ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΥΟΦΟΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΠΟΙΟΙ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΟΧΙ

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 

Εδώ και μήνες κυοφορούνταν οι νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό και που κατά τον αρμόδιο Υπουργό θα ήταν ήπιες και δεν θα έθιγαν τις συντάξεις και τα όρια ηλικίας μετά τη <<σθεναρή στάση>> που θα έχει πάλι η κυβέρνηση...
Φαίνεται πως σχεδίαζαν και ομιλούσαν έτσι πρίν τη συνάντηση με την ΤΡΟΪΚΑ στο Παρίσι, γιατί μετά έγιναν πιό <<ρεαλιστές>> καθόλα <<διαλλακτικοί>> και στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας και της σωτηρίας της χώρας θα κάνουν και λίγο πίσω.
Εκείνες οι κόκκινες γραμμές μάλλον έχουν σβηστεί δεν φαίνονται και έχουν ξεπεραστεί ή κάνουμε λάθος;
Λίγο πιό πίσω είναι ο γκρεμός....
Μή πάνε άλλωστε χαμένες οι θυσίες του Ελληνικού λαού τώρα που βγαίνουμε από τα μνημόνια..... είναι η χιλιογλυμμένη καραμέλα που ακούγεται από πολλούς που μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τι κακό έχει συντελεστεί στην Ελληνική κοινωνία που δεν μπορεί να περάσει το μήνα και για όσους έχουν ακόμα μηνιάτικο.
Άλλοι πετάνε τα μνημόνια άλλοι τα σκίζουν και άλλοι ομνύουν στο όνομά τους.

Ο απλός κόσμος όμως γνωρίζει τι έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια και δεν θέλει άλλους σωτήρες.
Τη συνταγή κύριοι της κυβέρνησης την ξέρετε πολύ καλά αφού δεν θέλετε και δεν μπορείτε να κάνετε άλλες κινήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και πρός τα έξω για να ελαφρύνετε το χρέος αλλά και να πληρώσουν όσοι ακόμα προστατεύονται φοροδιαφεύγοντας.
Η εύκολη λύση κάθε φορά είναι οι μισθοί και οι συντάξεις αφού έχουν άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα.
Εσείς λοιπόν σύντροφοι της εξουσίας, αφού δεν κάνετε το αυτονόητο και δίκαιο πρός όλους - γιατί δεν θέλετε και δεν μπορείτε - χρεώνετε ξανά το λογαριασμό στά γνωστά υποζύγια και λέτε ότι οι τροϊκανοί το απαιτούν, νομίζοντας ότι φορτώνετε τις ευθύνες αλλού.
Όχι ότι αυτοί είναι <<καλά παιδιά>> αλλά τόσο η στρατηγική όσο και η τακτική έχει αποκαλυφθεί πλέον για το που το πάτε όλοι μαζί για άλλη μία φορά.
Δυό κουβέντες τώρα για το ασφαλιστικό γιατί αυτό είναι ξανά στο προσκήνιο και ενδιαφέρει πολλούς συναδέλφους στα Ταχυδρομεία και όχι μόνο.
Καταρχήν μέχρι τώρα μιλάμε για προτάσεις και αντιπροτάσεις της κυβέρνησης και της τρόϊκας που έτσι όπως δημοσιοποιούνται είναι οδυνηρές για χιλιάδες ασφαλισμένους.
Και το χειρότερο όμως είναι πως δεν δίνουν λύση στο ασφαλιστικό.
Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης και πριν την οικονομική κρίση παρά τις πολλές παρεμβάσεις από τη 10ετία του 1990 και μετά με γνωστές τις αιτίες και τα αποτελέσματα.
Με τη συνέχεια του σημερινού παραγωγικού μοντέλου, τις εισροές και εκροές στο σύστημα κ.λ.π., οι μελέτες δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια οι συνταξιούχοι θα είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους.
Δεν χρειάζετε λοιπόν να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι με τέτοιες προύποθέσεις κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο.
Το έχουμε επαναλάβει και εμείς ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι πρωτίστως θέμα εισροών και όχι παροχών αλλά στο τέλος αν δεν βρεθεί λύση εθνική, λύση οικουμενική, λύση βιώσιμη, τα ταμεία δεν θα μπορούν να πληρώσουν ούτε τις σημερινές μισές σχεδόν κύριες συντάξεις όπως συμβαίνει με τις επικουρικές.
Όσο για τις νέες ανατροπές που έρχονται και σίγουρα θα θίξουν πολλούς ασφαλισμένους, καλό είναι να περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις γιατί όπως κατανοείτε κάθε μέρα τα σενάρια είναι διαφορετικά και για το λόγο αυτό δεν μπαίνουμε σε ανάλυση των προτάσεων.
Είτε με αντίσταση είτε με συμβιβασμούς οι αλλαγές θα είναι επώδυνες.
Σας λέμε όμως πως εφόσον θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα έως το 2019, όπως κάθε φορά γίνεται, να μη αποφασίζετε εν θερμώ, ιδιαίτερα όσοι δεν έχετε κατοχυρωμένα δικαιώματα για πλήρη σύνταξη καθόσον η μειωμένη σύνταξη για όσους αποχωρούν με το καθεστώς αυτό δεν σταματάει ποτέ.
Με όσα γράφονται πάντως μέχρι τώρα και εφόσον γίνει δεκτό από τους τροϊκανούς, οι αλλαγές θα ισχύσουν από 1/1/2019 και μετά και θα επηρεάσουν όσους μέχρι 31/12/2018 δεν προλάβουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τα σημερινά δεδομένα και μετά κανείς δεν θα παίρνει σύνταξη πριν τα 62.

