ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 ΙΟΥΝΗ

Στις 5 Ιούνη του 1898 γεννιέται στην Ανδαλουσία, ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, μια μεγαλοφυΐα της τέχνης. 

«Εγώ ποτέ δεν θα γίνω πολιτικός – έλεγε -. Είμαι επαναστάτης, γιατί δεν υπάρχει αληθινός ποιητής που να μην είναι επαναστάτης»

Στα 38 του μόλις χρόνια, ο Λόρκα ήταν ήδη πολυταξιδεμένος και πολυγραφότατος. 

Έγραψε πολλές ποιητικές συλλογές και θεατρικά έργα.

Κορυφαίες δημιουργίες του αποτελούν «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», «Ο Ματωμένος Γάμος» και η «Γέρμα», τραγωδίες με πυρήνα τους το ανθρώπινο στοιχείο και θέμα τους την κοινωνική καταπίεση πάνω σε αυτό. Οι βασανισμένοι ήρωες του Λόρκα «ανεξήγητα» προσπαθούν να ξεφύγουν από ζωές που δεν επέλεξαν και αγάπες αδιέξοδες. «Ήταν μια ακριβής μεταφορά της θλίψης του, γιατί ήταν μια μεγαλοφυΐα που μετέτρεψε την ταλαιπωρία του σε τέχνη». (Ίαν Γκίμπσον) 

Ιούλιος 1936. Η Ισπανία πλήττεται από τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Λίγο πριν τον Εμφύλιο ο Λόρκα είχε συντάξει μία προκήρυξη κατά του φασισμού. Λόγοι αρκετοί και ικανοί για να τον καταστήσουν ένοχο στα μάτια της τοπικής φασιστικής οργάνωσης των οπαδών του δικτάτορα Φράνκο.  

Κάνει το λάθος να κυκλοφορεί ελεύθερα στη Γρανάδα, μέρος που ελέγχουν ακροδεξιοί στασιαστές. Οι φαλαγγίτες αρχίζουν να τον ενοχλούν στο σπίτι του. Ο ποιητής, νιώθοντας πως κινδυνεύει, βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι ενός φίλου του και μέλος της τοπικής φασιστικής επιτροπής, πιστεύοντας πως δεν θα υποπτεύονταν αυτή την κρυψώνα. Υπολόγισε λάθος.

Συλλαμβάνεται τη νύχτα 17 προς 18 Αυγούστου και κρατείται στο Κυβερνείο της Γρανάδας και χωρίς να δικαστεί βασανίζεται και δολοφονείται στις 19 Αυγούστου τα χαράματα στο χωριό Βιθνάρ. 

Ήταν πολύ νέος. Το σώμα του δε βρέθηκε ποτέ.

Το παράπονο του ίδιου του Λόρκα; «Έπειτα κατάλαβα ότι είχα δολοφονηθεί. Με έψαξαν σε καφετέριες, νεκροταφεία και εκκλησίες…αλλά δε με βρήκαν. Δε με βρήκαν ποτέ; Όχι. Ποτέ δε με βρήκαν.» (από τον Ποιητή στη Νέα Υόρκη) Προφητικό; Ίσως. 

Και αντί επιλόγου κάποια από τα λόγια του μεγάλου ποιητή:

«Ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με ψωμί. Αν ήμουν πεινασμένος και αβοήθητος στο δρόμο δεν θα ζητούσα ένα ψωμί. Θα ζητούσα μισό ψωμί και ένα βιβλίο»> 

Ακόμη σαν σήμερα: 

1825: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δολοφονείται μέσα στην Ακρόπολη των Αθηνών από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρό του Γκούρα.

1878 Γεννιέται ο Φρανσίσκο «Πάντσο» Βίλα, μεξικανός επαναστάτης κατά την επανάσταση του 1910-1917.

Αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την ελευθερία, την ισότητα, την υπεράσπισης των αδυνάτων και των φτωχών.

Έκλεβε από τους πλούσιους και τα μοίραζε στους φτωχούς και κατατρεγμένους.

Λατρεύτηκε σαν λαϊκός ήρωας.

1947 αναγγέλλεται το σχέδιο Μάρσαλ, που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της χώρας μας μετά το τέλος του εμφυλίου.

1967: Αρχίζει ο περιβόητος πόλεμος των 6 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μία πλευρά, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία από την άλλη.