ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 ΜΑΡΤΗ

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις 24 Μαρτίου του 1999, όταν το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της  Σερβίας, επειδή η τελευταία αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου.  

Οι βομβαρδισμοί διήρκεσαν σχεδόν 3 μήνες, μέχρι 10 Ιουνίου και ακολουθήθηκαν από χερσαία εισβολή. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση στην ιστορία της Συμμαχίας κατά κυρίαρχου κράτους.

Στη διάρκεια των βομβαρδισμών, σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, 500 περίπου άμαχοι έχασαν τη ζωή τους κατηγορώντας το ΝΑΤΟ για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Το Βελιγράδι, από την πλευρά του, έκανε λόγο για 5.000 νεκρούς αμάχους στη διάρκεια των 78ήμερων αεροπορικών επιχειρήσεων.

Το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα στοιχεία για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων. Το αμερικανικό Πεντάγωνο, ωστόσο, έχει παραδεχτεί ότι υπήρξαν περιπτώσεις λαθών, «παράπλευρες απώλειες» -όπως τις χαρακτήρισαν, που προκλήθηκαν ως συνέπεια των βομβαρδισμών.

Σε συνέντευξή του το 2005, στη Σερβική Ραδιο- Τηλεόραση (RTS), το κτίριο της οποίας βομβαρδίστηκε στις 23 Απριλίου 1999, με αποτέλεσμα το θάνατο 16 εργαζομένων, ο γνωστός Αμερικανός συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Νόαμ Τσόμσκι σημειώνει πως ο πραγματικός σκοπός του πολέμου δεν είχε σε καμία περίπτωση να κάνει με την ανησυχία των ΗΠΑ για τους Αλβανούς Κοσοβάρους.

«Η επέμβαση έγινε διότι η Σερβία δεν ακολουθούσε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, που σημαίνει ότι ήταν η τελευταία γωνία της Ευρώπης που δεν είχε υποτάξει τον εαυτό της στα καθοδηγούμενα από τις ΗΠΑ νεοφιλελεύθερα προγράμματα, επομένως έπρεπε να εξαλειφθεί».

Αυτή ήταν και η πραγματική αιτία που ο δρόμος του πολέμου είχε ανοίξει….

Ακόμη σαν σήμερα:

1882 ο Ρόμπερτ Κοχ ανακοινώνει την ανακάλυψη του βακίλλου της φυματίωσης. Αργότερα η μέρα αυτή χαρακτηρίζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.

1926 γεννιέται ο βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας θεατρικός συγγραφέας Ντάριο Φο.

1934 φεύγει από τη ζωή ο Έλληνας ζωγράφος Θεόφιλος.

1944: Ένα δραματικό περιστατικό δίνει έμπνευση για την ταινία «Η μεγάλη απόδραση»: 76 κρατούμενοι δραπετεύουν από το γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Στάλαγκ Λουφτ 3 στην κατεχόμενη Πολωνία. Μόλις τρεις από αυτούς καταφέρνουν να φθάσουν στην ουδέτερη Ελβετία, ενώ οι υπόλοιποι 73 συλλαμβάνονται. Οι 50 από αυτούς παραδίδονται στην Γκεστάπο και εκτελούνται χωρίς δίκη, ανάμεσά τους και ο έλληνας ανθυποσμηναγός Σωτήρης Σκάντζικας.

1955: Επιτρέπεται με νόμο ο διορισμός γυναικών στο ελληνικό δημόσιο.

1976: Ανατρέπεται στην Αργεντινή με στρατιωτικό πραξικόπημα η κυβέρνηση της Ιζαμπέλ Μαρτίνες ντε Περόν.