ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 ΑΠΡΙΛΗ

1770: Γεννιέται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, η μεγάλη αυτή μορφή της Ελλάδας, που με την παρουσία του έγινε ο κύριος εκφραστής του Αγώνα της Παλιγγενεσίας , ο άνθρωπος που πήρε από το χέρι ένα άναρχο, ρακένδυτο λαό και τον οδήγησε σε στιγμές δόξας, βάζοντας τον πιο στέρεο λίθο στο οικοδόμημα της ελευθερίας και της επανάστασης.

”..Γεννήθηκα στις 3 Απριλίου του 1770, κάτω από ένα δέντρο στο βουνό Ραμαβούνι της Μεσσηνίας...”., Δευτέρα μετά την Ανάσταση,  διηγείται ο ίδιος στον δικαστή που ήταν από μειοψηφίσαντες ως προς την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης για την θανατική του καταδίκη, Γεώργιο Τερτσέτη, λίγα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή.

 

1821 Ξεσηκώνονται οι Σπετσιώτες με αρχηγούς τα αδέλφια Γκίκα και Παναγιώτη Μπόταση, τον πλοίαρχο Γεώργιο Πάνου και τον Ομηρίδη Σκυλίτση, και υψώνουν την επαναστατική σημαία στο νησί. Το παράδειγμά τους ακολουθούν ο Πόρος, η Αίγινα και η Σαλαμίνα.

 

1827 ΣΤ' Ψήφισμα της Γ' Εθνικής Συνελεύσεως για την εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδας, με επταετή θητεία.

 

1834: Ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας δικάζονται στο Ναύπλιο για εσχάτη προδοσία, επί Βαυαροκρατίας.

 

1917: Ο Βλάντιμιρ Λένιν επιστρέφει στη Ρωσία μετά από εξορία και σηματοδοτείται η έναρξη της επανάστασης των Μπολσεβίκων.

 

1928 Δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός. Κατηγορούνται για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών, επειδή ήταν ομιλητές σε εκδήλωση για τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία.


1951
Με νόμο δίδεται στις γυναίκες το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στις δημοτικές εκλογές.

 

1968: Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί τον τελευταίο του λόγο. Ο πάστορας μίλησε σε ναό στο Μέμφις του Τένεσι και ο λόγος είχε τίτλο «Ήμουν στη βουνοκορφή». Την επόμενη μέρα δολοφονήθηκε.

 

1912: Γεννιέται ο Γρηγόρης Λαμπράκης βουλευτής της ΕΔΑ και αγωνιστής της Δημοκρατίας.

 

1876: Πεθαίνει ο Σίμων Σίνας, βιεννέζος βαρόνος και μέγας ευεργέτης. Το πιο γνωστό ευεργέτημά του είναι τα χρήματα που έδωσε για την ανέγερση της Ακαδημίας των Αθηνών. Σημαντική είναι επίσης η συμβολή του στην ανέγερση του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

1897: Πεθαίνει Γιοχάνες Μπραμς, γερμανός ρομαντικός συνθέτης.

 

1939: Πεθαίνει ο Σπυρίδων Μερκούρης, πρώην δήμαρχος Αθηναίων, παππούς της Μελίνας Μερκούρη.