ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 ΑΠΡΙΛΗ

334 π.Χ. Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο και αρχίζει την εκστρατεία του στην Ανατολή..

1821  Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αρχίζει την πορεία του προς τη Βλαχία αφού ενώθηκε με τα τμήματα του Γεωργάκη Ολύμπιου, του Φαρμάκη και πολλών Ελλήνων εθελοντών.

1824 Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης δικάζεται στο Αιτωλικό με την κατηγορία ότι ήλθε σε συνεννοήσεις με τους Τούρκους. Θα καταδικασθεί την επομένη ως «ως επίβουλος της πατρίδος και προδότης».

1849 Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ διευθύνει την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν στη Δρέσδη. Μεταξύ των ακροατών βρίσκεται και ο θεωρητικός του Αναρχισμού Μιχαήλ Μπακούνιν, ο οποίος συγχαίροντας τον μαέστρο Βάγκνερ μετά τη συναυλία, του λέει: «Ακόμα και αν όλα τα πράγματα καταστραφούν στο μέλλον, αυτό το έργο τέχνης πρέπει να μείνει ανέπαφο, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας».


1911: Κατόπιν νέων οδηγιών του νεοτουρκικού κομιτάτου, εφαρμόζεται σε όλη την έκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με μεγαλύτερη αυστηρότητα ο αποκλεισμός των ελλήνων εμπόρων. Στη Σμύρνη τοιχοκολλείται επίσημη ανακοίνωση, με την οποία ζητείται από το μη ελληνικό στοιχείο να μη συχνάζει σε ελληνικά καφενεία, που έχουν επισημανθεί με ιδιαίτερα χρώματα.

1947: Η ελληνική σημαία υψώνεται στο Διοικητήριο της Ρόδου, μετά την ένωσή των Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

1902:  γεννήθηκε η Μαρία Πολυδούρη, «το πιο λεπτό άνθος μέσα σε όλη τη νεοελληνική ποίηση» -όπως την αποκάλεσε ο Γιάννης Χονδρογιάννης.

1929: γεννήθηκε ο Μίλαν Κούντερα, Τσέχος συγγραφέας, γνωστός για πλειάδα βιβλίων, με πλέον διαβασμένο το «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», το οποίο έγινε και κινηματογραφική ταινία.