ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 ΜΑΗ

1936:

Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης βάφονται με αίμα.

Ο Μάης του 1936 στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο απεργιακό σταθμό πριν τη δικτατορία Μεταξά.

Το απεργιακό κύμα ξεκίνησε στις 29/4 από τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, για να επεκταθεί στη συνέχεια και στους υπόλοιπους κλάδους.

Στις 8/5 οι απεργοί καπνεργάτες και κλωστοϋφαντουργοί δέχονται άγρια επίθεση από τη χωροφυλακή που διαλύει βίαια τη συγκέντρωση.

12 νεκροί 32 τραυματίες και δεκάδες συλληφθέντες, είναι ο τραγικός απολογισμός των φονικών συγκρούσεων.

Στις 9/5, η εργατική τάξη της Θεσσαλονίκης διαδηλώνει μαζικά την αγανάκτησή της για τη βίαιη καταστολή των απεργών. Το  κράτος όμως απαντά με ακόμα μεγαλύτερη αγριότητα.

Η λαϊκή οργή ξεχειλίζει, ο στρατός ενώνεται με τους απεργούς και  γίνονται κύριοι της πόλης για 36 περίπου ώρες. Η κυβέρνηση Μεταξά στέλνει νέες ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη και καταστέλλει τους απεργούς.

Την ίδια εποχή, ο Γιάννης Ρίτσος γράφει το ποίημά του «Επιτάφιος», εμπνευσμένο από τους νεκρούς καπνεργάτες, το οποίο μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Στις 13 Μάη, μέσα σε ατμόσφαιρα οργής και αγανάκτησης για το αιματοκύλισμα του λαού της Θεσσαλονίκης και με το σύνθημα να φύγει η κυβέρνηση Μεταξά, γίνεται 24ωρη πανελλαδική απεργία με μεγάλη επιτυχία. Οι απεργοί υπολογίζονται σε πάνω από 300.000.

Ακόμη σαν σήμερα:

1854:

Έλληνες επαναστάτες, υπό τον Κολύνο Πλαπούτα και Ν. Λεωτσάκο, κατανικούν τους Τούρκους του Σελίμ Πασά στην Καλαμπάκα Θεσσαλίας με νυχτερινή επίθεση. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν 500 νεκροί και των Ελλήνων 19 νεκροί και 20 τραυματίες.

1948

ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ, ο οποίος μία εβδομάδα αργότερα θα βρεθεί δολοφονημένος, φτάνει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να προωθηθεί στο αρχηγείο του «Δημοκρατικού Στρατού» και να πάρει συνέντευξη από τον αρχηγό του Μάρκο Βαφειάδη.

1956

Βάφεται στο αίμα πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα, που πραγματοποιείται με αφορμή την απόφαση του Βρετανού Κυβερνήτη της Κύπρου Χάρντινγκ να εκτελέσει τους Κύπριους αγωνιστές, Μιχάλη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου. Ο λαός της Αθήνας κατεβαίνει στους δρόμους και διαδηλώνει ζητώντας να σταματήσουν τα εγκλήματα των βρετανών στην Κύπρο. Η αστυνομία χτυπά αδιάκριτα, με αποτέλεσμα 6 νεκρούς και 200 τραυματίες διαδηλωτές.

1994  

Ο Νέλσον Μαντέλα ανακηρύσσεται ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.