ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 23-12-2010

 

Με αφορμή την επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Οικονομιών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην Διοίκηση των ΕΛΤΑ, στις 21 Δεκεμβρίου, με θέμα «την προσαρμογή του συνολικού κόστους μισθοδοσίας και των συλλογικών συμβάσεων των ΔΕΚΟ με την σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», η ΠΟΣΤ επισημαίνει:
Η Κυβέρνηση κατ’ εντολή της Τρόικας επιβάλει σε όλους τους εργαζόμενους μια σειρά σκληρών και άδικων μέτρων που δεν μπορούν πια να σηκώσουν στις πλάτες τους. Υλοποιούνται πολιτικές που ισοπεδώνουν τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και τα οικονομικά δικαιώματα τους. Η οικονομική τρομοκρατία οδηγεί την κοινωνία στην εξαθλίωση και την οικονομία σε ύφεση και κρίση. Εμείς οι εργαζόμενοι αρνούμαστε να ξεπληρώσουμε τα βάρη της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης και της κρίσης, για την οποία μόνο εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι.
Οι σαρωτικές αλλαγές που επιχειρεί η Κυβέρνηση στις ΔΕΚΟ, παραβιάζοντας την συλλογική τους αυτονομία, καταργώντας τις ΣΣΕ και επιβάλλοντας νέες δραστικές περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων, είναι καταστροφικές πολιτικές. Είναι η συνέχεια της αντιαναπτυξιακής της πολιτικής που οδηγεί σε αδιέξοδο τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
Οι πολιτικές λιτότητας και οι συνεχείς αρνητικές επιταγές του μνημονίου είναι καταστροφικές.
Δεν αντέχουμε άλλο.
Η μόνη διέξοδος από την κρίση και η μόνη λύση για την βιωσιμότητα των ΔΕΚΟ είναι η εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής που διασφαλίζει το μέλλον των Οργανισμών.
Ειδικότερα για τον ΕΛΤΑ, πέρα από την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα του, χρειάζεται να γίνουν ενέργειες, που δεν θα συνδέονται μόνο με την αφαίμαξη των μισθών μας, αλλά με την ορθολογική διαχείριση των δαπανών και με την δίκαιη αναδιάρθρωση όλων υπηρεσιακών του λειτουργιών του ΕΛΤΑ. Οι ενέργειες αυτές δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να βάζουν σε κίνδυνο το δίκτυο του Δημόσιου Ταχυδρομείου, τις θέσεις εργασίας και την περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων μας.
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μας βρείτε απέναντι σας. Εμείς οι εργαζόμενοι με τους αγώνες μας θα ανατρέψουμε κάθε αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, κάθε πολιτική που επιχειρεί να βάλει στο γύψο τα δικαιώματα και τις ζωές μας.
Η ιστορία δεν θα γραφτεί χωρίς εμάς.
Όσο για την ουσία της επιστολής για το αν θα γίνουν περικοπές στα ΕΛΤΑ και πότε, με την πρώτη ανάγνωση ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του, γιατί εκτός από κατευθύνσεις και ντιρεκτίβες αφήνει ανοιχτό να συμβεί το οτιδήποτε. Επαφίεται στις ορέξεις των Διοικήσεων και στις απειλητικές διαθέσεις του βασικού μετόχου.
Αποφύγαμε το πρώτο κύμα με το πολυνομοσχέδιο, αλλά μπήκαμε στην τροχιά της αβεβαιότητας και του βλέποντας και κάνοντας.
Και μη χειρότερα.
Σας παραθέτουμε την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών στην Διοίκηση των ΕΛΤΑ, η οποία πέρα όλων των άλλων είναι και ασαφής, χωρίς αρχή και τέλος.