ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 ΜΑΡΤΗ

1871

Γεννιέται σε μια μικρή πόλη της Πολωνίας η Ρόζα Λούξεμπουργκ. Αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και έμελλε να κουβαλήσει στις πλάτες της τις  «τύχες» ενός ολόκληρου λαού, αυτού του γερμανικού προλεταριάτου. Μελέτησε τον Μαρξ, εγκαταστάθηκε στη Γερμανία όπου έκανε το «ταξίδι της πολιτικής της διαφώτισης» και γρήγορα στρατεύθηκε στον αγώνα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Υπήρξε, με τον σύντροφο της Καρλ Λίμπκνεχτ, συνιδρυτικό μέλος της οργάνωσης των Σπαρτακιστών, από την οποία αργότερα προέκυψε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας. Υπήρξε από τους ηγέτες της Γερμανικής Επανάστασης του 1918. Μετά την ήττα της επανάστασης, στις 15 Γενάρη 1919, η Ρόζα συνελήφθηκε μαζί με τον Κ. Λίκμπνεχτ κακοποιήθηκε και στη συνέχεια δολοφονήθηκε. Μόνο έτσι μπορούσαν να την σταματήσουν.

Μια ρομαντική επαναστάτρια, μια μεγάλη προσωπικότητα, που έδωσε τη ζωή της για τον άνθρωπο, τον σοσιαλισμό, την ελευθερία, για ένα κόσμο αλλιώτικο.

Ακόμη σαν σήμερα

Το 1909 μεγάλη απεργία καπνεργατών στο Βόλο. Οι απεργοί επιτίθενται με πέτρες και ξύλα εναντίον των καπναποθηκών. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές επιτίθενται κατά της χωροφυλακής και κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, πολλοί τραυματίζονται. Η απεργία στέφτηκε με επιτυχία, καθώς οι έμποροι δέχονται τα αιτήματα των καπνεργατών.

Το 1929 σχεδόν 2.500 εργάτες της Ελευσίνας κατεβαίνουν σε απεργία, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, καθιέρωση του 8ωρου, αναγνώριση του σωματείου τους και επαναπρόσληψη των εργατών που είχαν απολυθεί. Η αστυνομία επιτέθηκε κατά των απεργών, σκοτώνοντας δύο εργάτες και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, ενώ παράλληλα συλλαμβάνει πολλούς απεργούς.  

Παρά τη σύλληψη της απεργιακής τους επιτροπής οι απεργοί συνέχισαν τον αγώνα τους μέχρι και τις 14 Μάρτη, πετυχαίνοντας την επαναπρόσληψη των απολυθέντων συναδέλφων τους και όλων των απεργών που είχαν απολυθεί στη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Επίσης πέτυχαν την ίδρυση Ταμείου Συντάξεως, την αναγνώριση του σωματείου τους, καθώς και μικρές αυξήσεις στο μεροκάματο.

Το 1943 μεγάλες απεργίες των εργαζομένων στην Αθήνα και τον Πειραιά. Πάνω από 200.000 λαού διαδηλώνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας ενάντια στην πολιτική επιστράτευση που κήρυξαν οι δυνάμεις Κατοχής. Στις συγκρούσεις με τους κατακτητές σκοτώθηκαν 10 διαδηλωτές και πάνω από 150 τραυματίστηκαν. Όμως ο λαός είχε νικήσει.

Το 1943 μεγάλη απεργία ξεσπά στο Τορίνο. Οι εργάτες διαδηλώνουν κατά της φασιστικής Κυβέρνησης του Μουσολίνι και απαιτούν αυξήσεις στα δελτία τροφίμων, στους μισθούς, αλλά και τον τερματισμό του πολέμου. Οι Αρχές απάντησαν με καταστολή και συλλήψεις των επικεφαλής των κινητοποιήσεων. Ωστόσο, το απεργιακό ρεύμα φούντωσε και τους επόμενους μήνες επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις της Ιταλίας.

Το 1918 γεννιέται ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομιλόγος Τζέιμς Τόμπιν.

Το 1922 γεννιέται ο Ιταλός συγγραφέας και σκηνοθέτης Πιερ Πάολο Παζολίνι.