Ο ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΟΡΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

 Μετά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο χώρο της Υγείας με τη δημιουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και κυρίως την μετατροπή του ΕΟΠΥΥ από πάροχο υπηρεσιών υγείας σε αγοραστή, ολοκληρώθηκε η σύνταξη του ....
νέου Κανονισμού Παροχών του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού της χώρας. Ο Κανονισμός έχει τη μορφή προσχεδίου και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό:

- Οι ανασφάλιστοι πολίτες δικαιούνται φαρμακευτικής περίθαλψης από τον ΕΟΠΥΥ.


- Τα φάρμακα υψηλού κόστους και ειδικών παθήσεων θα εξετάζονται από επιτροπή του ΕΟΠΥΥ. Η επιτροπή θα εγκρίνει τη χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων στους ασθενείς  η αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ. Τα φάρμακα θα χορηγούνται τόσο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όσο και από τα Δημόσια Νοσοκομεία.

- Οι συμβαλλόμενες με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικές κλινικές δεν θα μπορούν να κάνουν επιλογή των περιστατικών (πχ ογκολογικών ασθενών, χρονίων καταστάσεων κλπ). Είναι υποχρεωμένες να νοσηλεύουν ολους τους ασθενείς ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της παθήσεώς τους.

- Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα έχουν στο εξής πρόσβαση σε οδοντιατρικές υπηρεσίες. Θα παρέχονται και θα αποζημιώνονται υπηρεσίες που θα περιλαμβάνουν προληπτικές και θεραπευτικές δράσεις, ακόμη και προσθετικές αποκαταστάσεις.

- Εντάσσονται στους παρόχους υγείας του ΕΟΠΥΥ οι  πιστοποιημένοι προμηθευτές ιατροτεχνολογικών ειδών (λοιποί πάροχοι υγείας- συμβάσεις).  Ο ΕΟΠΥΥ κατ΄ αυτόν τον τρόπο επιχειρεί την αγορά προϊόντων σε καλύτερες (χαμηλότερες) τιμές.

- Οι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους στα Δημόσια Νοσοκομεία και στις ιδιωτικές Κλινικές (θα ισχύουν τα πακέτα νοσηλείας).

- Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα δικαιούνται περίθαλψη και παροχές υγείας σε κράτη μέλη της Ε.Ε. και σε λοιπές χώρες, στο πλαίσιο της οδηγίας της διασυνοριακής  υγειονομικής περίθαλψης. Μέχρι τώρα το πλαίσιο είναι πιο αυστηρό,  καθώς αφορά συγκεκριμένες παθησεις που δεν αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα.

Επίσης, μέσα από το προσχέδιο του νέου Κανονισμού:

- Προτείνεται αύξηση του ποσοστού αποζημίωσης στα «τεχνητά» μέλη κάτω άκρων στο ποσοστό του ΦΠΑ 13%. Δηλαδή οι ασφαλισμένοι θα έχουν μικρότερη συμμετοχή στην αγορά τεχνητών μελών (κάτω άκρων).

- Προτείνεται αύξηση στις φυσιοθεραπείες.

- Προτείνεται αύξηση του ποσοστού αποζημίωσης των  τεχνητών οφθαλμών, ακουστικών βαρηκοΐας και αμαξιδίου ελαφρού τύπου.


- Θα αποδίδεται δαπάνη για τη συντήρηση των εξαρτημάτων για την ασφαλή λειτουργία των αναπνευστήρων όγκου/πίεσης.

Σημειώνεται ότι τα χορηγούμενα είδη και οι τιμές τους θα επικαιροποιούνται - τροποποιούνται με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.