ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 ΜΑΡΤΗ

1944

Κηρύσσεται 24ωρη απεργία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Παίρνουν 18000 εργατοϋπάλληλοι. Οι συγκοινωνίες παραλύουν. Ακολουθούν μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ σιδηροδρομικών και των δυνάμεων της κατοχής. 300 περίπου απεργοί συλλαμβάνονται.

 

Ακόμη σαν σήμερα το 1944

Αρχίζει η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους. Στις 4/3 οι δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να εισβάλουν από δυο διαφορετικά σημεία στην πόλη, αλλά μετά από πολύωρες συγκρούσεις αναχαιτίζονται.

Την επόμενη μέρα, οι Κοκκινιώτες απαντούν με μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην πλατεία του Αγίου Νικολάου. Παράλληλα απαιτούν συσσίτιο για τα παιδιά.

Στις 6/3 κηρύσσεται πανεργατική απεργία στον Πειραιά. Η πόλη δέχεται   επίθεση, που καταλήγει - μετά την αιματοχυσία - σε άτακτη φυγή των φασιστών.

Στις 7/3 οι επιθέσεις των Γερμανών εντείνονται.  Γίνονται μάχες σώμα με σώμα για την κατάληψη του κάθε δρόμου. Η Κοκκινιά κυκλώνεται από - περίπου - 1.800 ναζί. Η αντίσταση του ΕΛΑΣ έχει καμφθεί, λόγω της έλλειψης πυρομαχικών.

Το πρωί της 8/3 οι ταγματασφαλίτες εκτελούν τους συλληφθέντες της 5ης Μάρτη 1944 στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων.

 

Το 1943 ξεκινά η τριήμερη μάχη τμημάτων του ΕΛΑΣ της Δυτικής Μακεδονίας με ιταλικές δυνάμεις στο Μπουγάζι και στο Φαρδύκαμπο Λάρισας. Αιχμαλωτίζεται ολόκληρο ιταλικό τάγμα.

Η μάχη του Φαρδύκαμπου είναι από τις λαμπρότερες που έδωσε ο ΕΛΑΣ και οδήγησε στην απελευθέρωση των Γρεβενών.

 

Το 1851 Γεννιέται ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. «Οι έμποροι των εθνών», «Η φόνισσα», «Η γυφτοπούλα», «Όνειρο στο κύμα», είναι μερικά από τα αριστουργήματα του που μας άφησε κληρονομιά.

 

Το 1904 Γεννιέται ο συγγραφέας Ηλίας Βενέζης. Διώχτηκε από τη δικτατορία του Μεταξά και φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής..

Διετέλεσε ΓΓ του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού θεάτρου, ενώ το 1957 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έργα του «Το νούμερο 31328», «Αιολική γη», «Έξοδος», «Ο ωκεανός» κ.άλ.

 

Το 1678 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Αντόνιο Βιβάλντι. Το σημαντικότερο έργο του είναι «Οι τέσσερεις εποχές».