ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣΤ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2014

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Συνεδρίασε την Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2014 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ, με άξονες συζήτησης την ενημέρωση στα θέματα ΕΛΤΑ (Λειτουργικά-Οικονομικά-Αναδιοργάνωση Διανομής), στα ζητήματα που προκύπτουν από τις τρέχουσες πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις, καθώς και στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον Οργανισμό (Ταχυμεταφορές- ΕΣΠΑ).

Σε μία δύσκολη περίοδο τόσο για τη χώρα μας, όσο και για το Ταχυδρομείο, λίγο καιρό μετά το Συνέδριό μας έχουμε μπροστά μας πολλά ζητήματα κρίσιμα, που αφορούν την ανάπτυξη του ΕΛΤΑ, την εργασία μας και την περιφρούρηση των δικαιωμάτων μας.

Άμεσοι στόχοι μας αυτήν την περίοδο είναι:

α) η βιωσιμότητα του ΕΛΤΑ

β) η  ενσωμάτωση των Ταχυμεταφορών

γ) η διαμόρφωση και υπογραφή νέας ΣΣΕ.

Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, η βιωσιμότητα, η ανάπτυξη του Ταχυδρομείου και η διασφάλιση της λειτουργίας του με αποτελεσματικότερο τρόπο, είναι άμεσα συνυφασμένη με την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των Ταχυμεταφορών. Έχουμε ενημερώσει όλους τους αρμόδιους για την αναγκαιότητα αυτή και τους έχουμε εγκαλέσει  να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Όλοι συμφωνούν για την άμεση επίλυση του, αλλά μέχρι εκεί.

Τίποτα δεν προχωράει και το ζήτημα χρονίζει από το Μάιο του 2012.

Υπάρχει ένα ετερόκλητο τόξο συμφερόντων που κερδίζει από το ότι ο ΕΛΤΑ είναι έξω από τις Ταχυμεταφορές στην Ελλάδα, σε μια εποχή που το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι σημαντική πηγή εύρεσης πόρων.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, ζητάμε την άμεση ενσωμάτωση των Ταχυμεταφορών και διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας και μέσα από νόμιμες διαδικασίες, θα δώσουμε την δική μας απάντηση.

Όσον αφορά τα προγράμματα ΕΣΠΑ, μπήκε πρόσφατα η «ταφόπλακα» απένταξής τους με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου μας.

Στα ΕΣΠΑ, ο ΕΛΤΑ υπέβαλε εμπρόθεσμα τους σχετικούς φακέλους πλήρως εμπεριστατωμένους, διεκδικώντας κατ’ αρχήν τα 52 εκατ. ευρώ που είχαν εγκριθεί, που η Κυβέρνηση στη συνέχεια τα κατέβασε στα 36 εκατ. και στο τέλος μετά από διάφορες κωλυσιεργίες, είχαμε την κατάληξη της απένταξής τους.

Το σχέδιο είναι «τέλειο», είναι συνειδητή επιλογή, ο ΕΛΤΑ να μην έχει Ταχυμεταφορές, ούτε ευκαιρίες ανάπτυξης μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ώστε να οδηγηθεί σε «στραγγαλισμό».

Εμείς, προς το παρόν, κάνουμε υπομονή αναμένοντας αν θα είναι ο ΕΛΤΑ παρόν στην επόμενη διαχειριστική περίοδο των ΕΣΠΑ, αλλά να γνωρίζουν όλοι αυτοί, που σήμερα εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα εκτός αυτών του ΕΛΤΑ, λειτουργώντας ως «νεκροθάφτες» του Ταχυδρομείου, ότι σύντομα θα απολογηθούν για τις πράξεις τους.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Γίνεται ένας πόλεμος με θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Και εδώ είναι καθοριστική η συμμετοχή μας να διαμορφώσουμε τις στρατηγικές εκείνες που θα καθορίσουν την επιβίωση και την ανάπτυξη του Ταχυδρομείου.

Είναι πασιφανές, ότι το Ταχυδρομείο αντιμετωπίζει σε όλα τα επίπεδα εγγενή προβλήματα, όμως εμείς πρέπει να προχωρήσουμε, να αναδείξουμε τα ζητήματα να αγωνιστούμε,  να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματα μας, να συνεχίσουμε να έχουμε δουλειά.

Όσον αφορά τους τομείς Διανομής.

Βγήκε αιφνιδιαστικά, πριν λίγες μέρες, η Διοίκηση και ανακοίνωσε τον νέο σχεδιασμό των τομέων Διανομής, ένα οριζόντιο μέτρο που εξοντώνει τους εργαζόμενους και υπονομεύει τη λειτουργία του δικτύου.

Εμείς, εδώ και πολλά χρόνια, αναγνωρίζουμε την ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης και των απαιτήσεων της σύγχρονης ταχυδρομικής αγοράς. Έχουμε  συμβάλει με προτάσεις και συμμετέχουμε σε κάθε γόνιμο διάλογο. Από την άλλη έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δεχτούμε  αποφάσεις τελεσίγραφα που μόνο προβλήματα δεν λύνουν.

Η αντίδραση μας ήταν άμεση (έκτακτη σύγκλιση ΕΕ, εξώδικο, ανακοινώσεις) και προχωρήσαμε σε συναντήσεις με τη Διοίκηση του ΕΛΤΑ για το φλέγον αυτό θέμα, περιμένοντας τις προτάσεις τους για το πώς οραματίζονται τη νέα Διανομή.

Είμαστε σε διαδικασία διαλόγου και χαράσσουμε τη στρατηγική μας.

Παράλληλα, στέλνουμε και ένα μήνυμα σε όλους αυτούς που προσπαθούν να κερδίσουν πρόσκαιρα συνδικαλιστικά οφέλη επενδύοντας στη διάλυση των πάντων, να είναι πιο προσεκτικοί με τις φιλοδοξίες τους, ιδιαίτερα όταν αυτές «χτίζονται» πάνω σε συντρίμμια.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Σύντομα θα αρχίσουμε τις συζητήσεις με τη Διοίκηση για τη νέα ΣΣΕ, προκρίνοντας τους βασικούς άξονες και τις στρατηγικές που θα αποτελέσουν κομβικά σημεία ώστε να ανοίξουμε  το δρόμο της ανάπτυξης.

Έχουμε ανοιχτά πάρα πολλά ζητήματα. Η κατάσταση που επικρατεί γύρω μας είναι πολύ δύσκολη, καθώς τα πάντα, είτε σε πολιτικό, είτε σε οικονομικό, είτε σε εργασιακό επίπεδο, είναι υπό αίρεση.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτούν εγρήγορση και επαγρύπνηση.

Αφουγκραζόμαστε την αγωνία και την αβεβαιότητα που φέρνει το αύριο.

Το σίγουρο είναι, ότι συνεχίζουμε να προχωράμε, ότι συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και ότι δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν αυτά που μας ανήκουν.

Όλοι μαζί έχουμε να κάνουμε πολλά για να πετύχουμε αυτά που ονειρευόμαστε.