Πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2014, στο κεντρικό Ταχυδρομείο Αθηνών με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή,  εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορίες Ταχυδρομείου». 

Το βιβλίο είναι μια ανθολογία διηγηματικών ιστοριών που υπογράφουν  15 κορυφαίοι σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς: 

ο Κώστας Ακριβός, η Μάρω Βαμβουνάκη, ο Βασίλης Βασιλικός,ο Μάνος Κοντολέων, ο Θωμάς Κοροβίνης, ο Αύγουστος Κορτώ, η Αμάντα Μιχαλοπούλου, ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου, η Ελένη Πριόβολου, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, η Μαρία Σκιαδαρέση, ο Θανάσης Σκρουμπέλος και ο Χρήστος Χωμενίδης. 

Τον πρόλογο του βιβλίου επιμελήθηκε ο Στέφανος Δάνδαλος και εκδόθηκε από τον ΕΛΤΑ. 

Πηγή έμπνευσης για όλους αυτούς τους μεγάλους λογοτέχνες, είναι ο Ταχυδρόμος και το γράμμα που μεταφέρει και που αποτελεί, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, το μέσο επικοινωνίας των ανθρώπων, σε πείσμα των καιρών και της τεχνολογίας. 

Μια σχέση ζωής, σχέση «μαγική» και εξάρτησης, από το παρελθόν ως το παρόν που αναδεικνύεται μέσα από αυτό το βιβλίο-τοιχογραφία της Ελληνικής κοινωνίας. 

Δεξιοτεχνικά γραμμένο, μεταφέρει στον αναγνώστη την ανάγκη της επαφής, μέσα από στιγμές αγάπης, έρωτα, πόνου, μοναξιάς, χαράς, μέσα από μια διαδρομή εκατό και πλέον χρόνων. 

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΤΑ Κωστής Μελαχροινός, η Διοίκηση του ΕΛΤΑ, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΤ Γιώργος Βασιλόπουλος, ο Γεν. Γραμματέας Ηλίας Μπακέλλας, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΤ και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι συγγραφείς, που στο τέλος της εκδήλωσης υπέγραψαν, πίσω από τα ταχυδρομικά γκισέ, τα αντίτυπα των βιβλίων τους. 

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΤ, Γιώργος Βασιλόπουλος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα και στην αξία του Ταχυδρομείου και του Ταχυδρόμου και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που εδώ και εκατοντάδες χρόνια διαδραματίζει στην Ελληνική κοινωνία.

Τόνισε χαρακτηριστικά, πως οι Ταχυδρόμοι είναι οι πρωταγωνιστές της ζωής και των αγώνων του κινήματος, υπενθυμίζοντας πως «στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής από το Κεντρικό Ταχυδρομείο της Αθήνας οι Ταχυδρόμοι κήρυξαν την πρώτη μεγάλη απεργία στην κατεχόμενη Ευρώπη και έγιναν το σύμβολο της αντίστασης και της λευτεριάς για όλους τους σκλαβωμένους λαούς».

Σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου της ΠΟΣΤ.

«Κυρίες και κύριοι,

Το Ταχυδρομείο που γεννάει ελπίδες, χαμόγελο και αισιοδοξία, είναι ρόλος γνώριμος ιστορικά τεκμηριωμένος και διαχρονικός.

Η διηγηματική, ωστόσο, αφήγηση της καθημερινότητας μας, μέσα από την πένα τόσων μεγάλων δημιουργών αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την κοινωνική προσφορά και το ρόλο του Ταχυδρόμου. 

«Πολύτιμοι ταξιδευτές σε μεγάλα ταξίδια».

Αυτός ήταν, αυτός είναι και αυτός θα είναι ο Ταχυδρόμος.

Οι ιστορίες Ταχυδρομείου, είναι μια πολύ σημαντική, όσο και συμβολική έκδοση, που έρχεται σε μια περίοδο, που αναζητείται προσανατολισμός, βασισμένος σε διαχρονικές αξίες και ιδανικά. 

Το Ταχυδρομείο είναι η αρχαιότερη εν λειτουργία επιχείρηση στο νεώτερο Ελληνικό κράτος και η Π.Τ.Ε. η αρχαιότερη ένωση του πλανήτη.

Το γράμμα, η επιστολή, ο Ταχυδρόμος, η αλληλογραφία, το Ταχυδρομείο, είναι σύμβολα πανάρχαια, που νικήσανε το χρόνο, τη φθορά και τις παρακμιακές τάσεις του πολιτισμού μας.

Εκεί που ο Ταχυδρόμος χάνεται ή συνταξιοδοτείται η κοινωνία γίνεται πιο φτωχή, η καθημερινότητα και οι σχέσεις σκληραίνουν και χάνονται, λείπει ο συνδετικός κρίκος».

 

 

 

 

Φωτογραφικό Υλικό