδα, εδώ που κάποιοι μοναδικοί άνθρωποι μαρτύρησαν, γιατί πίστευαν πως η ζωή δεν ανήκει στους βάρβαρους, ακόμη και όταν τους ανήκει η απόλυτη εξουσία.

«…έζησα τη μοίρα του θύματος. Είδα από κοντά το μούτρο του βασανιστή. Ήταν σε χειρότερη κατάσταση από το ματωμένο δικό μου πρόσωπο. Εκείνου είχε μια σύσπαση καθόλου ανθρώπινη. Εγώ ήμουν μονάχα ένας πολύ πονεμένος άνθρωπος….η βία που στραγγαλίζει τη χώρα μου, μου έμαθε πολλά. Ανάμεσα σε αυτά και την αξία της άρνησης της υποταγής……έγραψε ο Αλέξανδρος Μαγκάκης τον Φλεβάρη του 1971 στο βιβλίο του «Γράμμα από τη φυλακή για τους Ευρωπαίους». 

Χιλιάδες ανάλογες ιστορίες ανθρώπων, εκείνα τα χρόνια, ανθρώπων που σηκώσανε συνειδητά το βάρος της τιμής του ταπεινωμένου ελληνικού λαού, που άντεξαν στα βασανιστήρια, νίκησαν το θάνατο, ταπείνωσαν τους εκφραστές του και πέρασαν στην αιωνιότητα. 

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε στην Ελλάδα και παγκόσμια, όπου η φτώχεια, η απελπισία, ο φόβος αλλά κυρίως η ιστορική άγνοια δίνουν πρόσφορο έδαφος και βοηθούν να εκκολαφθεί το «αυγό του φιδιού», ο φασισμός και ο νεοναζισμός, είναι ανάγκη να μην ξεχνάμε, πως «πάνω σε ματωμένα πουκάμισα γεννήθηκαν οι σημαίες μας», όπως έγραψε ο Τάσος Λειβαδίτης, είναι ανάγκη να θυμόμαστε, να κουβαλάμε την ιστορική μνήμη του αντιδικτατορικού αγώνα.

Το έχουμε ανάγκη όλοι μας, το έχει ανάγκη η δημοκρατία μας για να μπορέσει να ζήσει. 

Ο συναισθηματικός αντίκτυπος από τα γεγονότα εκείνων των ημερών, κυρίες και κύριοι, έχει μικρύνει και σιγά-σιγά χάνεται με το πέρασμα του χρόνου, αλλά σημασία έχει να κρατήσουμε μέσα μας αμείωτες τις ηθικές τους διαστάσεις. Τότε μόνον υπάρχουν πιθανότητες να μην επαναληφθούν λάθη και εγκλήματα».

 

 

Φωτογραφικό Υλικό