Όσοι όμως μέχρι 31/12/2018 - εάν περάσει η πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης- προλάβουν να θεμελιώσουν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές.

Παράδειγμα δεν θίγονται:

Οι πρίν το 1983 ασφαλισμένοι που μέχρι τότε (31/12/2018) έχουν συμπληρώσει την 35ετία και αποχωρούν χωρίς όριο ηλικίας.
Οι μητέρες ανηλίκων που είτε με τη διάταξη των ειδικών ταμείων (25ετία με ανήλικο) είτε με τη διάταξη του ΙΚΑ (18,3 έτη με ανήλικο) που έχουν συμπληρώσει τα ανάλογα έτη ασφάλισης με ανήλικο αλλά και το απαιτούμενο όριο ηλικίας μέχρι τότε εφόσον δηλ. είναι το 2014 τουλάχιστον 46 ετών για μειωμένη σύνταξη ή 51 ετών για πλήρη με προϋποθέσεις του 2010 και ανάλογα μετά όπως ισχύει για κάθε κατηγορία.
Άνδρες με 25ετία το 2012 που μέχρι τότε θα είναι 60 ετών για μειωμένη ή 65 ετών για πλήρη σύνταξη.
Γυναίκες με αποχωρούν με 25ετία εφόσον μέχρι 31/12/2012  έχουν το όριο ηλικίας των 60 ετών για πλήρη σύνταξη ή 55 ετών για μειωμένη και αναμένουν τη συμπλήρωση των ετών ασφάλισης.
Αν περάσει το σενάριο αυτό λοιπόν υπάρχει χρόνος για οριστικές αποφάσεις και άρα μη πανικοβάλεστε όπως συμβαίνει τις μέρες αυτές και όχι αδικαιολόγητα βέβαια με το ασαφές αυτό τοπίο.

Όταν ξεκαθαρίσουν όλα, μέσα από τη στήλη του ασφαλιστικού της Π.Ο.Σ.Τ. και από το περιοδικό της Ομοσπονδίας ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ θα ενημερωθείτε έγκαιρα και υπεύθυνα.

Υπεύθυνος κειμένου Χρήστος Κόλιας