ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 ΜΑΡΤΗ


1827

πεθαίνει ο συνθέτης Λούντβιχ φον Μπετόβεν
.

1871

εγκαθιδρύεται η παρισινή Κομμούνα στο Παρίσι.

1881

η Θεσσαλία ενσωματώνεται στην Ελλάδα.

1896

ο Λεωνίδας Πύργος είναι ο πρώτος έλληνας ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

1911

γεννιέται
ο μεγάλος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Τενεσί Γουίλιαμς, που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για τα έργα του Λεωφορείο ο Πόθος και Λυσσασμένη Γάτα.


1940

πεθαίνει ο Σπύρος Λούης,
ολυμπιονίκης του μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896

1949

ο Μίκης Θεοδωράκης,
που κρατείται στη Μακρόνησο αρνείται να υπογράψει δήλωση μετανοίας και βασανίζεται επί δεκάωρο. Θα μεταφερθεί σοβαρά τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Αθήνας.

1969

στο Χίλτον του Άμστερνταμ, ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο κάνουν το πρώτο «μπέντ-ιν» για την ειρήνη, το ζεύγος παραμένει στο κρεβάτι για μέρες, ζητώντας με αυτό τον τρόπο ειρήνη στο Βιετνάμ.

Σαν σήμερα πριν από 26 χρόνια, ξημερώματα Πέμπτης 17 Μαρτίου 1988, ο πιο ταλαντούχος «μπαγάσας» της ελληνικής μουσικής, ο  Νικόλας Άσιμος κρεμάστηκε στο σπίτι του, δίνοντας τέλος στη ζωή του.

Το 1975 είχε κυκλοφορήσει τα πρώτα του τραγούδια. Παράλληλα άρχισε την έκδοση «παράνομων» κασετών, που ηχογραφούσε και διακινούσε μόνος του. Δημιούργησε την «Exarchia Square Band». Το 1977 προφυλακίστηκε για δύο μήνες, μαζί με άλλους πέντε εκδότες - συγγραφείς, με επίσημη κατηγορία: «εξέχουσες προσωπικότητες που επηρεάζουν αρνητικά το κοινωνικό σύνολο». Η δίκη δεν έγινε ποτέ. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο τότε ανακριτής της υπόθεσης είχε την εντιμότητα να παραδεχτεί το λάθος του.