ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΗ

 

Σαν σήμερα στις 18 Μάρτη 1996 φεύγει από τη ζωή ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979.

Από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης, με πολύπλευρο πνευματικό έργο, μας άφησε κληρονομιά την ποίηση του «που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα του ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία».


 

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα

 

Στο τέλος θα δεις να σου απομένουν

 

Μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

 

Που σημαίνει:

 

Με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

Οδυσσέας Ελύτης

 

Ακόμη σαν σήμερα:

1871 Ξεκίνησε η εξέγερση που οδήγησε στην Παρισινή Κομμούνα. Στις 18 Μάρτη γαλλικά κυβερνητικά στρατεύματα εισβάλλουν στις εργατικές συνοικίες και περικυκλώνουν τη Μονμάρτη, απαιτώντας την παράδοση των όπλων της Εθνοφρουράς. Όταν συναντούν άρνηση, διατάσσεται γενική επίθεση. Οι στρατιώτες, όμως, αρνούνται να υπακούσουν. Οι εξεγερμένοι καταλαμβάνουν το Δημαρχείο, ενώ η εξουσία περνά στα χέρια της Κεντρικής Επιτροπής της Εθνοφρουράς.

1844: Ο Όθωνας ορκίζεται ενώπιον της Συνελεύσεως ως Συνταγματικός Βασιλέας.

1858: γεννιέται ο Ρούντολφ Ντίζελ, γερμανός μηχανικός, εφευρέτης της μηχανής εσωτερικής καύσης που πήρε το όνομά του.

1932: Γεννιέται ο συγγραφέας Τζον Άπνταϊκ, ο οποίος το 1981 και το 1990 τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ.

1922 ο Μαχάτμα Γκάντι καταδικάζεται σε φυλάκιση έξι χρόνων για την εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής που κηρύσσει.

1936: Πεθαίνει αυτοεξόριστος στο Παρίσι σε ηλικία 72 ετών ο Ελευθέριος Βενιζέλος, επί πέντε φορές πρωθυπουργός.

1967 Το Δεξαμενόπλοιο Torrey Canyon, που μετέφερε περί τους 120.000 τόνους αργό πετρέλαιο, προσάραξε σε ύφαλο ανοικτά της Κορνουάλης. Από τη διαρροή του φορτίου που σημειώθηκε επήλθε η μεγαλύτερη μέχρι τότε περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της Αγγλίας. Η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε, η πρώτη μεγάλη παγκοσμίως, κάλυπτε 270 τετραγωνικά μίλια πλήττοντας 120 μίλια αγγλικής ακτογραμμής και 55 γαλλικής. Τελικά το πλοίο βυθίστηκε κατόπιν βομβαρδισμού από την αγγλική βασιλική αεροπορία στις 30 Μαρτίου.